Annons

Renovering – det här får du göra i lägenheten

Tips & Råd ​Hyresgäster får varken rotavdrag eller höjt värde. Ändå har var tredje hyresgäst renoverat för egna pengar, visar Hem & Hyras undersökning. Men håll koll på vad du får göra - och inte göra!
Foto: Janne Danielsson
 De som själva betalar för att höja standarden på sin hyresrätt och göra den mer personlig är främst yngre personer i större städer.
Att tapetsera och måla om är den vanligaste åtgärden, men många väljer också att lägga in nytt golv och till och med kakla i badrum eller kök.
Vanligast är att hyresgästerna lagt ut upp till 2 000 kronor på sin lägenhet. Men 16 procent av dem som renoverat sin hyresrätt har lagt ut över 10 000 kronor. Det visar en Skopundersökning som Hem & Hyra låtit göra där 1 000 hyresgäster svarade.
 
När regeringen införde rotavdrag på hälften av arbetskostnaden för den som anlitar hantverkare för att renovera bostaden, omfattade det inte hyresgäster. Motiveringen var att regeringen ville rikta stimulansen mot enskilda individer – inte företag. Men Hem & Hyras undersökning visar alltså att även hyresgäster renoverar sina bostäder för egna pengar.
Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman tror att hyresgästerna hakat på heminredningstrenden.
– Jag ska själv flytta från Borlänge till Hammarby sjöstad i Stockholm. Det är inget fel på tapeterna men de passar inte mig. Om hyresvärden inte vill tapetsera om kommer jag att bekosta det själv. Hade jag bott i bostadsrätt skulle jag fått göra rotavdrag för arbetskostnaden men inte när jag bor i hyresrätt. Det är konstigt.
Hon befarar även att hyresgästernas renoveringsiver ibland kan vara mer eller mindre påtvingad.
– Jag har hört talas om oseriösa värdar i storstäder som ställer krav i stil med ”om du ska ha kontraktet får du köpa ny spis själv”.

Annons
Annons
Fakta: Det här får du göra själv:

Väggar: Du får måla och tapetsera om i din hyreslägenhet utan värdens tillstånd. Jobbet ska vara fackmannamässigt utfört.
Du får inte: ha färger eller tapeter som är alltför avvikande för att kunna godtas av en ny hyresgäst om du flyttar. Då måste du återställa lägenheten.

Kakel: Du får kakla i både kök och våtrum. Hyresgästföreningen avråder dock från det eftersom du kan bli skadeståndsskyldig om det blir vattenskador.
Golv: Du får lägga på en heltäckningsmatta på det befintliga golvet men inte byta ut det.
Fast inredning: Du får byta dörrar och köksluckor, men spara de gamla – de är hyresvärdens!
Du får inte – utan värdens tillstånd – ändra planlösningen, riva ut köksinredning eller montera köksfläkt till befintlig ventilation.

Läs också När pengarna inte räcker – så gör du med hyran Överhyra – så får du tillbaka pengar om du betalat för mycket Pensionär? Så här gör du för att söka bostadstillägg Här är landets dyraste hyresrätter Så dyrt är det att hyra bostadsrätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.