Så gör du Hannas kryddiga köttbullar: ”Perfekt en kall vinterdag”

Tips & Råd Kurdiskt, persiskt och libanesiskt. Hanna Taieb hämtar inspiration från Mellanösterns olika kök – och sitt eget, välfyllda kryddskåp.
Foto: Frida Ekman
Hanna Taieb berättar om tre av sina favoritingredienser: Gul lök: "En självklar bas i nästan allt jag lagar. " Färska tomater: "Ger en härlig fräschör som man inte får av konserverade." Garam masala: "Har oerhört mycket smak och gör sig bra i tomatsås."

Hanna Taieb ringlar saffransblandningen över riset som har legat tre timmar i blöt före kokning. Det är hemligheten för att få det riktigt fluffigt. Intill puttrar lammköttbullar i en sås spetsad med garam masala, chili och vitlök. En explosion av dofter fyller köket.

– Den här rätten passar utmärkt en kall vinterdag, säger Hanna och rör runt i stekpannan.

Läs ocksåOdla jordärtskockor som Klara och Ernesto: "Skörden blev enorm"Vill du lära dig odla jordärtskockor? Följd då de bästa tipsen från Ernesto Garcia och och Klara Schyberg.

– Saffransris lagar jag året om, men det blir främst vid festliga tillfällen och extra mycket runt jul.

Har gått i sin mammas fotspår – hyllas för sina rätter

Hon är född i den irakiska delen av Kurdistan och flyttade som tolvåring med familjen till Sverige. Vid det laget var hon redan bortskämd med sin mammas mat som hyllades av släkten. I dag är det Hanna som får komplimanger.

– Jag var aldrig med och lagade mat med mamma när jag växte upp, men jag ­tittade på ibland och snappade nog upp en del omedvetet. Sedan jag själv började laga mat har jag testat mig fram och verkligen utvecklat en ­kärlek till kryddor. Jag gillar att blanda. ­Paprika, cayennepeppar och gurkmeja passar i nästan allt.

Läs ocksåCasper gör klassisk kålpudding med modern smak: "Inte rädd för att krydda"Kål, gul lök och Worcestersås är en perfekt kombination i kålpudding. Såsen har ett sötsyrligt sting som passar bra i puddingen, enligt Casper Ellervik.

Snabblagat men smakrikt

Hannas kokkonst är en smältdegel av Mellanöstern – från kurdiska och turkiska specialiteter till persiskt och libanesiskt. Inspirationen kommer från semesterresor och rätter hon har bjudits på. Kofte – en afghansk variant av köttbullar i tomatsås – har blivit en av hennes paradrätter. Den går bra att förbereda, påpekar hon; köttbullarna kan med fördel trillas dagen innan och vila i kylen över natten.

– Det är en inte så tidskrävande rätt, men ändå så smakrik och vacker. Jag tycker att det är viktigt att lägga upp fint – man måste bli mätt med ögonen också!

Fakta: Afghanska köttbullar (kofte)

Det här behöver du (4–6 personer)
Till köttbullarna:
500 g lammfärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 knippe färsk koriander
0,5 tsk torkad koriander
0,5 tsk malen koriander
0,5 tsk garam masala
0,5 tsk chilipulver
0,5 tsk paprikapulver
Salt och peppar
smör och rapsolja (till stekning)
Till såsen:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
1 msk stark paprikapuré
0,5 tsk garam masala
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk chilipulver
0,5 tsk paprikapulver
2 tomater
1 färsk chili
Garnering:
Färsk persilja
Pinjenötter
Köttbullarna:
1. Riv lök och vitlök, finhacka koriandern och blanda med lammfärsen tillsammans med kryddorna.
2. Forma färsen till bollar och stek dem i generöst med smör och olja. Lägg åt sidan på en tallrik.
Såsen:
1. Stek lök och vitlök mjuka i olja och blanda i kryddor, tomatpuré och paprikapuré. Hacka tomaterna och chilin och tillsätt i pannan. Häll i ca 5 dl hett vatten.
2. Sänk värmen och låt puttra i 15 minuter. Tillsätt köttbullarna, sätt på locket och låt sjuda i ca 10 minuter.
3. Garnera grytan med finhackad persilja och smörstekta pinjenötter. Servera med saffransris med berberis (surtorn) och en sallad.

Läs också Kaos i köket? Här är 23 smarta tips för att få ordning Så fixar du Ylvas sagolika blomprakt till jul: "Svag för allt som glittrar" Lys upp hösten med färg – 22 prylar som bekämpar mörkret åt dig

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.