Rökning – här slipper du den
Skräckhistorierna är många. Smutsgula tapeter, brännmärken i parketten och en unken doft som vägrar försvinna oavsett hur mycket ättika du ställer ut i lägenheten.
Nej, att flytta in i en lägenhet efter en rökare är allt annat än kul. Och nu har landets hyresgäster tröttnat.
En majoritet av de boende vill förbjuda rökning i hyreslägenheter, visar Hem & Hyras undersökning som genomförts av företaget Skop.
Bland yngre och studenter är det så många som två tredjedelar av de tillfrågade som tycker att det får vara slutbolmat i svenska hyreshus.
– Jag är inte förvånad. Väldigt många som inte röker är negativt inställda till rökare och vill begränsa antalet platser där rökning ska vara tillåtet. Rökförbudet på krogen har spelat en stor roll, säger Fredrik Söderhielm ordförande för A Non Smoking Generation.
Elva procent av männen och fjorton procent av kvinnorna i Sverige röker varje dag, en siffra som sjunkit stadigt de senaste åren, enligt Socialstyrelsen.
Och i framtiden kanske den krympande andelen rökare måste gå ut för att njuta av sin last. För på balkongen är det fortfarande fritt fram att röka, tycker tre fjärdedelar av hyresgästerna.
Martin Berg är hyresråd vid hyresnämnden i Västerås. Han förklarar att det i dagsläget inte finns någon möjlighet att förbjuda rökning i lägenheter.
Det är trots allt lagligt att röka i Sverige och att förbjuda det i bostaden vore inte skäligt mot hyresgästen, säger han.
– Jag tror inte heller att det blir förbjudet i framtiden. Då måste man förbjuda rökning i hela samhället och det är inte realistiskt, säger Martin Berg.
Så här säger lagen:
- Det finns bestämmelser i hyreslagen om att man som hyresgäst inte får utsätta andra för ”störningar som i sån grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras boendemiljö så att det skäligen inte bör tålas”.
- Men det finns inga direkta förbud i hyreslagen mot rökning – vare sig inomhus eller ute på balkongen. Det hela hänger på hur man bedömer hur störande rökningen är för grannarna.
- Kommunens miljökontor kan göra en bedömning av om rökningen kan betraktas som en ”olägenhet för människors hälsa”. Om kommunen bedömer att det är fråga om en olägenhet kan kommunen tvinga hyresvärden att vidta åtgärder.
Källa: Susanna Skogsberg, Hyresgästföreningen
Karlskronahem
Östersundsbostäder
Arbetarebostadsfonden, Bromma
Örebrobostäder, Örebro
AB Bostaden, Umeå
Växjöhem, Växjö
Uppsalahem, Uppsala
Säterbostäder, Säter
Väsbyhem, Upplandsväsby
KBAB, Karlstad
Stubo, Sundsvall
Hedemorabostäder, Hedemora
Familjebostäder, Stockholm
Källa: Astma- och allergi-föreningen