Pepparkaksbygge på liten yta – så lyckas du
Caroline Blomberg och hennes familj har bakat pepparkakshus så länge hon kan minnas. Men det var år 2000 som de för första gången utmanade sig själva att göra något mer originellt. Då blev det en igloo. Sedan dess har det blivit de mest spektakulära skapelser. Alla med olika utmaningar.
– Ett år gjorde vi bergochdalbanan Balder från Liseberg. Det var pilligt. Förra året gjorde vi Pinocchio, där var utmaningen att få det skalenligt, berättar Caroline.
I slutet av november eller början av december försöker de vara igång. Målet är att vara klara före julafton.
– Vi har alltid klarat det hittills. Men det händer att vi gör det sista på uppesittarkvällen, den 23 december.
Trots att både Caroline och hennes syster flyttat hemifrån för många år sedan så sitter traditionen i och bygget engagerar hela familjen. I år funderar de på att ta sig an Golden gate-bron.
– Vi får se vad det blir. Men vi måste fortsätta att utmana oss själva.
Innan du startar
Planera. Det är alltid viktigt, men extra viktigt om du inte har så gott om plats. Vad ska du baka, vad behövs – tänk både ingredienser och redskap. Det är ingen höjdare att leta efter en träslev när sockret är på väg att bränna fast i pannan.
”Mise en place”. Snofsigt, franskt uttryck för att ha allt framme och redo när man ska laga mat. Guld om du vill undvika kaos. Häll upp exakt så mycket du behöver av varje ingrediens. På så sätt får du undan alla påsar och paket och behöver inte stå och måtta under tiden du bakar.
Dela upp baket. Om du ska bygga ett pepparkakshus, gör då degen dag ett, baka delarna dag två och dekorera dag tre.
Skapa yta. Om du har trångt i köket så funkar soffbordet precis lika bra att sitta vid när du till exempel ska dekorera. Det kan också vara perfekt höjd att kavla på, för de mindre hjälpredorna.
När du är igång
Kavla direkt på bakplåtspappret. Sätt fast det med något tungt om du inte har någon som kan hjälpa dig att hålla i det. På så sätt slipper du momentet att flytta ömtåliga delar som då går sönder eller tappar formen.
Mjöla mera. Om du bakar skådebröd, det vill säga något som inte ska ätas, snåla inte med mjölet. Det gör kakorna hårdare och gör så att de håller bättre.
Sänk värmen. Baka kakorna på lägre temperatur och en längre stund för att få dem knaprigare och mer stabila.
Såga. Om husdelarna tappat formen i ugnen så kan du såga till dem med hjälp av en vass och tandad kniv. Även ett rivjärn kan vara bra att justera ojämna kanter med!
Bricka. Bygg huset på en bricka. På så sätt kan du ha det nära spisen när det ska limmas ihop med hjälp av smält socker och sedan flytta det när det ska dekoreras.
När du är klar
Stabilitet. Fyll huset med toarullar eller annat skrymmande material. Det hindrar det från att falla ihop. Även tvärväggar inne i huset kan vara nödvändiga om det är ett större bygge.
Figurstöd. För att pepparkaksgubbarna eller andra platta figurer ska kunna stå upp, baka små stag som du lutar dem mot. Så har Caroline fått sina muminfigurer att stå.
Kristyrknep. Äggvita och florsocker räcker som ingredienser. När du har lagom tjocklek, ta i ännu mer florsocker. Du vill inte att kristyren ska rinna. Förslut gärna spritspåsen med en påsklämma! Så slipper du kladd och kan lättare klämma.
Svalt och torrt. Pepparkakshus gillar inte fukt och värme. Finns det plats kan hallen vara en utmärkt plats att förvara det på. Där ser det också till att det luktar juligt så snart man öppnar ytterdörren.
Varmvatten. Det smälta sockret, som ofta hamnar överallt, går lättast bort med riktigt varmt vatten. Har du en gjutjärnspanna är den lättast att diska ur.
Fönster. Genom att krossa hårda karameller och strö pulvret i fönsterytorna innan du gräddar pepparkakorna så får du perfekt frostade fönster direkt.
Former. Om du vill baka kupoler eller andra böjda former – baka på en urgröpt apelsin- eller clementinhalva. Du kan också skapa cylinderformer genom att baka runt t ex konservburkar.
Framsidan. Glöm inte att pynta även utanför huset. Bomull i all ära, men det går att skapa lite lyxigare varianter av vintervita landskap med hjälp av kristyr eller sockerpasta. Sista pudersnön fixar du genom att skaka en tesil med florsocker över hela bygget.