Annons

Så hanterar du mardrömsgrannen

Tips & Råd ​Han är grannen vi älskar att hata – Ove Sundberg från tv-programmet ”Solsidan”. Hem & Hyra vet hur du hanterar honom.
Sällan har en tv-karaktär vållat sådana känslor hos publiken. Det finns i dag otaliga Facebooksidor tillägnade Ove Sundberg, snåljåpen från ”Saltis,” och nästan 11 000 människor vill se honom pryda den kommande 200-lappen.
Men trots alla fans går det inte att förneka att Ove är extremt jobbig och frågan är hur man bäst hanterar honom. Vi bad medlaren och relationsexperten Eleonore Lind från programmet ”Grannfejden” om råd för hur man ska göra när man ställs inför Ove Sundberg, grannen från helvetet.
 
Blodigeln Ove
Sociala relationer är inte Oves grej och han är totalt oförmögen att avläsa grannarnas signaler. Han vill ständigt umgås och respekterar inte andras behov av privatliv. Vad gör jag när en granne som Ove helt enkelt inte fattar vinken?
 
Det här är jättesvårt. Ta tjuren vid hornen och prata med grannen. Bjud hem honom och förklara hur du känner, att du tycker att det är jobbigt att han jämt vill umgås. Säg att han inte kan tränga sig på hur som helst och att det måste ske på dina villkor. Men mästra inte honom med pekpinnar, utan behandla honom som en jämlike. Var övertydlig, annars kan det bli fel. 
 
Snåljåpen Ove
Oves främsta karaktärsdrag är hans extrema snålhet. Han låter till och med grannarna betala för sig när han har fest. Hur hanteras snåljåpar som Ove?
 
Här har du egentligen bara två alternativ att ta till. Antingen tar du Ove för den han är och inser att han är snål och att han inte kommer att förändras. Eller så ser man till att inte bjuda honom på evenemang i framtiden eftersom han uppenbarligen väcker sådana känslor. Det är bättre än att gå och bli förbannad. 
 
Martyren Ove
Ove är en riktig martyr. Han spelar ofta på grannarnas skuldkänslor för att få sin vilja igenom. Som granne är det därför svårt att säga nej när han ber om saker. Vad gör jag?
 
Det här är ett jättevanligt beteende. Men problemet ligger egentligen hos dig, inte hos Ove. Du måste helt enkelt ta dina egna behov på allvar och inse att Ove inte kommer att förändras för att du gör honom den här tjänsten. Se till dig själv och inse att du måste må bra själv för att hjälpa andra. 
 
Lånaren Ove
Ove lånar gärna grannarnas saker, men lämnar aldrig tillbaka dem. Inte heller är han särskilt sugen på att låna ut saker till andra. Hur bör sådana grannar bemötas?
 
Här gäller det att vara övertydlig och saklig. Förklara lugnt och sansat att du inte vill låna ut sakerna till honom. Att han har lånat grejer tidigare utan att lämna tillbaka och att det räcker nu. Förklara att dina verktyg är viktiga för dig och att han måste respektera det. Var rak och tydlig och linda inte in det. 
 
Snokaren Ove
Ove är otroligt nyfiken och snokar gärna i grannarnas liv. Han vill veta allt och nöjer sig inte förrän han fått svar på sina frågor. Kan jag be honom fara och flyga?
 
Tänk på dig själv som en gammal lp-skiva som har hakat upp sig. För att budskapet ska gå in krävs det att du upprepar det flera gånger. Säg att du tycker att han har gått för långt och att du varken vill eller tänker svara på hans frågor. Men säg det på ett vänligt och bestämt sätt. Är han hemma hos dig kan du till och med leda honom ut genom dörren, men gör det med ett leende. 
 
Snyltaren Ove
Snyltaren Ove passar alltid på att dra fördel av andras arbete. Ska grannen till Ikea, är han inte sen att bjuda in sig själv i bilen. Men ”glömmer” plånboken när det är dags att betala varorna och grannen får betala hela kalaset. Hur gör man för att slippa hamna i sådana situationer?
 
Det finns ingen anledning att reta upp dig på hans beteende, utan säg bara nej. Du måste lära dig att sätta gränser och ta dina egna behov på allvar. Annars blir du bara arg och tar ut det på din omgivning. 

Annons
Läs också Så hanterar du en störande granne Så undviker du att föräldrafri fest spårar ur Hund i lägenhet - det här gäller Så lär du dig grannens namn Välj hundrasen som passar dig som hyresgäst

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.