Annons

Så får du ordning i kylskåpet

Tips & Råd Du vet väl att somliga livsmedel mår bäst av att slippa stå i kylen – och att andra inte bör ligga bredvid varandra. Hem & Hyra visar hur du organiserar ditt kylskåp.

Gamla sillburkar, kladdiga syltburkar eller 13 olika dressingar med utgånget datum. Känns det igen? Nej, nu är det dags att organisera kylskåpet!

Genom små medel kan du göra stor skillnad. Visste du att kylskåpen ofta är kallast längst ner? Där passar det oftast bäst att förvara mjölkprodukterna – i motsats till sidofacken i dörren, där det är varmast i hela kylskåpet. Detta utrymme lämpar sig bäst för vatten, smaktillsatser och vissa kryddor.

Läs ocksåSå fixar du Ylvas sagolika blomprakt till jul: "Svag för allt som glittrar"Vill du fixa en blommande jul? Följ Ylva Trankells råd.

Genom att använda små lådor kan du stapla platta och avlånga produkter som påsar med riven ost eller pålägg. Det ger också en bättre överblick över antalet produkter. Det är också en klok idé att skapa en ”akutlåda” med matvaror som håller på att gå ut i datum. Då riskerar du inte att glömma bort dem.

Annons

Se också till att det är luftigt kring varorna – trängsel gör maten sämre fortare.

Här kommer ytterligare ett gäng tips:

Läs ocksåLys upp hösten med färg – 22 prylar som bekämpar mörkret åt digFärgglada kuddar, lampor och gardiner kan fixa höstmyset hos dig.
  • Kondens: Grönsaker i plastpåsar har en benägenhet att ruttna fortare på grund av kondens. Packa inte grönsakerna för tätt i kylskåpet och gör lufthål i påsarna.
  • Håll rent: Placera plastunderlägg på hyllplanen. På så sätt underlättar du renhållningen. Du plockar enkelt ut underläggen och torkar rent dem.
  • Snurrbricka: En klassisk snurrbricka för ostar är perfekt att samla marmelader och syltburkar på. Då blir inget glömt längst in och du kan lätt hålla rent.
  • Glasburkar: Spara inte gårdagens rester i kastruller, då glöms de lätt bort. Mat i transparenta glasburkar gör oss påminda och får oss att använda resterna fortare.

OBS! Bläddra i bildspelet för smarta tips på förvaring.

Annons

 

Fakta: Detta behöver inte stå i kylen
  • Gurka kan lätt få köldskador och är känslig för både höga och låga temperaturer. Om du förvarar den i kylskåpet, ha den då i en plastpåse och inte i närheten av avokado, äpple och tomat som ger ifrån sig etylengas som gör gurkan mjuk och gulaktig.
  • Lök ska förvaras på en varm och torr plats – alltså inte i ett fuktigt kylskåp som gör den mjuk och möglig. Håll även lök och potatis borta från varandra – de blir snabbt dåliga tillsammans.
  • Ägg kan förvaras i rumstemperatur. Bästföredatumet anger just det. Vill du dock förvara ägg i kylskåp så håller äggen i flera veckor efter bästföredatum.
  • Sylt, fond, pesto, ketchup, salsa, inlagda gurkor och rödbetor med mera kan oftast stå i rumstemperatur så länge de är oöppnade. Öppnade burkar och flaskor kan däremot behöva stå i kylskåp – det står på förpackningen.
  • Nej, potatis gillar inte kylskåp. Den får till slut en söt och grynig konsistens då stärkelsen förvandlats till socker. Potatisen ska i stället förvaras på ett svalt, torrt och mörkt ställe.
  • Bröd bör förvaras i rumstemperatur. I kylen blir mjukt bröd smuligt och torrt.
  • Ställer du in basilikan i kylen kommer den snabbt att vissna. Den kommer dessutom att ta smak av all mat du har runt omkring.
  • Tomater som förvaras i kylskåp, förlorar både smak, färg och näring. Mognadsprocessen stoppas och tomaten blir mjölig. Placera aldrig mogna tomater nära grönsaker eftersom de avger etylen. Tomaterna förvarar du bäst i en skål på bordet och gärna tillsammans med bananer då de stimulerar varandra att mogna.
  • Nej det är ingen myt att man ska förvara batterier i kylskåpet. Batterier släpper hela tiden ifrån sig laddning. Ju kallare det är, desto mindre laddning släpper det ifrån sig.

Källa: Livsmedelsverket.

Läs också Behåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma Maxa tv-myset med rätt prylar, ljus och inredning Håll värmen genom vinterkylan – med rätt inredning och ljus

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.