Reza Fili: Jag blev skräckslagen
Vi ringer på oanmälda och Reza Fili öppnar yrvaken och klädd i morgonrock, trots att det är mitt på eftermiddagen. Han jobbar skift på ett behandlingshem för missbrukare och den här veckan har han nattpasset.
Han välkomnar oss in till de 32 ombonade kvadratmeterna i Skärholmen i södra Stockholm, som varit hans hem sedan 2005. Reza Fili berättar om fjolåret som innehöll flera tunga händelser. Efter ett uppslitande gräl beslöt sig han och sambon för att separera. I samma veva berättade hon för en fastighetsskötare att hon bott i lägenheten.
Några veckor senare dök det upp ett brev om att Reza var uppsagd eftersom han inte bott i lägenheten.
– Jag fick panik och visste inte vad jag skulle ta mig till. Att bli hemlös var det sista jag ville. Dessutom hade jag just fått ett tråkigt sjukdomsbesked.
Reza Fili började desperat leta annan lägenhet, men fick inte tag på någon. Han kom hit som flykting från Iran för 13 år sedan och kände inte till det förhållandevis starka skydd som lagstiftningen ger hyresgäster i Sverige. Om Reza hade hittat någon annanstans att bo så hade han flyttat direkt. Men eftersom bostadsbristen skrattade honom i ansiktet så tog han strid för sitt kontrakt i hyresnämnden.
Värden hävdade att han inte alls bodde i lägenheten utan hos mamman till Rezas nioåriga dotter i en villa i Älvsjö. ”Där har jag aldrig bott”, intygade Reza.
Hyresnämnden fann ingen anledning att ifrågasätta Reza Filis uppgifter och gav honom rätt att bo kvar. Beslutet överklagades inte till hovrätten.
– Efter att ha levt i skräck i ett år var det en stor lättnad. Jag tänkte på uppsägningen varje dag!
Han är fortfarande arg på sin hyresvärd och förstår inte varför inte värden kontaktade honom för att kolla om han bodde i lägenheten.
Reza Fili är långtifrån den enda i huset som hotats av uppsägning. Under fjolåret ville SKHLM Fastigheter säga upp 16 hyresgäster via hyresnämnden och 11 via kronofogden. Sammanlagt 22 procent av hyresgästerna. Det gör att bolaget toppar listan över värdar som ville säga upp flest under 2013.
Ägaren till SKHLM Fastigheter Richard Ghneim säger först:
– Det kan inte stämma!
Sedan bryts samtalet, men lite senare svarar han och förklarar:
– När vi köpte fastigheten var den väldigt sliten och nedgången. Vi behövde komma in i lägenheterna för att genomföra ett stambyte, men då märkte vi att många hyrde i andra, tredje eller fjärde hand och vissa lägenheter var övergivna. De vi sade upp bodde alltså inte själva där.
I samtliga fall där hyresnämnden fattade ett beslut förlorade dock hyresvärden. Flera uppsägningar återkallades då hyresgästen redan hade flyttat eller SKHLM fastigheter av annan anledning beslutat att återkalla ärendet.
Lägenheterna som blir lediga hyrs inte ut till nya förstahandshyresgäster. I stället hyrs nu 40 av lägenheterna ut till företaget Beautiful apartments för upp till 7 800 kronor per lägenhet och månad. Betydligt mer än de 4 200 kronor Reza Fili betalar. Bostäderna används sedan som lägenhetshotell.
Mångåriga hyresgästerna Kaj Eriksson och Per Berglund som pysslar och fikar på innergården har sett förändringen på dörrarna till lägenheterna:
– Så fort någon flyttar ut så står det Beautiful apartments på dörren om ett litet tag, säger Per Berglund.
Richard Ghneim försvarar blockuthyrningen med att bostäderna ska kunna användas som evakueringslägenheter i samband med renoveringar av andra fastigheter.
– Blockuthyrningen kan vi säga upp på 3 eller 6 månader, tror jag, och det går ju inte med en vanlig hyresgäst.
Här kan du hitta samtliga artiklar om Hem & Hyras undersökning av vräkningshot.
42 500 hotade av vräkning
Grafik: Uppsägningarna län för län
Reza: Jag blev skräckslagen
Värdarna: Skulderna får inte bli för stora
Kvinnan låg död i badkaret
Så gjorde vi undersökningen
Hitta din värd – hela listan