Annons

Så hanterar du en störande granne

Tips & Råd Hur ofta och länge får jag ha fest? Får jag röka på balkongen? Vad gör jag om grannen inte låter mig sova? Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg svarar på allt du behöver veta om störningar.

Visste du att det inte existerar någon 22-regel då det måste vara tyst i huset? I själva verket får man inte lov att störa sina grannar någon tid på dygnet – teoretiskt sett.

Se första delen i Hem & Hyras videoserie där Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg svarar på vanliga hyresgästfrågor.

Annons
Läs ocksåTvättstugan – källa till vänskap och konflikt

Glöm inte att följa Fråga hyresjuristen på Youtube! Följ den här länken och tryck på ”Prenumerera”, så får du en påminnelse när en nytt avsnitt släpps.

Annons
Fakta: Frågor och svar om störningar

Vad får man tåla som hyresgäst?

— Egentligen ganska mycket vad det gäller normala ljud i en fastighet. Man får ju inte störa sina grannar, men att någon har barn som leker eller till och med har kolik och gråter 24 timmar om dygnet är egentligen inte en störning i lagens mening, så det får man helt enkelt tåla. Däremot är det inte okej att en hund står och ylar timme ut och timme in. Man får inte heller spela musik jättehögt, inte ens på dagtid. Och om man får en tillsägelse från sin hyresvärd så bör man rätta sig efter det.

När kan man begära kompensation för störningar?

– Jag tycker att man alltid ska ställa frågan om man har rätt till ersättning för olägenheten som störningen innebär. Det kan till exempel handla om störningar från en restaurang nattetid, temperaturstörningar eller störningar vid vattenläckor eller byggarbeten som gör att man inte kan nyttja lägenheten fullt ut. Däremot står det oftast i hyresavtalet att man inte har rätt till ersättning vid så kallat sedvanligt underhåll. Det känner många inte till.

Vad menas med ”sedvanligt underhåll”?

– Det är sådant som ska göras återkommande under en byggnads livstid. Det kan vara alltifrån panelbyten till stamrenoveringar. Men sedan finns stora arbeten där man kan diskutera om det är sedvanligt eller inte. Några sådana exempel är pålningar och olika typer av saneringar där jag har svårt att se att det skulle röra sig om sedvanligt underhåll.

Vad ska man göra om man upplever störningar?

– Man ska meddela hyresvärden att man begär ersättning för hinder och men. Det är jätteviktigt att man inte på eget bevåg börjar betala in en lägre hyra eller hålla inne hyran. Då kan man bli av med kontraktet. När man gjort en begäran hos hyresvärden ska man vänta tills störningen upphör och därefter räknas en eventuell ersättning fram.

Men om hyresvärden säger nej. Vad gör man då?

– Är man medlem i Hyresgästföreningen kan man kontakta oss. Det är också viktigt att man dokumenterar störningarna eftersom det kan bli en bevisfråga. Anteckna, spela in eller fotografera av.

Hur stor ersättning kan man räkna med?

– Summorna blir oftast inte så stora tyvärr. Systemet är uppbyggt så att du får ersättning för den del av lägenheten som är påverkad och för den tid då störningarna pågått. Störning från en restaurang nattetid brukar ge runt 30 procent avdrag för de nätter du blivit störd. En vattenskada som gör att du inte kan använda köket brukar ge en rabatt på ungefär 40 procent av dygnshyran. När det gäller temperaturer brukar man få en högre rabatt ju lägre temperaturen är. Går den under 15 grader anser vi att rabatten ska vara 100 procent.

Är hyresgäster bra på att ta tillvara sina rättigheter när det gäller ersättningar?

– Jag tror att väldigt många driver på om att störningarna ska upphöra. Men att sedan försöka få ersättning är något som jag tror att många missar. Man vill inte tjafsa, men jag tycker att man ska tänka på att man faktiskt har betalat för något man inte har fått och kräva pengar tillbaka.

Vad kan man göra åt en störande granne?

– Den som blir störd av grannar kan ringa störningsjouren. Om störningsjouren får rycka ut kan den som stör få betala en kostnad. Upprepade störningar kan leda till uppsägning

Fåglar från grönområdet intill huset stör något enormt dag- som nattetid. Vad kan man göra?

– Det är en angelägenhet för kommunen. Har du kontaktat miljökontoret på kommunen? De kanske gör en annan bedömning än park- och naturförvaltningen.

Källor: Susanna Skogsberg, Lena Andersson och Roger Höög, jurister på Hyresgästföreningen

Läs också Undvik att bli lurad – detta får inte stå i hyreskontraktet Så spelar du instrument hemma – utan att störa grannarna Överhyra – så får du tillbaka pengar om du betalat för mycket Hyra villa av privat­person – det här gäller

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.