Så dyrt kan kattkisset bli

Tips & Råd Det kan bli en dyr affär att ha katt i lägenhet. Hem & Hyra har undersökt skadorna orsakade av katter och hur du får missen att trivas.
Foto: Jann Lipka
Katter som mår dåligt lämnar gärna rivmärken i tapeten och utför sina behov på mindre lämplig plats.

Cirka 450 000 hyresgäster valt att ha en misse som husdjur. Det är var sjätte hyresgäst. Men det gäller att sköta sin katt. Annars riskerar du i värsta fall att bli föremål för rättslig prövning – med svidande böter som följd.

Hem & Hyra har granskat ett års överklagade domar rörande katter som bor i lägenhet. Dokumenten vittnar om 60 olika fall där katter kissat, bajsat eller vanvårdats till den grad att rättssystemet kopplats in.

Läs ocksåHär är reglerna för dig som har djur i hyresrätt

I hälften av ärendena har lägenhetsinnehavarna gjort sig skyldiga till brott mot djurskyddslagen eller djurplågeri genom att inte städa bort avföring och urin eller förse husdjuren med mat.

Ett annat typiskt scenario är att ägaren samlat på sig så många katter att personen tappat kontroll över djuren, med tvångsomhändertagande som följd.

Tredje vanligast är att värd och en hyresgäst hamnat i konflikt på grund av att katten kissar, bajsar eller klöser.

Läs ocksåGuide: Vilket husdjur passar hos dig?

Hem & Hyras granskning visar att det granskade årets kattskador omfattar flera miljoner kronor – av vilka de berörda hyresgästerna fått betala 950 000 kronor i ersättning.

I några exempel har hela golv och väggar behövt bytas ut till följd av urinskador. Då har skadestånden för den enskilda hyresgästen landat på hundratusentals kronor – samtidigt som kontraktet sagts upp.

Läs ocksåUndvik att bli lurad – detta får inte stå i hyreskontraktetBilden är en grafisk illustration som föreställer en hund i koppel, musik i form av toner som stömmar ut ur en högtalare, en rykande cigarrettfimp, en inramad tavla och två personer som pratar med varandra.

Hur etablerad katten än är som husdjur räknas nämligen inte klösmärken och kisslukt som normalt slitage, berättar Hyresgästföreningens jurist Ingrid Buskas.

– Som hyresgäst är man skyldig att vårda lägenheten väl. Det är därför viktigt att ha uppsikt över sina djur och att sköta om dem.

Det finns inget tak för hur stora summor hyresvärden kan kräva på grund av kattskador. Som hyresgäst har du rätt att få saken prövad i hyresnämnden – men räkna inte med ett friande beslut om skadorna kan knytas till ditt husdjur.

– Hyresvärden har rätt att få ersättning för att lägenheten behöver renoveras tidigare än tänkt, säger Ingrid Buskas.

Lyckligtvis är det väldigt sällan en frisk och glad katt kissar på golvet, berättar djurtolken Christina Jarl. Katter har ett nedärvt behov av att gräva ner sin avföring och dölja sina doftspår.

– Oönskat beteende beror i regel på en yttre omständighet. Försök tänka ur kattens synvinkel. Är det smutsigt i kattlådan eller saknas det roliga saker att göra?

Ju bättre möjlighet katten får att aktivera sig, desto större är chansen att du slipper klösmärken i tapeten och skinnsoffan. Ett klösträd, flera gömställen, höga liggplatser och en uppsättning leksaker tillhör innekissens minimikrav.

Allra mest uppskattat är ofta en utkiksplats i fönstret eller på balkongen.

– Katter älskar att sitta och titta ut. Men då ska det vara djursäkert. Ett par tusen katter ramlar ut från balkonger och fönster varje år och en del överlever inte fallet, säger Susanne Hellman Holmström.

Innan du går lös med hammare och spik kan det vara bra att diskutera ingreppet med din hyresvärd.

– Vissa fastighetsägare förbjuder kattägare att näta in sina balkonger. Kanske har de sett ett och annat skräckexempel på konstiga hemmabyggen.

Inga anordningar eller leksaker kan dock ersätta vikten av socialt umgänge. Lämnas din fyrbenta vän ensam under dagarna förutsätter det mer eller mindre att någon stannar hemma under kvällen.

– Om katten känner sig ensam för länge kan den bli stressad och olycklig. Vilket kan leda till att den börjar klösa och urinmarkera på oönskade ställen.

Fakta: Kattfakta
  • 15 procent av hyresgästerna har katt hemma.
  • Bland kvinnliga hyresgäster är det dubbelt så vanligt att äga katt som bland manliga.
  • Nästan dubbelt så stor andel arbetslösa har katt jämfört med sysselsatta.
  • På orter med färre än 20 000 invånare får hälften av katterna gå ut. I stan är de flesta innekatter.
  • 1 miljon kronor. Så mycket betalade personer boende i lägenhet under ett år i ersättning för skador orsakade av deras katter.

Källa: Skop/Hem & Hyra

Fakta: Om undersökningen
  • Hem & Hyra har gått igenom samtliga överklagade domar i hyresnämnden, tingsrätten, hovrätten och förvaltningsrätten som rör katter som bor i bostads- och hyresrätt under ett års tid mellan 2012 och 2013.
  • Endast domar där katten haft en central roll i ärendet redovisas.
  • Parallellt har opinionsinstitutet Skop på begäran genomfört en enkätundersökning bland 1 000 hyresgäster om hur vanligt det är att äga katt.
Fakta: Åtta trivseltips
  • En bra kattlåda med mjuk, högabsorberande sand är viktigt. Det får absolut inte ”lukta katt” – det är det värsta djuret vet. Liksom din granne!
  • Har du inte skaffat ett klösträd är risken överhängande att den klöser på väggar och möbler. Ett bra klösträd är högre än vad katten är lång och har du flera katter ska du ha lika många klösträd.
  • Katter väljer helst sin sovplats själv. Förse alla rum du vistas mycket i med en skön kudde eller pläd – kissemissar sover gärna med sällskap.
  • Höga liggplatser där katten kan titta ut på omvärlden är ovärderligt. Kattsäkra din balkong eller ditt fönster – men fråga värden först.
  • Lite kattgräs i en kruka brukar uppskattas väldigt mycket – och underlättar matsmältning och upphostning av hårbollar.
  • Att förutsäga vilka leksaker katten fastnar för är svårare än att gissa sommarvädret i mars. Men med lite kattmynta blir leksakerna garanterat mer intressanta.
  • En feromonadapter utsöndrar en trygghetsdoft avsedd för stressade katter. Den påverkar katterna helt omedvetet så att de blir lugna och trivs i sin miljö. Installeras i eluttaget.
  • I djuraffären kan du köpa en kattringklocka som med hjälp av en sensor känner av när husdjuret väntar utanför dörren. Då ringer det där inne.
Läs också Så julsäkrar du hemmet innan du reser Hund i lägenhet - det här gäller

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.