Orientaliska mattan – så vet du om den är äkta
När vi i dagligt tal pratar om ”äkta mattor” är det förmodligen nedan angivna orientaliska skönheter vi menar. En matta från Orienten är tillverkad av ull av högsta kvalitet.
Bäst är att handla på ett känt auktionshus eller i en mattaffär som är registrerad hos Svenska konst och antikhandlarföreningen. Då får man certifikat på sin matta – ett sådant följer alltid med när man handlar hos en seriös handlare.
Intresset för handknutna mattor med orientaliska mönster har aldrig varit större och då hänger de stora varuhusen på trenden. Ett av dem är Ikea som säljer handknutna mattor.
? Följ Hem & Hyra på Facebook så missar du inget
– Står det att Ikea-mattan är handknuten är det naturligtvis så. Den kan vara fin att ha hemma och till och med bli värd pengar om 70 år – om den håller så länge. Billiga mattor tillverkas av billiga material. Oftast slits de ut innan de hinner
bli gamla, säger Anette Granlund på Buskowskis, landets främsta mattexpert.
Mönster och utseende bestäms av när, var och av vem mattan tillverkas Orientaliska mattor representerar en ”djungel” av olika mönster beroende på när den är tillverkad och av vem, i vilket land och efter vilken tradition.
Vissa byar på landsbygden har sina specialmönster som skiljer sig markant från mönstringen på mattorna tillverkade i städerna. I några byar eller i vissa nomadiserade stammar tillverkas mattorna i enkla vävstolar och av den ull man själv producerar.
I de gamla städerna fanns förr riktiga hovateljéer där mattorna knöts av absolut finaste material och med stor precision. Orientaliska mattor bär ofta namn efter den stad, det område eller efter den by den är tillverkad i: Ushak, Ladik, Anatol, Smyrna, Heris, Täbris, Isfahan, Keshan, Kashgai och Kirman är några av många exempel.
- För att kallas ”antik” måste en orientalisk handknuten matta vara över 100 år gammal.
- Är den mellan 50 och 100 år kallas den för semiantik.
- Mellan 25 och 50 år gammal benämns mattan som ”old”.
- Yngre än 25 år räknas mattan fortfarande som nyproducerad.
Persisk Kelim. Har funnits ett längre tag på Ikea. Det är handgjorda, men vävda mattor. De är mellan 50 och 70 år gamla, alltså det experter kallar för ”semiantik”. Persisk Kelim tillverkas i nedre Iran i Gashgayområdet. De som väver mattorna flyttar runt efter hur tillgången på får och ull är. Mönstren kännetecknas av djur och växter. En persisk Kelim kostar cirka 5 000 kronor.
Antik. Antik Kirman, figural i perfekt skick, cirka 140×200. Kostar cirka 150 000 kronor på Nessims.
Livets träd. Nyare (10–15 år) Kirman Lavar,”Livets-träd”-mönster, 180×270. Kostar cirka 35 000 kronor på Nessims.
Persisk datering. Old, daterad år 1342 enligt persisk kalender, nu är det år 1389. Kashgai-nomadmatta, 120×240. Kostar cirka 7 000 kronor på Nessims.
Heratimönster. Nyare Bidjar, typisk med ”Herati”-mönster, 200×300. Kostar cirka 40 000 kronor på Nessims.
Från Iran. Persisk Hamadan från Ikea tillverkas i byar i nordvästra Iran. Mönstren kännetecknas av blommor och växter, aldrig djur. Kostade förr cirka 2 500 kronor på Ikea.
- När mattan används frigörs fett från ullen, det hjälper till att hålla den i trim. Fettet skyddar både fukt och smuts.
- Dammsug på djupet och i luggens riktning för att få bort sand och grus som ligger i botten och sliter hårt. Piskning ska undvikas – man kan slå sönder knutarna. Mattan mår bra av att läggas upp och ner i snö och sedan skakas.
- Rotera mattan 180 grader på golvet för att den ska få ett jämnt slitage. Rotera den med några månaders mellanrum.
- Får du en fläck på mattan lämna in den för rengöring. Den tvättas i sin helhet med vatten och ”skrapas ren” med gummiskrapor varefter den torkas i sträck i speciella torkrum.