Så mycket höjs andrahandshyran
Lagen om uthyrning av egen bostad innebär att den som äger sin bostad numera får ta ut en hyra som baseras på bostadens marknadsvärde och driftskostnader.
I praktiken är det dock fritt fram att begära hur mycket som helst, bara någon är beredd att betala. Hyresgästens rätt att bo kvar tiden ut på ett tidsbestämt kontrakt togs nämligen bort. Andrahandshyresgästen kan därför alltid sägas upp med tre månaders varsel.
– I och med det blir reglerna om hyresnivåer ganska tandlösa. Det är väldigt troligt att man blir uppsagd om man begär lägre hyra, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.
Läs om Åsa Ullsåker, 27, som har sökt andrahandslägenhet i flera omgångar.
Hem & Hyra har kontaktat alla landets hyresnämnder. Ingen av dem har hittills fått in någon ansökan om hyresändring enligt den nya lagen.
– Det förvånar mig inte. Tvärtom.
Den som hyr ut en ägd bostad riskerar inte heller att behöva betala tillbaka överhyra retroaktivt.
Innan lagen klubbades varnade flera remissinstanser för att hyresgästens ställning skulle bli mycket osäker i och med den nya uppsägningsregeln. Ändå valde man att ha med den.
Hem & Hyra har sökt bostadsminister Stefan Attefall (KD) för att fråga varför. Han avböjer en intervju, men skriver i ett mejl att den som hyr ut sin bostad inte ska behöva riskera att hyresgästen får besittningsskydd.
”Det är ju annars något som många är oroliga för, och därför kanske avstår från att hyra ut sin bostad”, skriver Stefan Attefall.
Samtidigt kan hyresgästen numera säga upp kontraktet med en månads uppsägningstid.
De som äger en lägenhet på Östermalm i Stockholm är de verkliga vinnarna på den nya lagen. Där har de begärda hyrorna för tvåor höjts med 27 procent jämfört med i fjol.
Internetsajten Blocket är marknadsledande på uthyresannonser och har för Hem & Hyras räkning tagit fram uppgifter om vilka andrahandshyror som begärs i landets 15 största städer (se kartan till höger).
På de flesta håll ligger de begärda hyrorna på ungefär samma nivå som förra året. Undantagen är storstäderna:
- I Malmö begär man nu 5 procent mer för ettor och 8 procent för tvåor.
- I Göteborg 10 procent mer för ettor och 12 procent för tvåor.
- I Stockholm 20 procent mer för ettor och 19 procent för tvåor.
Går man ner på stadsdelsnivå i Stockholm är ökningen störst för tvåor på Östermalm, 27 procent, tätt följt av Kungsholmen, 25 procent.
Målet med lagen var att fler tomma lägenheter ska hyras ut. Antalet uthyresannonser på Blocket har också ökat sedan i fjol med 10 procent i Göteborg och 20 procent i Stockholm.
Det behöver inte betyda att utbudet har ökat så mycket. Andra annonsplatser kan ha minskat och även på Blocket har det gått lite upp och ner. Jämför man med 2010 ligger ökningen av antalet annonser bara på 3 procent i Stockholm.
Klicka på markörerna för att se vad annonsörer på Blocket begärde för ettor och tvåor i landets 15 största städer. Klicka här för att öppna en stor karta i ett nytt fönster.
Den nya lagen om privatuthyrning av bostadsrätter gäller vid uthyrning av bostadsrätt, villa eller ägarlägenhet, eller delar av sådana ägda bostäder.
Det spelar ingen roll hur stora eller dyra lånen är. De som hyr ut får ta ut en ”skälig avkastningsränta”, det vill säga det man skulle kunna tjäna på att sälja lägenheten och placera pengarna någon annanstans. Just nu kan man räkna med fyra procent av bostadens marknadsvärde.
För en lägenhet som är värd tre miljoner kronor kan ägaren alltså ta ut 0,04 x 3 000 000 kronor = 120 000 kronor per år, eller 10 000 kronor i månaden.
Dessutom kan faktiska kostnader för avgifter, el, bredband, slitage på möbler och dylikt läggas på.
Den som misstänker att hyran är för hög kan få den prövad och eventuellt sänkt i hyresnämnden. Däremot går det inte att få pengar tillbaka i efterskott.
För hyresrätter gäller, som förut, att du bara får ta ut den hyra du själv betalar, plus påslag på maximalt 10 till 15 procent för slitage på möbler.
Om hyran är högre än så kan hyresnämnden besluta att du måste betala tillbaka all överhyra för ett år.