Så gör du Emmelis smarriga bullar utan mjölk: ”En vuxenbulle”
Spröda, luftiga, vaniljsmakande drömmar. Det var de småkakor som Emmeli Vincent med stor förtjusning började baka som nioåring och som kom att lägga grunden till hennes vurm för söta degar.
– Min hjärna fungerar så att den nördar in på saker. Innan vi fick barn gjorde jag mycket prinsesstårtor med egna bottnar och hemgjord marsipan. Bullar är min nya grej; mjölk- och äggfria bullar.
Lärde sig av allergin
Det kom som något som en chock när Emmeli och hennes man fick veta att deras dotter var allergisk mot både mjölk och ägg. Den initiala känslan av förtvivlan övergick i handlingskraft. Emmeli gav sig sjutton på att hitta sätt att skapa goda bakverk utan traditionella mejeriprodukter.
– Det har tagit lite tid men jag har lärt mig efterhand. Använder man margarin istället för smör kan man ha i lite mer salt. Och jag penslar bullarna med sockerlag så att de inte blir torra. Har degen dessutom fått jäsa extra länge utvecklas smakerna mer.
”Frystorkade hallon bryter av mot det söta med sin utmärkande syra.”
Andra smakförstärkande knep är att välja farinsocker framför vitt socker och att använda färsk kardemumma som man stöter i en mortel. Om bullfyllningen får stå i kylen över natten kommer även aromerna fram bättre. Idén till sina hallonbullar fick Emmeli med sin dotter i åtanke.
– Jag ville göra rosa bullar för att hon skulle tycka att de var fina. Hon älskar hallon, men eftersom färska hallon skär sig med margarinet bestämde jag mig för att testa med frystorkade. De bryter av mot det söta med sin utmärkande syra. Så man kan säga att det här ser ut som en barnbulle men är egentligen mer av en vuxenbulle.
Det här behöver du (ca 40–50 st):
Deg:
50 g jäst
5 dl havremjölk
1 1/5 dl strösocker
2 tsk hel kardemumma
1,5 l vetemjöl
1 tsk salt
125 g mjölkfritt margarin
Fyllning:
200 gr mjökfritt margarin
2 msk vaniljsocker
2 påsar frystorkade hallon
3 nypor salt
Sockerlag:
1 dl vatten
1 dl strösocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 250°.
- Smula jäst i en bunke och rör ut med havremjölk.
- Mortla kardemumman och tillsätt den ihop med socker och mjöl.
- Knåda degen 15 min i maskin. Tillsätt salt och knåda 3 min till.
- Dela margarinet i bitar och tillsätt i degen. Arbeta ihop till en slät deg.
- Jäs till dubbel storlek (30–60 min).
- Fyllning: Mortla och sikta hallonen. Rör ihop med resterande ingredienser.
- Kavla ut degen, bre på fyllning och vik ihop. Skär i remsor och snurra dem till bullar.
- Lägg på en plåt och jäs till dubbel storlek (30 minuter).
- Sockerlag: Häll socker och vatten i en kastrull. Koka upp och sjud tills sockret lösts upp (rör inte). Låt svalna.
- Grädda bullarna mitt i ugnen 5–8 min. Pensla bullarna med sockerlag direkt på plåten och garnera med rosafärgat strösocker eller pärlsocker. Låt svalna på galler.