Så här barnsäkrar du din lägenhet
Ni går i väntans tider och livet förändras snart för alltid. Det lilla knytet som först mest sover och äter, är vips redo att upptäcka världen.
Först i tur står står lägenheten. Så se över säkerheten inför nedkomsten.
Elsäkerhet
Jordfelsbrytare. Undersök om lägenheten har jordfelsbrytare, vilket ger en extra säkerhet om det exempelvis blir kortslutning i en el-apparat. I början av 90-talet blev det standard. Viktigast är att det finns jordfelsbrytare för elen i badrummet.
Eluttag. Petskydd finns inbyggt i moderna eluttag. Om det inte finns i din lägenhet kan du köpa egna skydd och montera i uttagen. Tänk på att skarvsladdar också ska ha petskydd. Dra ur kontakten till skarvsladdar du inte använder. Kontrollera att eluttag som sitter nära golvet är hela och sitter fast ordentligt.
Sladdar. I värsta fall kan barn strypa sig i långa sladdar. Sätt fast dem! Ta bort skarvsladdar du inte använder.
Armaturer. Var försiktig med att ha ömtåliga armaturer med sladdar som barnet kan dra ner. Om en glödlampa går sönder och strömbrytaren är på är elen helt öppen inuti armaturen.
Elprodukter. CE-märkningen visar att tillverkaren testat och gått i god för att produkten testats och lever upp till de grundläggande säkerhetskrav som EU ställer. Återförsäljare har också ett ansvar för att produkter som säljs har CE-märket.
Hela lägenheten
Fönsterspärrar. På i stort sett alla fönster ska det finnas någon typ av säkerhetsanordning som förhindrar att barn kan falla ut. Kraven är hårdare på fönster som sitter mindre än 0,6 meter från golvet. Det är värdens ansvar att det finns fönsterspärrar.
Balkongen. Ha inte stolar etc som gör att barn kan klättra över räcket. Balkongräcket ska inte ha liggande spjälor som går att klättra på. Räcket ska inte ha öppningar som är större än 10 centimeter och som barnet frestas att sticka huvudet emellan.
Klämskydd på dörrarna. Små barn klämmer lätt fingrarna. Har inte dörrarna inbyggt klämskydd går det att montera i efterhand. Eller vik handdukar och häng ovanpå dörrarna.
Köket
Spisen. Spisen ska ha tippskydd och det har de allra flesta. Ugnsluckan får inte heller bli varmare än 60 grader och ska ha en spärr. När barnet blir större är det bra med ett skydd för plattorna. Det är värdens ansvar att se till att spisen följer de krav som finns.
Varmvattnet. Varmvattnet ska inte vara varmare än 60 grader för att undvika skållning.
Kylen. Magneter på kylskåpsdörren som fäster vykort och bär visdomsord i stil med att fånga dagen må vara hemtrevligt. Men se till att barnet inte kommer åt dem. Skulle barnet råka få i sig två magneter kan de häfta vid varandra i magen och göra allvarlig invärtes skada.
Vassa köksredskap. Förvara knivar och andra vassa köksutensilier i lådor med spärrar.
Brödrosten. Ha aldrig sladden i när du inte använder den. Det är eltrådar inuti den som glöder. Även om värmen sannolikt gör att barnet drar undan handen så kan olika föremål stoppas i och leda ström.
Vardagsrummet
Platt-tv. Sätt gärna upp platt-tv:n på väggen, alternativt skruva fast i tv-bänken. Det är lätt för barn att få grepp om tv:n och riva ner.
Säkra hyllor och byråar. Sätt fast hyllor och byråar i väggen så att inte barnen kan få dem över sig. Skaffa lådspärrar så att barnet inte kan dra ut dem.
Barnets sovplats. Viktigt att det inte finns något farligt i barnens sovmiljö. Inga sladdar som hänger som barnet kan vira runt halsen. Inga uppstickande stolpar på sängen. Väggdekaler kan tyckas harmlösa, men det har hänt att barn pillat loss dem och stoppat i munnen. Häng inte tavlor över sovplatsen som barnet kan komma åt och få över sig.
Så kallade babybäddar ska inte vara i för fluffigt material, så att barnet kan rulla mot kanten och inte få syre.
Förvaras oåtkomligt
Knappcellsbatterier. Ska förvaras 100 procent oåtkomliga för barn! Om ett barn sväljer ett knappcellsbatteri och det fastnar i halsen eller längre ner i magtarmkanalen kan en elektrisk strömkrets bildas, som kan ge allvarliga skador på slemhinnan.
Kemikalier. Givetvis ska kemiska produkter hållas borta från nyfikna barnfingrar. Placera dem du har högt upp i ett låst utrymme. Var extra försiktig med propplösare, ättika och andra produkter som kan ge frätskador.
Läkemedel. Be mormor förvara handväskan med dosetten i på ett säkert ställe när hon kommer på besök och tänk på att en barnskyddande förpackning inte alltid lever upp till sitt namn.
Källor: Broschyr ”Säkra barn – trygga föräldrar”, Konsumentverket, Elsäkerhetsverket, Giftinformationscentralen.