Kollektiv för vuxna – så funkar det

Tips & Råd ​Högst upp i ett tiovåningshus i Stockholmsförorten Hökarängen bor sedan i höstas Susanna Warhammar med maken Daniel Stormdal. I denhundrasextio kvadratmeterstora etagehyreslägenheten bor också derasnära vänner Maria och Pelle Starck.
– Det bästa med att bo så här är maten! Vi äter god vällagad mat varje dag, säger Maria och ställer in en form med klyftpotatis i ugnen.
Susanna håller med:
– Ja, det är så skönt att slippa laga mat varje dag. Nu lagar ingen mat mer än en eller två dagar i veckan.
 
Det är högt, och vackert.
– Vi trivs här. Det är bra för barnen. Det finns mycket skog, fina lekplatser och flera bra badställen, konstaterar Susanna självklart.
 
Annat var det förut. Innan de flyttade ihop med vännerna var läget akut för familjen. De bodde trångt i en hyreslägenhet på fyrtiosju kvadratmeter i Årsta, söder om Stockholm.
Susanne var konstant arg, minns hon. Men en dag fick de ett
erbjudande från Stockholmshem som de inte kunde säga nej till: sju rum och kök i Hökarängen.
– Allt var bättre än det vi hade!
Och när Pelle och Maria frågade om inte vi kunde bo allesammans, tyckte vi att det lät som en superidé.
 
Maria och Pelle bodde då i en högt belånad bostadsrätt, men trivdes inte. De ville ur ”bostadsrättskarusellen” och när det här tillfället kom, var valet enkelt:
– Det har blivit mer aktivt. Vi måste bestämma oss för att dra oss undan de andra. Nu har vi just den här tiden, du och jag, det är mysigt.
– Man är nästan aldrig ensam med barn när man lagar mat, säger Pelle. En process som jag förut tyckte var jobbig är nu helt problemfri.
 
Många reagerar på deras boendeform. Ögonbryn höjs och tankarbörjar snurra: ”Vad har ni för relation, egentligen?” Andra blir nyfikna och inspirerade. Marias mamma är övertygad att boendeformen är en ”ungdomsgrej”.
– Men så är det inte alls, menar Maria. Pelle och jag har alltid varit sugna på att bo kollektivt.
Med tanke på de små personernas ålder är det förvånansvärt
lite tjafs och gnäll.
 
Vad är trollformeln?
– Jag tror det beror på att vi delar samma grundvärderingar vad gäller genus och barnuppfostran, spånar Susanna. Vi utgår från att alla är jämställda, inte bara man och kvinna, utan också de vuxna och barnen.
– Ingen av oss förstår heller meningen med kärnfamiljen och den isolering som den för med sig. 
 
Båda paren har varit tillsammans i sju, åtta år. De känner varandra väl. Konflikter existerar nästan inte, enligt dem själva. Visst bråkar barnen, men vilka barn gör inte det?
 
Hur lyckas ni ha ett privatliv mitt i allt?
– Så få öppna toalettdörrar som möjligt. Inga nakna vuxna som struttar omkring. Inga oannonserade öppnanden av stängda dörrar. Inte mycket delande av kläder och prylar utan att kolla, säger Pelle.
 
Några dagar efter intervjun kommer ett mejl från Daniel. Han glömde en sak:
– Jag skulle vilja poängtera vilken TUR att vi har fått en så här stor hyresrätt. Jag tycker det ofta glöms bort i bostadsreportage att det faktiskt inte går att välja och vraka hur man vill bo.​

Fakta: Fem råd till dem som vill prova:

Våga prova! Flytta ihop med dem ni redan hänger mycket med.
Förbered er inte alls! Kasta er in och ta problemen direkt när de uppstår.
Hitta en tillräckligt storlägenhet/stort hus där allas egon verkligen får plats och där det finns utrymme att vara ifred emellanåt.
Var beredda på att ha ettärligt och öppet klimat där alla känner sig fria att säga vad de tycker och tänker.
 Ha bra och uttalade lösningar och regler på ekonomi och städning eller andra saker somman tycker är viktiga.

 

 Bäst med att bo så här:

Maten. Alltid vällagad och god och ingen lagar mat mer än en gång i veckan.
Flexiblare liv. Alltid en annan vuxen hemma. Man kan arbeta över eller gå ut efter jobbet utan att få skuldkänslor över att ens partner är ensam hemma med barnen.
Trygg barnvakt. Möjlig-heten att passa varandras barn ökar markant. Lättare att göra saker tillsammans som par utan barn. Och man kan få barnvakt påmorgonen.
Lönsamt. Det är billigare att leva tillsammans med ett annat par eftersom alla delar på de gemensamma kostnaderna.
Mer yta. Det finns utrymme både för lek och att vara ifred.

 

Sämst med att bo så här:
 Mer fart och ljud.
Att inte få bestämma ALLT! Innan räckte det med att övertyga en person, nu ska man övertyga tre personer.
 Negativa sidor påverkar fler. Att känna att man ofrivilligt påverkar andra när man till exempel har dåligt morgonhumöreller är stressad på jobbet.
 

 

 

 

Läs också Så här barnsäkrar du din lägenhet Brandsäkra lägenheten – så här gör du för att vara trygg Kolla brandfällorna i trapphuset Om din partner blir sjuk och du vill bo kvar Tänk på döden – bygg ditt eget skyddsnät

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.