Kaktusar och andra växter som överlever allt

Tips & Råd Trött på att dina blommor dör? Vi tipsar om kaktusar och andra växter som överlever ägare utan gröna fingrar!
Foto: Photo by Madison, Pexels

Alla har inte intresset för ­växter, men vill att det grönskar i ­fönsterkarmarna ändå. Här är lösningen för dig: kaktusar och andra ­suckulenter, ­tåliga säsongsblommor och den nya trenden luftplantor, även ­kallade airplants.

Dessa växter klarar sig med väldigt lite uppmärksamhet – men naturligtvis inte helt utan skötsel. Även den mest tåliga växt behöver en skvätt vatten då och då. Att vattna på en fast dag i veckan kan vara lösningen för dig som har svårt att se om det behövs vattnas.

Läs ocksåTaggig och tålig vän

Den vanligaste orsaken till döda krukväxter är dock övervattning. Om plantan står i en ytterkruka eller på ett fat, se då till att det inte står vatten kvar i krukan eller på fatet 15 minuter efter vattning.

Att veta varför din krukväxt mår dåligt är inte alltid så lätt. Över- och undervattning kan till exempel ge liknande symtom. Därför kan kaktusar eller andra suckulenter vara en bekväm lösning för den oinsatte.

Kaktusar är inte de enda suckulenterna.
Kaktusar är inte de enda suckulenterna. Till kategorin hör även gasteria – som påminner om aloe – trädkrassula och pandaöron.
Felsökning

Gör en felsökning och uteslut en orsak i taget tills du kommer underfund med vad som gått snett:

Gula blad: Beror i regel på övervattning. Låt jorden torka upp mellan vattningarna. Det kan även vara näringsbrist eller ohyra. Stora ­gröna krukväxter ­be­höver näring varje vecka – gärna även under vintern.

Tappar blad: En växt som plötsligt fäller många blad har oftast utsatts för stress som kyla, stark sol, övervattning eller total uttorkning. Tänk på att packa in nyköpta blommor väl så att de inte köldskadas på vägen hem. Flytta inte växter från norrfönster till ett söderfönster med stark sol. Låg luftfuktighet kan också orsaka bladfall.

Bruna kanter: För mycket näring eller torkskador. Låt plantan stå i en hink och dra vatten, och sedan rinna av ­ordentligt. Brunvita fläckar kan vara brännskador från sol eller en lampa som hänger för nära.

Läs ocksåIda hyrde villa och förverkligade odlingsdrömmen – så fixar du vindruvorOdla vindruvor hemma är inte omöjligt

Slokande blad: Uttorkning eller övervattning. För mycket vatten ger syrebrist vilket ibland orsakar mörka, döda partier mitt på bladen. Är det uttorkning, överväg att ge växten en större kruka, ny jord och vattna utan att ­dränka den.

Fakta: Här är de mest tåliga växterna

Bästa valet: suckulenter

Suckulenternas blad har vattenmagasin som samlar på sig vatten från jord och luft och därmed klarar långa perioder utan vatten. Hit hör även kaktusar. Är du en person som ofta glömmer att vattna är de dina bästa vänner! Under vintern vattnar du en gång i månaden, på sommaren en gång i veckan. När du väl vattnar är det viktigt att låta plantorna suga upp ordentligt med vatten, men de får aldrig stå med rötterna i vatten mer än 15–20 minuter. Ännu en fördel – de klarar sig i ett fönster med stekande sol!

Exempel: Aloe vera, Agave, Echeveria, Kaktus (alla sorter), Kristi törnekrona, Marmoreuforbia, Gasteria, Pandaöron, Pinnlilja, Trekantseuforbia (High Chaparall), Trädkrassula (paradisträd), Svärmors tunga, Zamiakalla, Ärtor på en tråd.

Häng gärna luftväxterna i fönstret eller ”plantera” dem i en metallspiral – en mer lättskött krukväxt får man leta efter.

Luftväxter överlever utan jord

Luftväxter, också kallade airplants, är olika arter av tillandsia. Dessa ­klarar sig helt utan jord och kan därför hänga i en mobil eller läggas på ett fat. Ibland säljs de på en liten spiralställning med fot där de kan sitta och bara vara snygga. Vatten behöver de – men inte ofta. Enklast är att bada dem i en skål med vatten varannan vecka i ungefär 30 minuter. Låt dem torka upp i diskstället och ställ därefter tillbaka dem på sin plats. Ett alternativ är att duscha dem med vattenflaskan 1–2 gånger i veckan. De vill helst inte ha stekande sol, och klarar sig därför en bit in i rummet, om än inte i det mörkaste hörnet.

Exempel: Knöltillandsia, Nål­tillandsia, Pyramidtillandsia, Spansk mossa, Trådtillandsia.

Läs också Odla på uteplatsen: Så maxar du skörden på liten yta Så lyckas du med palettbladen – lär dig från hemmaproffset Hyacinter och granris – så får du till julblomstret

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.