Så får du ordning och reda i frysen
Tar du ut ett paket – så rasar tre andra ut? Eller har du frysen full av halvöppna påsar? Ligger ärtor och lingon fastfrusna i frosten och något gammalt torskpaket som sitter fast längst bak i frystaket.
Känns det igen? Då är det dags att rensa upp.
DETTA KAN DU FRYSA IN:
Mejeri och ägg
- Matfett, grädde och mjölk kan frysas in. Dock kan du inte vispa grädde som varit fryst men den fungerar utmärkt i matlagning.
- Ost går bra att frysa, men den blir smulig. Så hacka eller riv dina ostkanter, frys och använd sedan till paj, pizza och gratäng!
- Äggula och äggvita som du fått över från baket kan du med fördel frysa in. Dock ej hela ägg med skal.
Kött och fisk
- Mager fisk och magert kött typ vilt håller över ett år i frysen om det förpackas bra.
- Fet fisk och kött håller kortare tid. Men det är inte farligt att äta mat som legat länge i frysen då det inte växer några bakterier där.
Frukt och bär
- Frukt och bär kan frysas in, frukten bör dock delas i mindre bitar.
- Grönsaker mår bäst om man förväller dem innan de fryses.
- Frukt och bär håller ett år eller mer i frysen.
1. Kort datum. Jo, även frysmat går ur tiden. Gör en låda med kort datum, så vet du vad du ska prioritera.
2. Lådor. Aluminiumlådor är en klassiker och är enkla att stapla. Men skriv inte på locket, utan framtill på lådan. Glöm inte att skriva utgångsdatumet också!
3. Påsar. Kasta originalförpackningarna och häll över bär, köttfärs med mera i transparenta påsar och skriv utgångsdatumet. Platta till och stapla.
4. Vakuum. För bra hållbrahet utan frostskador, använd en vakuumförpackare. Passar såväl kött som grönsaker. Det spar också väldigt mycket plats i frysen samtidigt som innehållet blir synligt.
5. Zip. Lägg över dina grönsaker i praktiska zippåsar och samla dem i en grönsakslåda. Det blir överskådligt och betydligt enklare att välja mer grönsaker till maten.
6. Isbox. Glöm stora, knöliga ispåsar. Skaffa en islåda, då blir det enkelt och lättillgängligt.
7. Rester. Har du fått sås över? Perfekt! Frys in den i en liten zippåse och skriv datum på. Se upp för feta såser och såser redda med mjöl och majsstärkelse, de skär sig lätt vid uppvärmning igen.
8. Örter. Halvdöda örtkrukor i köksfönstret? Hacka ned dem och gör en örtlåda i frysen.
Luftfritt. Vakuumförpackare för mat, Köketsfavoriter.se, 1 495 kronor.
Förslut. Påsklämmor, Biltema, 19,90 kronor/20 stycken.
Praktisk. Luftig plastlåda, Clas Ohlson, 29,90 kronor.
Glasburkar. Glas tar inte åt sig av färg eller smak. Ikea, 29 kronor.