Så lyckas du med palettbladen – lär dig från hemmaproffset
Eleonore Bäcklin Kock är mästare på palettblad. Hon lyfter upp en rundad kruka från vilken det sticker upp ett virrvarr av grenar med små blad. Klargrönt, vinrött, chockrosa och stänk av gult och vitt. På den glansiga etiketten i jorden står det Colorful duckfoot med svarta, handskrivna bokstäver.
– Det är ofta plantans utseende som inspirerar till namnet. De här bladen ser nästan lite ut som en ankfot, konstaterar hon.
Men palettbladsplantan är bara en av många i lägenheten som hon delar med sina två barn. De kulörta växterna har fått invadera vardagsrummet och på somrarna placerar hon ut en del av dem på den rymliga balkongen.
I skrivande stund är hon uppe i 120 plantor – varav en del är frösådder.
– Det är nog medelmycket om man jämför med andra palettblads-fantaster. Vissa har flera hundra olika sorter hemma.
Intresset väcktes av en slump
För Eleonor började allt för tre år sedan när hon fyllde 30 och fick en palettbladsstickling av en kompis.
– Jag hade ingen aning om vad det var för något. Men jag tyckte att den var jättefin.
Hon började titta efter palettblad med andra färger och former och köpte på sig några fler. Snart insåg hon att hon var långt ifrån ensam om att fascineras av de iögonfallande bladen.
På Facebook hittade hon en mängd palettbladsforum, både renodlade köp- och säljgrupper och forum med tips och råd.
– Det finns en stor gemenskap kring palettblad på nätet. I de olika grupperna peppar man varandra; alla är öppna och svarar på frågor. Det har verkligen blivit ett nördigt intresse för många.
Varför denna hajp kring palettblad?
– De sticker ut med sin speciella bladform och stora variation av sorter. Men jag tror också att intresset beror på att man kan ta fram egna fröer; om två plantor korsas kan den nya få färgen från den ena och formen från den andra. Folk namnger sina frösådder som kan bli väldigt populära. Det finns fall där en enda stickling har gått för 6 000 kronor – det är lite maniskt.
Säljer palettbladen på internet
Från att inledningsvis främst ha köpt sticklingar av andra privatpersoner har Eleonore även börjat sälja egna.
När hon klipper av en stickling från en planta sätter hon saxen en halv centimeter ovanför ett bladpar.
Ska hon skicka iväg den lindar hon blött hushållspapper runt sticklingens fot och plastar sedan in foten i plastfolie. För att den inte ska åka runt i kartongen lägger hon den i tidningspapper eller bubbelplast.
– Sedan postar man kartongen och oftast kommer den fram redan nästföljande dag.
Palettblad tar mycket tid
Eleonore lägger i snitt en dryg halvtimme på sina palettblad om dagen. Då ser hon till att jorden är lagom fuktig och plockar bort vissna blad. Oftast blir det på kvällen efter middagen, medan barnen leker eller tittar på tv.
– Det är lugnande att plocka med plantorna och roligt att se när de växer. Nästa grej för mig blir nog att satsa lite mer på frösådderna. Jag kanske testar att korspollinera.
Det kan man exempelvis göra genom att försiktigt gnugga fröstängerna från två plantor mot varandra, berättar hon.
– Jag älskar rosa, så drömmen vore att få fram en knallrosa palett med härligt ruffiga blad.
Flipp: Palettblad kan lätt drabbas av spinnkvalster som tenderar att sprida sig. När jag i början såg ohyra på en planta åkte den direkt i soporna. Med tiden har jag lärt mig hur man kan behandla dem. Och det finns miljövänliga sätt!
Flopp: Jag har ofta blivit glatt överraskad när jag har köpt palettblad av privatpersoner. En gång när jag beställde en lite dyrare stickling kom det med en gratis påse med fröer av en sort som har gått för flera hundra kronor på auktion.
- Pärm med plastfickor: En vanlig hobbypärm är perfekt för att katalogisera och ha koll på sina fröer. Jag gillar att ha allt samlat så att man snabbt hittar vad man söker.
- Namnetiketter: Går att köpa färdiga eller att tillverka själv genom att klippa ut från glass- eller yoghurt-burkar. Viktigt med en bra markingpenna som fäster ordentligt.
- Sax: En bra, vass sax behövs när man tar sticklingar. Diska den efteråt för att inte eventuellt mögel eller kvalster ska överföras till andra plantor.
Bor: Tvårummare i Västerhaninge.
Hyra: 10 000 kr.
Familj: Barnen Elsa, 9, och Gustaf, 5.
Jobbar som: Chef på en hälsosam snabbmatsbutik.
Intressen: Växter, åka på utflykter med barnen och vara i naturen.
Instagram: @59kvmplantor.