Kallt hemma – det här kan du kräva
Knarrande snö, gnistrande frost – och iskallt i lägenheten. Så upplever många hyresgäster årets längsta årstid.
Men kanske fryser du i onödan. Som frisk hyresgäst har du rätt till minst 20 grader varmt i bostaden, efter riktlinjer från Socialstyrelsen. Är du äldre eller lider av sjukdom kan du kräva att hyresvärden skruvar upp temperaturen ytterligare ett par snäpp.
Visar termometern 18 grader eller mindre är det absolut läge att agera – för ditt eget välmåendes skull.
– Då kan det innebära en olägenhet för hälsan. I sådana fall ska någon absolut reda ut vad som är fel, säger Fredrik Haux, utredare på Socialstyrelsen.
I Hem & Hyras undersökning från 2010 uppgav över hälften av de tillfrågade att de fryser i sin lägenhet under vintern. Och kvinnorna var dubbelt så frusna som männen.
Upplever du att det är ruggigt hemma har du oftast rätt, resonerar Hyresgästföreningens chefsjurist Susanna Skogsberg.
– Även om termometern visar 20 grader kan du ha kallras från fönstret eller drag i rummet. Det brukar faktiskt lösa sig om man säger till.
Om värden slår dövörat till ska du vända dig till Hyresgästföreningen. De skickar då över en särskild engångstermometer som kan ge ett visst stöd i bevisningen.
– Med den gör du en enkel kontroll själv. Kom ihåg att mäta en meter upp från golvet och en bit in i rummet, säger Susanna Skogsberg.
Som extra livlina kan du även kontakta antingen hyresnämnden eller miljökontoret i din kommun för ett beslut om åtgärder.
Yogesh Kumar, miljöchef på Fastighetsägarna, är övertygad om att flertalet värdar är lyhörda inför klagomål på inomhusklimatet.
– En lämplig temperatur ligger mellan 20 och 24 grader, och där tror jag att de flesta håller sig. Är det över eller under behöver man fundera på att göra något åt saken.
Om lufttemperaturen, mätt med vanlig termometer, är under 20 grader kan miljöförvaltningen genomföra en utförlig mätning av den ”operativa temperaturen”, där man även väger in strålningstemperatur. Då gäller dessa riktvärden/rekommendationer:
16 grader: Lägsta tillåtna golvtemperatur.
18 grader: Lägsta tillåtna lufttemperatur.
20 grader: Lägsta temperatur för känsliga grupper.
20-23 grader: Rekommenderad temperatur.
22-24 grader: Rekommenderade temperatur för känsliga grupper.
Källa: Folkhälsomyndighetens allmänna råd.
Termometern ljuger ofta om hur kallt det i själva verket är hemma. Dels skiljer sig mätresultaten inte sällan åt mellan enklare modeller, dels ger de inte en fullständig bild av kylan.
Inneklimatet påverkas förutom lufttemperaturen av ytterligare tre faktorer: strålningstemperatur, luftens hastighet och luftens fuktighet.
Vill man få fram den verkliga – operativa temperaturen – krävs ett särskilt mätinstrument som bara en utbildad person kan hantera. Vid en kontroll utförd av yrkesman blir resultatet ofta något annorlunda än vid din egen uppskattning.
En bra tumregel innan du klagar är att mäta i de zoner där du brukar vistas när du fryser, för att ge en bild av ditt vardagsklimat.