Rulla sushin som Jocke: ”Krävs träning”
På en rektangulär keramiktallrik med havsblå glasyr lägger Joacim Forsberg upp makirullar i ett bågformat mönster. Han dekorerar med ärtskott, majonnäs, rostad lök och en klick illgrön wasabi. Sushi har blivit något av hans paradrätt – en stående favorit hos hans sambo och deras två barn.
Mer hantverk än matlagning
– Egentligen är sushi väldigt lite matlagning och väldigt mycket hantverk. Det påminner om att bygga sandslott; du lägger ner din själ i att presentera maten på ett vackert sätt innan allt gosas sönder i gommen.
Joacim växte upp med sin mamma och de lagade ofta mat ihop. Som ung vuxen bilade han runt i Europa för att smaka sig igenom alla länder.
– Nya matupplevelser har varit en besatthet sedan jag var liten. Jag provar allt som går att stoppa i munnen. Det är ett sätt för mig att hitta nya smakkombinationer. Vissa saker blir ett haveri, annat fantastiskt gott.
Trots att han ännu inte har varit i Asien är han som svagast för den matkulturen. Sushi åt han första gången på en matmässa i Stockholm för 13 år sedan. Väl tillbaka hemma i Örebro dammsög han Youtube på pedagogiska klipp och länsade den lokala asiatiska mataffären på nori-blad, rundkornigt ris och japansk soja. Sedan dess har han gjort tusentals bitar sushi i olika former och smaker.
– Visst krävs det en del träning för att lyckas, men egentligen behöver du bara en bambumatta och en riktigt vass kniv. Och man kan göra sushi av nästan vad som helst. Istället för rå fisk kan man till exempel göra makirullar med rostbiff och sparris. Bra råvaror är nyckeln.
Det här behöver du (ca 4 personer):
- 7 dl sushiris
- 1 dl risvinäger
- 0,5 dl mirin
- 0,5 dl socker
- 1 tsk salt
- 2 st avokado
- 1 gurka
- 1 tub wasabi
- 2 dl majonnäs
- 5 noriark
- 300–400 g rå lax eller tonfisk
- Sushimatta
- Vass kniv
- Garnityr och tillbehör:
- Rostad lök
- Stenbitsrom
- Teriyakisås och japansk soja
Gör så här:
1. Skölj riset i en sil under kallt vatten tills vattnet inte längre blir grumligt.
2. Lägg riset i en kastrull med 8 dl vatten. Låt stå 45 min.
3. Koka riset på svag värme 17 min och låt det sedan vila lika länge.
4. Blanda risvinäger, mirin, socker och salt.
5. Skär fisken i smala, långa bitar.
6. Skär gurkan i stavar och ta bort fröna. Skala och skiva avokadon.
7. Blanda majonnäs med halva tuben wasabi.
8. För över riset till en skål och rör försiktigt i vinägerblandningen.
9. Lägg ett noriark på sushimattan med ränderna mot dig och fördela ett tunt lager ris över arket. Lämna 4 cm överst. Lägg på lax, gurka och wasabimajonnäs horisontellt.
10. Rulla ihop till en fast rulle och låt vila i kylskåpet 10–15 min.
11. Skär rullarna i 1,5 cm tjocka skivor. Lägg upp och garnera!