Annons

Om din partner blir sjuk och du vill bo kvar

Tips & Råd Din partner får en stroke. Men hyran och räkningarna ska betalas. Vilket skydd finns? Hem & Hyra tipsar om hur krångel kan undvikas.
Foto: Kerkez/Istockphoto

Om din partner blir allvarligt sjuk och får bestående skador på hjärnan kan ni båda ställas inför oväntade ekonomiska problem.

Läs om hur du skyddar dig genom att tänka efter före.

Läs ocksåUndvik att bli lurad – detta får inte stå i hyreskontraktetBilden är en grafisk illustration som föreställer en hund i koppel, musik i form av toner som stömmar ut ur en högtalare, en rykande cigarrettfimp, en inramad tavla och två personer som pratar med varandra.

Framtidsfullmakt
Den som exempelvis drabbas av stroke och överlever svårt skadad får fortfarande bestämma över sina tillgångar. Det kan bli problem för den kvarvarande maken, som inte kommer åt sparpengar och inte har rätt att exempelvis sälja sparfonder eller sommarhuset.
En nyhet från förra året är att man har rätt att skriva en framtidsfullmakt åt varandra. Det innebär att var och en av makarna ger den andra rätt att fatta alla ekonomiska beslut.

Vittnen
Skriv under fullmakten och be två personer bevittna. Den som har fullmakten avgör när det är dags att börja använda den. Den ska kunna visas upp i original, exempelvis på banken. Förvara den därför på säkert ställe, men gärna hemma.
Framtidsfullmakten finns att ladda ner från www.demensforbundet.se.

Bank-id
Ge aldrig bort ditt bank-id-nummer
Det är frestande att lämna sitt bank-id-nummer på en lapp till maken om något skulle hända. Gör inte det. Numret är en värdehandling som kan komma i orätta händer och då får ni båda problem. Genom framtidsfullmakten kommer ni ändå åt varandras konton.

Annons
Läs ocksåÖverhyra – så får du tillbaka pengar om du betalat för mycketSå mycket pengar har du rätt att få tillbaka om du betalat överhyra i andrahand

Sparkonto
Skaffa minst ett gemensamt sparkonto. Ännu enklare blir det om ni har minst ett gemensamt bankkonto, som båda har tillgång till. Då spelar det ingen roll vem som använder det. Ordna det hos banken.

Autogiro
Om den ena maken blir sjuk och ni måste spara pengar, kan det var klokt att avsluta inbetalningar som sker automatiskt via autogiro. Det kan till exempel vara gåvor eller streamingtjänster. Gå till banken med framtidsfullmakten och be om hjälp.

Telefonabonnemang
Vill du avsluta den sjukes telefonabonnemang, ring upp bolagets kundtjänst och var beredd på att det krävs ett läkarintyg för att någon annan ska få avsluta abonnemanget.

Läs ocksåHyra villa av privat­person – det här gäller

Privatleasad bil
Privatleasad bil är vanligt. Det kontraktet går tyvärr inte att bryta. Men ta kontakt med bilfirman och gör ett försök med hjälp av läkarintyget. Eventuellt kan du få hjälp att överlåta leasingavtalet på en annan kund.

Annons

Komma in på datorn
Det är smart att känna till varandras inloggningsuppgifter till datorn. Då kommer ni åt bilder och annat som bär på många minnen. När det gäller musik – skaffa tjänsten Familje-
spotify och följ varandras spellistor. Då kan den sjuke lyssna på sin musik även i fortsättningen.

Skyddsnätet ger hjälp
Genom Försäkringskassan kan den som är sjuk få sjukersättning fram till månaden innan han eller hon fyller 65 år, sen blir det pension. Sjukersättningen är max 18 399 kr i månaden före skatt, så familjens inkomster kan sjunka. Närstående kan få närståendepenning för att vårda sin make, förutsatt att sjukdomen är livshotande. Ersättningen är 80 procent av lönen upp till ett tak.

Arbete
Om den sjuke har ett jobb – kontakta arbetsgivaren så fort som möjligt. Det kan finnas försäkringar som faller ut vid sjukdom. Har ni privata försäkringar, ring upp bolagen och gör skadeanmälan. De flesta privata sjukförsäkringar upphör vid 65 eller 67 års ålder.

Fakta: Framtidsfullmakten ersätter god man
  • Framtidsfullmakten är värdefull även för dig som är ensamstående. Du kan ställa ut den på vem du vill, till exempel en nära vän, eller ett vuxet barn. Eller den som du har angett till sjukvården som din närmast anhöriga.
  • Det innebär att du kan utse din egen gode man medan du är frisk. Ensamstående som drabbas av exempelvis st roke får annars en god man, som kommunen utser. Det kan vara en okänd person. Nu kan du bestämma själv vem som ska bestämma över dig.
Fakta: Obs! Bidraget många missar
  • Den som har drabbats av handikapp kanske måste bygga om bostaden för att kunna bo kvar. Det kan ge rätt till bidrag, vilket många missar. Kravet är att man har en bestående funktionsnedsättning.
  • Alla kan få bostadsanpassningsbidrag, men hyresgäster måste ha hyresvärdens medgivande för förändringarna. En arbetsterapeut eller sjukgymnast hjälper till att bedöma vilka förändringar i bostaden som behövs.
  • Ansök hos kommunen.
Läs också Det här gäller när du hyr villa – fällorna du ska se upp med Så här barnsäkrar du din lägenhet

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.