Så gör du Carolinas mammas klassiska kvällsmacka: ”Riktig mysmat”
Carolina Montenegro Escobar skalar omsorgsfullt tomaterna med hjälp av en kniv och skär dem i jämna skivor. Nästa etapp består av att skapa ett färgglatt litet bygge: vitt bröd i botten följt av stekt lövbiff, en generös klick avokadoröra, rikligt med majonnäs och slutligen ett par tomatskivor innan överdelen av frallan får agera tak.
– Det här är riktig mysmat – så enkelt att göra men samtidigt så maffigt. Perfekt till första dejten när man vill söla och göra bort sig, säger hon och skrattar.
Växte upp på chilensk husman
Året var 1980 när Carolinas föräldrar och farföräldrar lämnade Chile för att starta ett nytt liv i Göteborg. Hennes mamma var höggravid när de landade efter den långa resan och någon månad senare föddes Carolina. Hon växte upp med sin mammas och farmors chilenska husmanskost: grytor, soppor och piroger.
– Jag minns hur mamma på kvällen plötsligt kunde få för sig att steka upp kött som hon sedan lade på bröd och toppade med olika tillbehör.
I Chile kallas denna typ av köttmacka för churrasco. Där finner man dem i olika tappningar mer eller mindre överallt, på såväl snabbmatskedjor och finare restauranger som i gatustånd. Men det är också något man äter hemma med familj och vänner. Carolina råder alla som vill testa att ha rikligt med pappersservetter nära till hands.
– I Chile brukar de här mackorna vara jättestora – 15 till 20 centimeter i diameter – och oftast får man dem skurna i fyra bitar. Sedan äter man dem med händerna, ungefär som en hamburgare. Med avokadon, majonnäsen och alla såser kan det definitivt bli ganska kladdigt.
Det här behöver du (4 personer):
ca 600 g tunt skuret kött, t ex lövbiff
4–5 medelstora mogna avokador
1–2 medelstora tomater
4 generösa klickar majonnäs (hemlagad eller färdigköpt)
några nypor salt
1–2 finhackade vitlöksklyftor att steka köttet med
4 st frallor eller hembakat ”pan amasado”
Olja till stekning
Extra såser:
chilisås, pebre (chilensk tomatsalsa), chimichurri eller sambal oelek
Gör så här:
1. Tvätta, skala och skiva tomaterna i ca ½ cm tjocka skivor.
2. Dela och gröp ur avokadon, lägg på ett fat och mosa ihop med en gaffel. Tillsätt en skvätt olja och salta efter smak (man kan också ha i lite pressad citron eller vitlök).
3. Dela upp bröden i över- och underdelar.
4. Hetta upp en stekpanna på medelvärme och häll i 1–2 msk olja. Stek köttet hastigt, tillsätt vitlöken och salta efter smak. Vänd köttet när det har börjat släppa vätska på ovansidan.
5. Ta underdelen av ett bröd och lägg på önskad mängd kött (ca 150 g). Toppa med avokadoröra, majonnäs, 2–3 tomtskivor och valfria såser. Lägg på överdelen av brödet och servera!