Annons

Ida hyrde villa och förverkligade odlingsdrömmen – så fixar du vindruvor

Tips & Råd Ida Qvarnström fick hyra ett gammalt trähus från sitt kommunala bostadsbolag. Där har hon gjort verklighet av drömmen: att ha ett eget växthus. Nu frodas vindruvorna där inne.
Odla vindruvor hemma är inte omöjligt
Foto: Frida Ekman
Idas bästa vindruvstips: Välj en sort som passar klimatet där du bor och minska risken för att de förfryser genom att bädda in dem med tyg, halm eller bubbelplast under vinterhalvåret.

Sommarens doft av hägg och syren är utbytt mot höstens krispiga luft och i Ida Qvarnströms trädgård är det skördetid. Mitt på gräsmattan, omgivet av odlingslådor, äppelträd och hänggungor, prunkar det som kan betraktas som tomtens skimrande juvel: växthuset. Här utövar hon sin favoritsyssla: att odla vindruvor. På glasets insida slingrar sig vinrankor med klargröna blad och blålila klasar av druvor – redo att plockas.

– Att kunna äta vindruvor som man har odlat själv är en lyx. De är ofta hårt besprutade inom jordbruket och de ekologiska alternativen som finns att köpa i butikerna brukar vara ganska dyra, konstaterar hon.

Läs ocksåOdla på uteplatsen: Så maxar du skörden på liten ytaAtt odla på uteplatsen behöver inte vara svårt.

Odla vindruvor är inte omöjligt

”Hjälpte oss att bygga”

Ida bor i byn Åryd utanför Växjö i Småland ihop med sin sambo Matias. Det röda trähuset är från 1850-talet, med stengrund från medeltiden. De hyr det av det kommunala bostadsbolaget Vidingehem och flyttade in 2008.

Innan dess huserade paret i en hyresrätt i Malmö där Ida hade en liten balkonglåda med kryddor i köket.

Läs ocksåSå lyckas du med palettbladen – lär dig från hemmaproffsetEllinor har lyckats väl med sina sticklingar och palettblad

Odla vindruvor är praktiskt

Här, ute på landet med bokskog och Årydsjön runt knuten, har odlandet fått nya proportioner. Den stora trädgården, som i stort sett var helt igenvuxen när de flyttade in, har de tagit sig an pö om pö. Fyra odlingslådor har med tiden blivit åtta.

Därtill har de skapat en örtträdgård, blomrabatter och ett stort trädgårdsland. Ida närde även en dröm om ett växthus – och frågade hyres­värden om lov. Drömmen om att odla vindruvor tog fart.

– Han tyckte att det var en superbra idé och gick med på att betala lite av byggmaterialet. Sedan kom min pappa ner från Boden och hjälpte oss att bygga.

Annons
Läs ocksåHyacinter och granris – så får du till julblomstretSå här får du till julpyntet

Glashuset, som till stor del består av gamla fönster och återvunnet trä, stod klart 2010. Snart fick Ida och Matias två vinstockar i present: en sort vid namn zilga som ger blå druvor och en annan som ger gröna druvor som Ida inte vet namnet på.

– Vi planterade dem och de tog snabbt över halva växthuset. Redan andra året kunde vi skörda.

Fördelen med att vindruvor klättrar uppåt och framförallt belamrar taket, är att det ges gott om utrymme närmast marken till annat. Där har Ida ett tiotal olika sorters chili, 15 tomatplantor, två sorters gurka, squash, pumpa och därtill meloner, physalis och ett litet apelsinträd. En annan uppsida med vindruvor är att de är lättskötta, upplever hon. Men man bör komma ihåg att beskära stockarna på vintern.

Odla vindruvor är inte omöjligt som hyresgäst

– Under våren vaknar stocken till liv och fylls av sav och då kan man skada den om man börjar skära i den.

På sommaren växer rankorna flera meter åt olika håll och då är det bra att knipsa av spetsarna för att ge växten mer kraft till själva druvklasarna.

Annons

– I augusti går jag och tjuvsmakar på druvorna men det är nu i september som de blir så här stora och söta.

Fem matkassar

Innan det börjar bli kallt om nätterna äger den stora skörden rum. I regel blir det fyra-fem matkassar fulla. En del ger de bort; en del äter de färska med yoghurt och ytterligare en del förädlar Ida och Matias på olika sätt. De har testat att göra saft, geléer och russin, men även eget vin.

– Då lånar vi en jordkällare i området och låter flaskorna ligga i minst ett år innan vi korkar upp.

Druvorna har gett Ida mersmak. Hennes nya dröm är att utöka odlingen.

– Vinrankor är så vackra och härliga. Jag skulle gärna testa att plantera några stockar utomhus och låta dem klättra på till exempel en pergola.

Fakta: Tre bra odlingsprylar

Sekatör:
Perfekt för att beskära vindruvsstocken på vintern och klippa av långa rankor om sommaren för att ge mer kraft till druvorna.

Trasmattor:
Ett både praktiskt
och estetiskt sätt att skydda känsliga vinstockar mot vinterns minusgrader.

Växthus:
Inte alla har tillgång till ett, men även en inglasad balkong ger goda förutsättningar för växter som gillar värme och sol.

Fakta: Flipp & Flopp
  • Flipp:
    Härom året testade jag att plantera små plantor med norrländska åkerbär i trädgården och de har gett en otroligt bra skörd utan någon direkt insats.
  • Flopp:
    Jag tappade bort lappen på vår gröna vinstock och vet därför inte vilken sort det är. Den ­visade sig vara känslig och förfrös på vintern. Lyckligtvis återuppstod den igen.
Läs också Skapa en grön oas: Så odlar du på balkongen Hyra villa av privat­person – det här gäller

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.