Så fixar du middag för en tia
Börja med att göra en ordentlig inventering i köket. Rensa i kyl, frys och skafferi! Lita på dina smaklökar i stället för att slaviskt följa datummärkningen.
– Största misstaget är att vi slänger för mycket och inte planerar.
Det säger Hanna Olvenmark, dietist som driver bloggen Portionen under tian. Matlåda är ett annat måste för att sänka matkostnaderna.
– Hög köttkonsumtion kostar mycket. Baljväxtbaserade måltider är det allra billigaste.
Ett annat tips är att blötlägga och koka dina bönor, linser och kikärter själv. Det ger ett lägre kilopris än färdigkokt på burk/tetra. Mängder av protein för under tio kronor kilot – vilket kött klarar det?
Se några billiga recept nedan.
- Rensa kyl/frys/skafferi
- Ät mindre kött
- Ät mer baljväxter som linser, bönor, kikärter
- Ät mer rotfrukter
- Planera middagar veckovis
- Storhandla – och handla mätt
- Handla mat i säsong
- Håll koll på extrapriser
- Köp storpack
- Storkoka och gör matlådor, frys in
- Ta med matlåda till jobbet
- Släng aldrig mat
- Lär dig matförvaring
- Koka soppa på en spik (rester)
- Baka eget bröd
1 ½ gul lök
2 msk olja
1 kg gröna frysta ärtor
2 grönsaksbuljongtärningar
1-1,5 liter vatten
½ citron
Salt, peppar
Tillbehör: Hembakat bröd
•Hacka löken och fräs den mjuk i oljan i en kastrull.
•Häll på 1 liter vatten och smula ned buljongtärningarna.
•Tillsätt saft av en halv pressad citron.
•Låt allt koka upp.
•Häll i ärtorna och koka kort tills de mjuknar.
•Mixa ärtsoppan slät.
•Späd med mer vatten om det behövs samt smaka av med kryddor.
200 g nötfärs
200 g vitkål
2 morötter
1 paprika
3 vitlöksklyftor
1-2 msk rapsolja
2 cm ingefära
1 tsk sambal oelek
1 msk soja
1 pkt risnudlar
•Strimla vitkålen tunt.
•Strimla paprika och morötter.
•Skala ingefära och hacka fint.
•Fräs köttfärsen i stekpanna och dela med en gaffel.
•Tillsätt vitkål och morötter, låt dem mjukna, lägg i paprika, ingefära och pressad vitlök.
•Tillsätt sambal oelek och soja. •Rör om och smaka av.
•Koka nudlarna.
Köttbullar
200 g nötfärs
2 dl linser
1 gul lök, riven
3 msk majsstärkelse
Salt, peppar
Tsatsiki
3 dl yoghurt
2 morötter
1 vitlöksklyfta
Salt, peppar
Rostad potatis
1 kg fast potatis
Salt, peppar
Olja
•Koka linserna och låt svalna.
•Sätt ugnen på 225 grader.
•Tvätta och dela potatis i klyftor. Lägg i ugnsfast form.
•Salta, peppra och strö olja över. Ställ in i ugnen.
•Blanda nötfärs, linser, riven lök och majsstärkelse i en skål. Smeten ska vara fast. Rulla till bollar. Förstek bollarna i stekpanna till gyllenbruna. Lägg i form och stek färdigt i ugn ca 10-15 minuter.
•Riv morötterna grovt. Häll yoghurt i en skål, pressa i vitlöksklyftan och blanda i de rivna morötterna.
Pasta, gärna spagetti
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk olja
2 burkar tonfisk
1 burk krossade tomater
Salt, peppar
Eventuellt oregano
•Koka pastan.
•Hacka och fräs lök och vitlök i olja.
•Tillsätt tonfisk och krossade tomater och låt puttra tills såsen blir lite tjockare.
•Krydda.
4 portioner ris, t ex jasminris
1 kg kycklingklubbor
3 vitlöksklyftor
Rivet skal av en citron
Kryddor som rosmarin och timjan
Salt, peppar
Olja
•Koka riset.
•Blanda pressad vitlök, citronskal och örter med olivoljan.
•Lägg på kycklingklubborna och blanda väl.
•Krydda med salt och peppar.
•Stek i ugn ca 200 grader i ca 40 minuter.
•Pensla igen med lite olja och kryddor efter halva tiden.
•Servera med riset och t ex rivna morötter.
•En klick yoghurt eller crème fraiche med valfri smaksättning är gott till.
… FRUKOST – GRÖT MED RIVET ÄPPLE OCH MJÖLK
… RÅKOST – VITKÅLSSALLAD, RIVNA MORÖTTER
… EFTERRÄTT – SMÖRSTEKT BANAN MED GRÄDDE
… MACKA – HEMBAKAT! OCH KNÄCKEBRÖD.