Så lär du dig grannens namn
Du möter dina grannar i tvättstugan, i trappen eller vid sopbehållaren och ni hejar igenkännande till varandra. För ni ses ju lite då och då och har troligen bytt några artighetsfraser med varandra genom åren. Trots det känner du inte till deras tilltalsnamn.
– Det är vanligt att man anser sig vara dålig på namn. Många ursäktar sig snabbt med att de inte kan komma ihåg vad andra heter, säger Jenny Åkerman, minnesexpert som föreläser om hur vi kan bli bättre på att komma ihåg saker.
Att vi snabbt befäster att vi inte kan minnas namn blir som en självuppfyllande profetia. Vi ger upp innan vi ens försökt. Ett första steg är därför att intala sig själv att det är möjligt och inse att det är värt besväret.
– Att kunna tilltala varandra med namn minskar anonymiteten och ökar grannsämjan. Du anses trevlig när du visar att du minns de du träffar i ditt bostadsområde, säger Jenny Åkerman.
Färdigheten att minnas namn kan naturligtvis nyttjas även i andra sammanhang som exempelvis på jobbet. Cecilia Ek, rektor på Sannarpsskolan i Halmstad, ser till att lära sig vad alla hennes närmare 300 elever heter. För henne är det ett sätt att visa att hon bryr sig om sina elever.
– För en 16-åring kan det vara mer betydelsefullt att bli sedd och tilltalad med namn än att ha de bästa resultaten. När jag är ute bland eleverna upplever jag att jag kommer dem närmre tack vare att jag vet vilka de är, säger Cecilia Ek.
För rektor Cecilia Ek sitter namninlärningen vid det här laget i ryggmärgen. Varje hösttermin utgår hon från klassfoton för att plugga in vad de nytillkomna eleverna heter. Enligt Jenny Åkerman kan alla lära sig tekniken och precis som Cecilia Ek med tiden få det att gå per automatik.
– När jag håller föreläsningar möts jag ofta av skratt när jag förklarar hur man ska gå till väga. Men efter ett par minuter kan vi tillsammans bevisa att metoden funkar.
Gå in för uppgiften. Var införstådd med att det går att förbättra namnminnet.
Lyssna. Ofta är vi så upptagna av hur vi själva framstår att vi glömmer att ta in den vi möter.
Ta i hand. Fysisk kontakt bidrar till att lättare komma ihåg personen du hälsar på.
Upprepa namnet. Det ger dig repetition, försäkrar dig om att du uppfattat det rätt och hjälper dig att memorera med hjälp av ljudminnet.
Gör associationslekar. Tricket är att för sin inre blick skapa en bild. Du ska koppla ihop namnet med något du känner igen sedan tidigare. Våga lita på din fantasi. Kanske kommer du att tänka på någon annan med samma namn. Dra då nytta av det. Annars kan du snabbt hitta associationer till andra konkreta ord.
Din granne heter Göran.
Det är ju samma förnamn som på vår tidigare statsminister Göran Persson, och du tänker på hur han ser ut.
Nu ska du hitta något typiskt som du kan ”låna” från honom.
Kanske minns du att han länge hade ett par extremt stora glasögon.
Se framför dig hur din granne skulle se ut i de glasögonen.
På så sätt skapar du en helt ny bild.
När du möter grannen igen poppar
åsynen av de imaginära glasögonen upp och du kan glatt hälsa på honom med ett ”Hej Göran”.