Så fixar du Ylvas sagolika blomprakt till jul: ”Svag för allt som glittrar”
Det är en blandning av clementiner, hyacinter och granbarr som sprider juldoft inne i fyrarummaren vid Hornsbergsstrand i Stockholm. Ylva Trankell plockar upp en silversprejad tistel och sticker ner den i jorden intill en högrest amaryllis som ännu inte har slagit ut.
– Jag är ett riktigt julfreak och tycker om att hålla på med växter. Helst vill jag ha gammaldags pynt och levande juldekorationer som utstrålar doft och känsla.
Julgrupper som kräver planering
Magin kring julen bär hon med sig från barndomen. I sekelskifteslägenheten på Södermalm nådde granen ända upp till taket, hennes föräldrar lagade julmaten från grunden och hos morföräldrarna stöptes det ljus. Sederna vårdar Ylva ömt och hon längtar hela året efter att det ska bli december. Lilljulafton kallar hon första advent. Till den ger hon sig tillåtelse att sätta i gång med julpyssel och dekorationer.
– När det gäller julen är jag traditionell; granen kommer inte in förrän den 23:e. Men till första advent sätter jag fram adventsljusstakar och en krans på dörren.
Hon gör också en första uppsättning julgrupper. Konceptet är likartat varje år, men kan variera beroende på vad hon hittar ute i naturen. Där plockar hon vissna, torkade blommor och kvistar som får nytt liv med hjälp av sprejburkar och glitter. En återkommande grund i julgrupperna är hyacinter, amaryllis och cypresser. De planteras i ett kärl, en skål eller en kruka som fylls med jord.
– Innan jag sätter i gång att plantera blommorna tänker jag på var julgruppen ska stå. Kommer den placeras på en hylla så att man ser den lite underifrån? Då är det viktigt att den är fin från den synvinkeln. Jag brukar sätta cypresser eller andra höga växter som en fond, med lägre hyacinter framför.
Julgruppen som ska pryda köksbordet måste i stället vara fin från alla håll. Den får heller inte innehålla för höga växter som skymmer sikten för personerna runt bordet. I regel gör hon ett runt arrangemang som utgår från tre hyacinter i mitten. Sedan fyller hon på med julpynt, röda sammetsrosetter och sina omvandlade fynd från skogen.
– Jag är burleskartist så jag är svag för allt som glittrar. När jag gör mina julgrupper går jag till väga på ungefär samma sätt som när jag skapar mina huvudbonader för scenen; jag bygger upp små landskap med olika höjder och färger.
”En fin och mjuk avslutning”
Sina blomsterarrangemang fullbordar hon med ett lager mossa som döljer jorden och alla skarvar.
– Det blir en fin och mjuk avslutning.
När Ylvas julgrupper väl står utplacerade i lägenheten fortsätter bestyren. Varje år skriver hon ett decemberschema. Det inbegriper bland annat att bygga ett spektakulärt pepparkakshus och att beta av rätterna till julbordet – som sedan fryses in för att värmas upp på julafton. Den goda organisationen är hennes sätt att njuta av julförberedelserna utan att bli stressad.
– Precis efter julafton, på annandagen, får jag lite julblues. Då känns det sorgligt att allt plötsligt är över och jag börjar längta igen till nästa år.
1. Sök kottar, avbrutna kvistar och torkade blommor ute i naturen. De är perfekta att sprejfärga eller måla och sätta i julgruppen. Miljövänligt och helt gratis.
2. Håll utkik efter extrapriser! Ibland har mataffärerna rea på hyacinter och andra julblommor. Det är ett ypperligt tillfälle att bunkra.
3. Innan du sätter i gång, fundera på var du ska placera julgruppen: på ett matbord eller en vägghylla? Skapa sedan julgruppen så att den blir fin från rätt vinkel.
4. Använd julpynt! Såväl röda rosetter som små tomtar och krimskrams till granen kan bli fina tillskott i julgrupperna. Varva grönt och rött med vitt, silver eller guld.
5. Byt ut slokande blommor! När hyacinterna börjar krokna efter ett par veckor kan man byta ut dem till nya; på så sätt har man fräscha julgrupper hela december.