Revbensspjäll – så lyckas du med vinterfavoriten
För Therese Ekström, 32, hade julförberedelserna gärna kunnat börja redan i september. Men hon håller sig till första advent innan julpyntet hämtas upp från källaren och hon sätter årets första saffransdeg med sina barn.
Dagen före julafton flyttar de sedvanligt hem till Thereses mammas hus där de sammanstrålar med övriga syskon och deras respektive. Det är också då som preparationen av julmaten sätter igång.
Sedan tio år tillbaka gör Therese sina revbensspjäll som har kommit att bli en storfavorit. Hon har fått öka mängden från ett kilo till två – annars tar de slut direkt.
– När formen står i ugnen brukar jag se på marinaden när revbensspjällen är klara. Det bubblar av honungen, lite som när man kokar knäck. Och när konsistensen börjar bli seg är det dags att ta ut dem, säger hon och spejar in i luckan, säger hon.
”Bästa ögonblicket”
Receptet har hon tagit fram själv och utvecklat genom åren. I marinaden har hon bland annat kanel, för att det för henne är julens krydda, och honung, för att få den där karamelliserade smaken.
– Jag gör alla mina recept från huvudet och skriver aldrig ner dem. Men när jag väl står där och lagar är det som att måtten sitter i handleden.
Varje julaftons morgon kokar Therese risgrynsgröt och klockan 14 är julbordet uppdukat med bland annat hennes mammas köttbullar och hennes egen ugnsbakade leverpastej.
Den griljerade skinkan har de traditionsenligt provsmakat dagen innan.
– När man får ta den där första skivan av skinkan redan den 23:e – det är nästan det bästa ögonblicket på hela julen.
Vill du också göra grannarna gröna av avund med dina egna karamelliserade revbensspjäll? Här nedan har du receptet!
Behöver du lite sköna jullåtar till matlagningen? Lyssna på Hem & Hyras medarbetares egna julfavoriter. Sök på ”Hem & Hyras jul” på Spotify!
Det här behöver du (4–6 personer):
- Ca 1 kg tjocka revbensspjäll
- 3–4 lagerblad
- 1 tsk hela svartpepparkorn
- ½ tsk salt
Marinad:
- 4 msk flytande honung
- 1 krm soja
- 1 tsk kanel
- 1 krm pepparmix
- 1 krm vitlökspulver
- ½ msk solrosolja
- 1–2 msk honung att ringla över
Gör så här:
- Skölj revbensspjällen i kallt vatten.
- Lägg dem i en kastrull med benen uppåt och fyll på med vatten tills det täcker spjällen med ca 1 cm. Häll i salt, pepparkorn och lagerblad. Koka upp under lock.
- Sänk värmen och låt sjuda i 2,5–3 timmar. Revbensspjällen ska se möra ut.
- Häll av vattnet och låt spjällen kallna.
- Sätt ugnen på 200°C (grillfunktionen).
- Rör ihop ingredienserna till marinaden.
- Lägg revbensspjällen i en ugnsfast form och ringla över marinaden.
- Grilla i ugnen i ca 10 min.
- Ta ut spjällen när marinaden bubblar och börjar tjockna. Ös köttet med marinaden i ugnsformen och ringla över honung.
- Ställ in i ugnen i ytterligare ca 10 min. När marinaden åter bubblar och börjar tjockna är revbensspjällen klara.
- Ägghalvor med handpillade räkor: Fulländas med majonnäs och en dillkvist.
- Ugnsbakad leverpastej: Godast att laga från grunden men kräver sin tid.
- Saffransbullar: Oemotståndliga med vaniljsmör och hyvlad mandelmassa.
- Mammas köttbullar: Hon gör dem med blandfärs, grädde, vitpeppar och vitlökspulver.
Kanel: Det är julens krydda. Obligatoriskt i tomtegröten.
Honung: Idealiskt för karamelliserande marinader till fläskkött.
Soja: Ger färg och sälta till marinader, såser och köttiga långkok.