Annons

Revbensspjäll – så lyckas du med vinterfavoriten

Tips & Råd Saffransbullar, risgrynsgröt och handtrillade köttbullar. De är alla måsten i Therese Ekströms familj. Men det som går åt först är hennes karamelliserade revbensspjäll.
Foto: Frida Ekman
Therese Ekströms karamelliserade revbensspjäll blir alltid en favorit på julbordet.

För Therese Ekström, 32, hade julför­beredelserna gärna kunnat börja ­redan i september. Men hon håller sig till första advent innan julpyntet ­hämtas upp från källaren och hon ­sätter årets första ­saffransdeg med sina barn.

­Dagen före julafton flyttar de sed­vanligt hem till Thereses ­mammas hus där de ­sammanstrålar med övriga ­syskon och deras ­respektive. Det är också då som preparationen av jul­maten sätter igång.

Läs ocksåLys upp hösten med färg – 22 prylar som bekämpar mörkret åt digFärgglada kuddar, lampor och gardiner kan fixa höstmyset hos dig.

Sedan tio år till­baka gör Therese sina revbensspjäll som har kommit att bli en storfavorit. Hon har fått öka ­mängden från ett kilo till två – annars tar de slut direkt.

– När formen står i ugnen brukar jag se på marinaden när revbens­spjällen är klara. Det bubblar av honungen, lite som när man kokar knäck. Och när konsistensen börjar bli seg är det dags att ta ut dem, säger hon och spejar in i luckan, säger hon.

”Bästa ögonblicket”

Receptet har hon tagit fram själv och utvecklat genom åren. I marinaden har hon bland annat kanel, för att det för henne är julens krydda, och honung, för att få den där karamelliserade smaken.

Annons

– Jag gör alla mina recept från ­huvudet och skriver aldrig ner dem. Men när jag väl står där och lagar är det som att måtten sitter i handleden.

Varje julaftons morgon kokar ­Therese risgrynsgröt och klockan 14 är jul­bordet uppdukat med bland ­annat hennes mammas köttbullar och ­hennes egen ugnsbakade lever­pastej.

Den griljerade skinkan har de ­traditionsenligt prov­smakat dagen innan.

Läs ocksåGör Robertos heta köttfärssås – och få hans bästa tips: "Ger karaktär"Roberto Montelius delar med sig av sina bästa tips för att göra en riktigt fin köttfärssås.

– När man får ta den där första ­skivan av skinkan redan den 23:e – det är nästan det bästa ögonblicket på hela julen.

Annons

Vill du också göra grannarna gröna av avund med dina egna karamelliserade revbensspjäll? Här nedan har du receptet!

Behöver du lite sköna jullåtar till matlagningen? Lyssna på Hem & Hyras medarbetares egna julfavoriter. Sök på ”Hem & Hyras jul” på Spotify!

Läs ocksåSå odlar du Mikaelas söta tomater på balkongen: "Något helt annat"Lär dig odla tomater som Mikaela Puranen.
Fakta: Karamelliserade revbensspjäll

Revbensspjäll är alltid en favorit. Så här gör du!

Det här behöver du (4–6 personer):

  • Ca 1 kg tjocka revbensspjäll
  • 3–4 lagerblad
  • 1 tsk hela svartpepparkorn
  • ½ tsk salt

Marinad:

  • 4 msk flytande honung
  • 1 krm soja
  • 1 tsk kanel
  • 1 krm pepparmix
  • 1 krm vitlökspulver
  • ½ msk solrosolja
  • 1–2 msk honung att ringla över

Gör så här:

  1. Skölj revbensspjällen i kallt vatten.
  2. Lägg dem i en kastrull med benen uppåt och fyll på med vatten tills det täcker spjällen med ca 1 cm. Häll i salt, pepparkorn och lagerblad. Koka upp under lock.
  3. Sänk värmen och låt sjuda i 2,5–3 timmar. Revbensspjällen ska se möra ut.
  4. Häll av vattnet och låt spjällen kallna.
  5. Sätt ugnen på 200°C (grill­funktionen).
  6. Rör ihop ingredienserna till ­marinaden.
  7. Lägg revbensspjällen i en ugnsfast form och ringla över marinaden.
  8. Grilla i ugnen i ca 10 min.
  9. Ta ut spjällen när marinaden bubblar och börjar tjockna. Ös köttet med marinaden i ugnsformen och ringla över honung.
  10. Ställ in i ugnen i ytterligare ca 10 min. När marinaden åter bubblar och börjar tjockna är revbens­spjällen klara.
Fakta: Andra juliga favoriter

  1. Ägghalvor med handpillade ­räkor: Full­ändas med ­majonnäs och en dillkvist.
  2. Ugnsbakad leverpastej: Godast att laga från grunden men kräver sin tid.
  3. Saffransbullar: Oemotstånd­liga med ­vaniljsmör och hyvlad mandelmassa.
  4. Mammas kött­bullar: Hon gör dem med blandfärs, grädde, vitpeppar och vitlökspulver.
Fakta: 3 användbara ingredienser

Kanel: Det är julens krydda. Obligatoriskt i tomtegröten.

Honung: Idealiskt för karamelliserande marinader till fläskkött.

Soja: Ger färg och sälta till marinader, såser och köttiga långkok.

Läs också Så gör du Emmelis smarriga bullar utan mjölk: "En vuxenbulle" Så gör du Carolinas mammas klassiska kvällsmacka: "Riktig mysmat"

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.