Kolla brandfällorna i trapphuset
Trevlig grönska, praktiskt med barnvagnen nära och så soporna utanför dörren – bara ett tag?
Tyvärr.
Det må kännas smidigt, men ställ inte något i trapphuset och använd det inte för förvaring. Detsamma gäller i vinds- och källargångar.
Skälen är flera:
• Minska brandrisken.
• Hålla utrymningsvägar fria.
• Underlätta för räddningspersonal och -utrustning att komma fram.
Skulle det börja brinna måste du kunna ta dig ut snabbt. Ett trapphus fyllt av giftig rök från brinnande föremål kan bli en dödsfälla.
Varje år dör 100 till 130 personer i bränder och cirka 1 000 personer skadas. Dödsbränderna drabbar i högre grad äldre. Hälften av de döda är över 60 år.
Så vad göra om det står grejer i ditt trapphus? Är det dina – förvara på annat sätt. Är det grannens – prata med grannen eller be värden göra det. Värden har rätt att flytta sakerna men inte att slänga dem.
Var tredje brand börjar i köket, oftast på grund av glömd spis. Gå aldrig ifrån något som kokar. Torrkokning kan orsaka brand. Stäng av spisplattan om det ringer på dörren eller om barnen ropar och du måste gå ifrån.
Öppen spis hamnar på andra plats över brandorsaker. Även rökning, framför allt sängrökning, orsakar en del bränder i hemmet. Att somna rökandes i soffan eller fåtöljen är lika farligt.
… barnvagn
Brännbart material som snabbt utvecklar rök vid brand och flammar upp om den antänds. Hindrar framkomligheten. Använd barnvagnsrum eller förvara i lägenheten.
… växter
Kan vara i vägen vid utrymning samt brinna och orsaka rökutveckling. Prunka på hemma i stället.
… pulka
Brinnande plast kan avge giftig rök. Pulkor och uteleksaker hindrar också framkomligheten och kan smutsa ner. Förvara på annat sätt.
… tidningar
Mycket brännbart. Ställ aldrig tidningsbuntar eller -kassar i trapphuset.
… sopor
Brännbart och illaluktande. Bespara grannarna åsyn, lukt och brandfara. Förvara heller inte prylar, möbler, kartong som du rensat ut i trapphuset.
Undantag
Möjligen kan icke brännbara saker som rullator och barnvagnschassi förvaras i trappen om det inte hindrar eller försvårar utrymning. Hör med värden, som kan ha egna regler, exempelvis för att underlätta städning.
- BRANDVARNARE: Placera intill köket och i eller vid sovrummen. Testa regelbundet.
- BRANDFILT: Placera nära köket. Släcker brand i kläder, möbler eller på spisen.
- BRANDSLÄCKARE: Ha minst 6 kg pulversläckare. Placera synligt och kontrollera regelbundet
- SPISVAKT: Övervakar spisen och varnar i tid vid onormal värme och bryter strömmen.
- LARM OCH KAMERA: Koppla brandvarnare och webbkameror till en larmcentral eller din mobil.
- FEJKLJUS: Säkraste ljusen är batteridrivna LED-ljus. Håll stearinljus långt från gardiner och lämna inte ljus utan uppsikt.
- SÄKER EL: Dra ur stickkontakter till elapparater när de inte används. Kontrollera lösa sladdar och kablar. Köp CE-märkta elprodukter.
- LADDA RÄTT: USB-laddare kan överhettas och batterierna explodera. Använd originalladdare och ladda på hårt underlag.
- TORKA RÄTT: Lägg inte brännbart material för torkning på elelement.
- VITVAROR: Kör tvättmaskin, tumlare och diskmaskin när du är hemma. Dammsug bakom kyl/frys. Rengör spisfläkten från fett.
- VENTILATION: Ha god ventilation kring teknisk utrustning som tv, datorer och digitalboxar.
Här börjar branden
- Var tredje brand börjar i köket, oftast på grund av glömd spis. Gå aldrig ifrån något som kokar. Torrkokning kan orsaka brand. Stäng av spisplattan om det ringer på dörren eller om barnen ropar och du måste gå ifrån.
- Öppen spis hamnar på andra plats över brandorsaker.
- Även rökning, framför allt sängrökning, orsakar en del bränder i hemmet. Att somna rökandes i soffan eller fåtöljen är lika farligt.
Visste du att …
… varje år dör 100 till 130 personer i bränder och cirka 1 000 personer skadas. Dödsbränderna drabbar i högre grad äldre. Hälften av de döda är över 60 år.
Källor: Främst Brandskyddsföreningen och MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.