Pensionär? Så här gör du för att söka bostadstillägg
Att söka bostadstillägg kan vara krångligt, men är i de flesta fall mödan värd. Bostadstillägg är ett skattefritt tillägg till den allmänna pensionen och är till för personer som behöver hjälp med boendekostnaderna.
På senaste har taket för bostadstillägget höjts, vilket innebär att fler har rätt till pengarna.
Dessutom höjs garantipensionen och skatten för pensionärer sänks. Skattesänkningen gäller dock bara för den med över 17 000 kronor i pension.
I dag har cirka 290 000 pensionärer bostadstillägg. Men det borde vara betydligt fler. Pensionsmyndigheten uppskattar att ungefär 100 000 pensionärer som har rätt till pengarna struntar i att söka bostadstillägg.
Enligt en genomgång av Riksrevisionen kan det dock röra sig om betydligt fler.
Hoppas att fler kommer att söka bostadstillägg
I och med höjningen av tillägget är förhoppningen att fler kommer att söka.
– Vi tror på en ökning och vi har fått extra medel för att förbereda oss för fler ansökningar, säger Linda Nygren, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.
Ett nytt ärendehanteringssystem infördes under 2020, och målet är att detta ska minska kötiderna kraftigt.
– Om det är så att man ansöker via webben så kan det i vissa fall gå genom ett automatiskt beslut. Det innebär att det bara är postgången som avgör väntetiden och beskedet kan komma på en vecka eller två, säger Linda Nygren.
Bostadstillägget har genom åren kritiserats för att vara onödigt krångligt att söka, och att informationen om hur man går tillväga aldrig når ut till dem som är i störst behov av extrapengarna. Men det är väl värt besväret att göra en ansökan. Enligt Pensionsmyndighetens siffror beviljades 54 procent av ansökningarna under 2018.
Så höjs bostadstillägget
- Det gamla maxbeloppet var 5 560 kronor och höjs nu till 6 540 kronor.
- Det gamla hyrestaket var 5 600 kronor och det höjs nu till 7 000 kronor.
- Du kan ansöka om du bor i Sverige, är över 65 år och tar ut hela din allmänna pension inklusive premiepension.
- Du kan söka bostadstillägg oavsett om du hyr eller äger din bostad.
- Du kan ansöka även om du har förmögenhet.
Så här gjorde Margit Binäs, 71, för att få extra pengar.
- 170 000 fattiga pensionärer kan gå miste om bostadstillägg, enligt Riksrevisionens genomgång. Pensionsmyndighetens siffra för det så kallade mörkertalet är runt 100 000.
- 70 078 ansökningar om bostadstillägg gjordes år 2018. Det är den högsta siffran hittills. Med det nya tillägget räknar Pensionsmyndigheten med ännu fler ansökningar.
- 54 procent av ansökningarna beviljades under 2018.
- 8,8 miljarder kronor betalades ut i bostadstilllägg under 2018.
- 6 månader kan du som söker bostadstillägg för första gången behöva vänta. Pensionsmyndighetens förhoppning är dock att sänka den väntetiden under 2020, bland annat med hjälp av ett nytt system.
Källor: Pensionsmyndigheten/Riksrevisionen