Odla på uteplatsen: Så maxar du skörden på liten yta
Att odla på uteplatsen har blivit Kathi Ferreira Olssons kall. Hon sticker fingrarna djupt ner i den svarta jorden. Varsamt lossar hon plantan, greppar blasten och lyfter upp den i luften.
Hon skakar på fångsten så att jorden runt de bleka små knölarna faller tillbaka ner i pallkragen.
– Jag älskar att använda händerna i stället för en spade när jag tar upp potatisen. Det är så härligt och man riskerar inte att den skadas, säger Kathi och ler.
Hon odlar olika varianter men till midsommar brukar det bli solist; det är en tidig sort. Hennes fyrrummare i Gröndal, strax utanför Stockholms innerstad, delar hon med sin sambo.
Det var kärleken som fick henne att lämna sitt hemland Brasilien för drygt tio år sedan och skapa sig ett nytt liv i Sverige. Idag jobbar hon som ekonom, men på fritiden vilar hon huvudet från siffror och ger sig hän sina grödor.
– För mig är odling förknippat med barndomsminnen. När jag växte upp var det dålig ekonomi i Brasilien; inflationen var hög och många var arbetslösa. Folk försökte hitta olika sätt att livnära sig på och det var vanligt att man hade en liten köksträdgård bakom huset.
På Kathis familjs bakgård växte allt från örter till träd som avokado, lime, papaya och passionsfrukt. Mangoträdet var hennes favorit; det var högt och hon klättrade och lekte i det med sin syster och kusin.
– Det är tyvärr sådant som många yngre i Brasilien inte får uppleva idag. Nu är det mycket mer betong. Men jag har försökt återskapa det där odlingslivet som jag älskade som barn; hemma hos oss är det lite som en djungel.
I vardagsrummet bor hennes frösådder och på lägenhetens två små balkonger växer bland annat gurka, aubergine och ätbara blommor. Krukorna står staplade på varandra för att optimera utrymmet.
Odla på uteplatsen – annat än Brasilien
Därtill har hon två pallkragar som hon har fått tillgå tack vare en trädgårdsförening i Gröndal. De ligger bara en kort bit från porten.
– Om jag behöver plocka någon krydda till matlagningen och inte har den på balkongen så springer jag bara ut till pallkragarna och hämtar.
I Sverige har Kathi blivit varse att odling inte fungerar på samma sätt som i Brasilien. Inte bara är temperaturerna lägre, det är också fyra årstider att ta hänsyn till. Och att odla på uteplatsen ställer krav.
– I Brasilien är det två säsonger; den varma och den regniga. Ibland kan man hitta tropiska plantor som passionsfrukt i svenska butiker, men min erfarenhet är att de inte trivs. Jag har landat i att det är bättre att odla sådant som man traditionellt sett odlar här.
Färskpotatis är hennes favoritprimör. Helst äter hon den kokt med bara lite olivolja och salt. Hon har även en förkärlek till tomater. I skrivande stund odlar hon en söt sort som heter piccolini och påminner om körsbärstomater. Dem äter hon som godis.
– Det bästa jag vet är tomater som man odlar själv; de har mycket mer smak än sådana man köper i affären.
Vissa spår från tropikerna återfinns dock i växtdjungeln; chilin. Den ena sorten heter malagueta och ger små, starka frukter.
– I Brasilien är malaguetan väldigt populär. Personligen är jag inte så förtjust i stark mat, men min sambo gillar det. Själv föredrar jag biquinho-chilin; den har knappt någon hetta alls, säger hon och skrattar.
FLIPP: Mitt lilla växthus till pallkragen. Jag köpte det för ett par hundralappar och det gör att jag kan skörda min första sallad redan i april.
FLOPP: Trots att jag följer alla råd så lyckas jag inte med mina jordgubbsplantor. Det blir aldrig mer än något enstaka bär.
Kompost: Lägg gamla, vissna växter i ett plasttråg, täck med lite jord och lägg ett lock på. Låt sedan stå mörkt och svalt. Efter några månader har det förmultnat till jord.
Krukor på höjden: Bor man smått eller har en liten balkong kan man stapla växterna på varandra; stora krukor nederst och mindre ovanpå.
Spaljé: Perfekt för att låta växter klättra men också för att hänga upp små krukor med kryddor eller blommor. Praktiskt och vackert på samma gång.