När pengarna inte räcker – så gör du med hyran
För de flesta svenskar är boendekostnaden den enskilt största vardagsutgiften. Därför kan det kännas frestande att skjuta på just den inbetalningen i kärvare tider. Men i själva verket är det din allra viktigaste räkning.
Varför är hyran viktigast?
Att betala hyran i tid är din allra viktigaste skyldighet som hyresgäst. Gör du inte det löper du stor risk att bli vräkt. En försenad inbetalning märks direkt på hyresvärdens konto.
Faktum är att din värd redan efter bara några dagars försening kan ta din skuld till Kronofogden. Om det händer har du tre veckor på dig att betala. Då får du tillbaka din rätt att bo kvar. Men om du är sen med hyran vid flera tillfällen kan det vara skäl till uppsägning oavsett om du betalar av skulden eller inte.
Vad gör jag om pengarna ändå inte räcker till hyran?
Prata med din hyresvärd, så snart du kan och helst före inbetalningsdagen. Säg som det är. Kanske kan ni göra upp om en avbetalningsplan, eller hitta en annan lösning.
Undersök också om du kan ha rätt till bostadsbidrag eller bostadstillägg för pensionärer.
Hur ska jag tänka – finns det någon som kan hjälpa mig?
Kontakta skuld- och budgetrådgivningen i kommunen där du bor. De kan tipsa om hur du ska prioritera bland utgifterna, hur du kan lägga upp din ekonomi och hantera eventuella skulder. Här hittar du kontaktuppgifter.
Du kan också vända dig till socialtjänsten. Om du inte kan försörja dig på något annat sätt kan du ha rätt till ekonomiskt bistånd. Försörjningsstödet täcker skäliga kostnader för bland annat boende, hushållsel och hemförsäkring.
Vad händer om jag får en betalningsanmärkning?
En betalningsanmärkning kan stoppa dig från att få ett nytt förstahandskontrakt om du behöver flytta. Den syns när din nya värd tar en kreditupplysning, liksom skulder hos Kronofogden. Pricken sitter kvar i registret i tre år för privatpersoner. Här kan du läsa mer om hur betalningsanmärkningar funkar.