Laga het pumpasoppa
Vi svenskar har ännu inte riktigt förstått pumpornas storhet. Okej, barnen har hittat ännu en högtid som gör det möjligt att hålla kalas, skrämmas och äta riktigt mycket godis, men det finns så mycket mer att upptäcka.
Den stora orange pumpan som man karvar ur och gör lyktor av kallas jättepumpa eller pajpumpa. Det finns dock många andra sorters pumpor och vintersquash (de tillhör samma familj) som både är vackra och goda. Hittar du dem inte i din vanliga butik så besök någon skördefest eller bondens marknad där de brukar säljas så här års.
Het pumpasoppa
4 portioner
Det här behövs:
Annons
- 1 matpumpa på cirka 1 kilo
- 2 matskedar olivolja
- 5 centimeter purjolök
- 2 centimeter ingefära, riven
- 1 burk (3 deciliter) kokosmjölk
- 4 deciliter hönsbuljong (vatten + tärning)
- 1 tesked salt
- 1 kryddmått chiliflakes
- 1 vitlöksklyfta
- Svartpeppar
- 2 kvistar citronverbena (eller en stjälk citrongräs)
- 1 lime
- Persilja/koriander samt färsk chili till servering
Gör så här:
Annons
- Dela pumpan i åtta bitar och lägg dem på en oljad braspanna med skalet uppåt.
- Baka dem i ugnen på 200 grader i 20-30 minuter.
- Låt svalna lite och gröp sedan ur köttet.
- Fräs det några minuter i olivolja tillsammans med finhackad purjolök och pressad vitlök.
- Häll på kokosmjölk, hönsbuljong och krydda med riven ingefära och chiliflakes.
- Lägg i ett par kvistar citronverbena eller citrongräs och låt alltihop sjuda i cirka 20 minuter.
- Fiska upp citronverbenan/citrongräset och mixa soppan med en stavmixer.
- Smaksätt med pressad lime, salt och peppar. Späd soppan med ytterligare vatten vid behov.
- Servera varm med finklipp persilja eller koriander samt eventuellt några ringar färsk chili för extra sting.
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.