Så blir din bostad tystare – för alla
Ljudisolera med äggkartonger? Beprövat knep, men inte så elegant. Som tur är finns det andra sätt att få det tystare hemma. Hyresvärden ska se till att lägenheten håller måttet och inte är alldeles för lyhörd men du kan själv göra lägenheten mindre ljudhård.
Textil är ett mycket bra sätt att absorbera ljud på. Ju mer tyg och ju fler veck, desto tystare blir resultatet. För att ljuddämpa bra ska tyget vara så tungt som möjligt. Det finns till och med specialtyg som tagits fram just för sin ljudabsorberande förmåga och som består av ull, metalltrådar och gummi.
Mattor dämpar ljud. Ju tjockare mattor, desto bättre ljuddämpning. Undvik förresten leksaker som larmar och låter.
? Följ Hem & Hyra på Facebook så missar du inget
För att stoppa ljud helt från att komma in i din lägenhet behövs större ingrepp. Då bör det ljudisoleras med byggnadsmaterial och tunga dörrar eller bullerglas. Men – du kan själv se till att ljuden i din bostad beter sig så ”snällt” som möjligt.
Inredning som gör det tystare:
- stoppade möbler,
- gardiner av kraftigt tyg,
- tunga draperier,
- tjocka mattor,
- ljudabsorberande vägg-/takdekorationer och skärmväggar, googla ljudabsorbenter.
Människor uppfattar olika ljud olika störande. Det går därför inte att säga vad exakt som är en störning. Bor man i ett flerfamiljshus måste man acceptera ljud som hör till ett normalt liv. Men huvudregeln är att du inte ska bli störd av dina grannar, varken på dagen eller på natten. Vad gör du då om det ständigt hörs störande ljud från grannen?
- Prata med grannarna. Kanske tänker de inte på högt tv-ljud, klampande skor, slammer i trapphuset eller läten från husdjur. Eller på att skalorna på tuban kan uppfattas som annat än ljuv musik när de övas tre timmar i sträck kvällstid.
- Be grannen sätta upp ljudabsorbenter om det är ett särskilt rum som alstrar ljud till dig.
- Tipsa grannen om mattor för barnens ljudliga lek.
- Kontakta hyresvärden om du tycker att det inte hjälper att prata med grannen.
Akuthjälpen heter öronproppar, hörselskydd eller öronpluggar/hörlurar med musik eller ljudbok. Men det finns förstås mer bestående lösningar på störande ljud utifrån:
- Sätt garderober mot den vägg som ljudet kommer ifrån – då blir det tystare.
- Ställ en bokhylla full med böcker mot väggen.
- Vänd sängen om du har huvudändan mot den störande väggen.
Här kan du läsa mer om störningar.
- Vid storbjudningar för släkt eller vänner, placera inte den mest högljudda personen i ett hörn av rummet – det blir som en tratt som förstärker ljudet. Särskilt för matrummet.
- Sätt filttassar på bords- och stolsben.
- Lägg en matta under och en duk på matbordet.
- Använd stoppade stolar eller dynor på stolarna.
- Sätt en platta som dämpar ljud under bordet eller i taket. Eller en dämpande väggdekoration i öronhöjd.
- Stomljud uppkommer av vibrationer och fortplantar sig i husstommen. De kan spridas mycket långt och vara svåra att göra något åt. Bäst är att försöka begränsa ljudet där det uppkommer. Ljuden kan komma från fläktar, hissar, wc, avlopp, tvättmaskiner, vattenmatning, värmepumpar, köksskåp och trappor. Kontakta värden om du besväras.
- Tänk på att höra med hyresvärden om du är osäker på vad du får sätta upp på väggar och tak så att du inte blir ersättningsskyldig.
- Se över tätningslisterna på dörren.
- Sätt ljudabsorberande material på väggen i din hall.
- Be hyresvärden sätta upp ljudabsorbenter i trapphuset – det är betydligt billigare än att installera säkerhetsdörrar och dämpar trapphusljud för alla boende.
- Kontakta miljö- och hälsoskyddskontoret för att få en bedömning av bullernivåerna i din lägenhet.
- Är ljudnivån en olägenhet ska värden ljudisolera bättre.
- Du kan få hyresreducering tills värden åtgärdat problemen. Undantagsvis kan hyran sättas lägre om du blir störd av att bo till exempel precis vid porten eller vid tvättstugan, men huvudprincipen är att du inte ska behöva bli störd.
- Kontakta Hyresgästföreningen om du fått konstaterat att det är för lyhört och värden inte gör något. Tel 0771-443 443.