Inför döden: Det här ska hyresgäster tänka på
Upprätta testamente
- Om du vill skriva testamentet själv, se noga till att det är daterat och bevittnat av två personer som intygar att du är vid fullt förstånd. Deras namn och personnummer ska anges. Personerna ska inte vara släkt med dig, och inte nämnda
i testamentet. - Förvara testamentet på rätt sätt. Om du lägger det hemma, kan någon som inte gynnas hitta det efter din död och riva det. Lägg originalet på ett säkert ställe med en kopia mer lättillgängligt.
- Testamentet bestrids ofta. Därför är det bra att anlita jurist, särskilt om du har tillgångar som sommarhus, företag eller om du har särkullbarn.
- Berätta för familjen att du har ett testamente.
- Du kan ändra i testamentet när du vill.
- Du behöver ingen dyr advokat, det finns billiga mindre familjejuristbyråer på de flesta orter. Det kan kosta 2 000–3 000 kr att upprätta ett testamente.
Donera organ
- Det finns ingen åldersgräns uppåt för att bli organdonator.
- Du kan muntligt berätta för anhöriga att du vill bli organdonator.
- Eller anmäl dig till Donationsregistret, www.donationsregistret.se.
Vita arkivet & livsarkivet
- Detta är gratistjänster hos Fonus respektive Sveriges Förenade Begravningsbyråer.
- I arkivet (på webben eller på papper) svarar du på frågor om hur du vill ha det efter döden. Hur ska begravningen vara, var finns dina viktiga papper, vilka försäkringar har du, vem är närmast anhörig.
- När dina anhöriga går till en begravningsbyrå, vilken som helst, och anger ditt personnummer, skickas arkivet till de närmast anhöriga.
- Obs att det tar lite tid för arkivet att skickas till den begravningsbyrå dina anhöriga har valt, såvida du inte själv har valt en byrå dit ditt arkiv hör. Enklast är att berätta att du har ett vitt arkiv.
Vårdvilja
- Om du vill kan du fundera över hur du vill vårdas om du skulle hamna i läge där du inte kan meddela dig med omgivningen. Be att få din önskan inskriven i din sjukjournal.
- Vårdviljan kan till exempel innehålla förbud mot återupplivning eller förlängt lidande.
- Vårdviljan kan vara muntlig. Se då till att du har vittnen.
Begravningsförsäkring
- Finns hos stora begravningsbyråer och försäkringsbolag, men är egentligen ett sparande, ofta kopplat till en kapitalförsäkring.
- ”Det kan vara bättre att spara till din begravning på ett vanligt konto. Då binder du inte pengarna och kan använda dem till annat om du vill”, säger Roger Uller, erfaren begravningsentreprenör på Begravningsbyrån i Älvsjö.
- Om du är anställd med kollektivförsäkring och dör medan du fortfarande är yrkesverksam, ger den försäkringen ett belopp till begravningen.
Ont om pengar till begravningen
- ”Det finns nästan alltid pengar till begravningen, även om den döde var svårt skuldsatt. Det beror på att kostnaden är prioriterad före till exempel Skatteverket och Kronofogden”, förklarar Roger Uller.
- Är det helt tomt i dödsboet kan de anhöriga vända sig till kommunen för att få hjälp med begravningen. Kontakta kommunens dödsbohandläggare.
Hyran
- Vid dödsfall går det ofta att säga upp hyreslägenheten på bara en månad. De anhöriga bör kontakta hyresvärden så fort som möjligt.
- Om ingen anhörig kan ta hand om kvarlåtenskapen, bör kommunen kunna hjälpa till.
- Släktingar, särskilt om de är avlägsna eller sjuka, är inte skyldiga att tömma lägenheten om de inte kan.
- Många anhöriga låter den dödes Facebooksida vara kvar – till glädje för några och frustration för andra närstående och vänner. Då dyker det till exempel upp påminnelse om den dödes födelsedag och förslag om att gratulera. En del av den dödes vänner gör det, andra tycker det är olustigt.
- De anhöriga kan också fylla i ett formulär på Facebook (https://www.facebook.com/help/contact/228813257197480) och begära att kontot tas bort eller förvandlas till minnessida. Ange ditt eget önskemål muntligt till dina anhöriga eller till exempel
i Vita arkivet.
Det måste vara en närstående, alltså föräldrar, barn, syskon eller sambo. Men även barnbarn kan räknas som närstående.
Ni måste ha bott ihop i lägenheten, helst i tre år.
Ni måste ha haft gemensamt hushåll, det vill säga din närstående ska ha bidragit till hyran, hjälpt till med städning och så vidare.
För att bevisa det är det bra om din närstående har varit skriven hos dig och fått sin post dit.
Det är inte du själv utan dödsboet som begär att kontraktet ska tas över av din närstående. Personen i fråga måste alltså komma överens med alla dödsbodelägare.
Din närstående måste godkännas av värden och klara att betala hyran själv.