Så odlar du kryddor som räcker hela året
Visst är det gott med färska kryddor, och nyttigt också! Tyvärr är det inte alltid lätt att hålla plantorna fräscha en längre tid – men det går om du gör på rätt sätt.
Kryddor som säljs i livsmedelsbutikerna är uppdragna för direktkonsumtion och har haft optimala ljus- och näringsförhållanden under hela sitt liv.
Det gör att de är perfekta att äta här och nu, men samtidigt är de inte anpassade att leva vidare särskilt länge. Om du vill spara dem längre än en vecka är det viktigt att så snart som möjligt efter inköp plantera om växten i en större kruka med ordentlig blomsterjord. Du kan också klippa ned växten till fyra till fem centimeters höjd för att plantan ska få börja om på egen hand.
Det allra bästa sättet för att få långlivade kryddväxter är att köpa plantor i blomsterhandeln eller i trädgårdsavdelningen.
Dessa är inte lika hårt drivna och har därför lättare att anpassa sig till ett liv i fönsterkarm eller på balkong. Ändå kan det vara lämpligt att plantera om dem, gärna flera tillsammans i en större kruka på balkongen.
Sommarskötseln är minimal. Det räcker att vattna då och då – och skörda förstås! Vill du torka egna kryddor för vinterns behov gör du det i juli till augusti.
Ställ krukan i ett ljust fönster, en solig uteplats eller balkong. Vattna regelbundet, låt jorden torka upp emellanåt. När du nyss flyttat kryddorna utomhus bör du skugga dem när solen steker som mest och skydda dem för hård blåst. Se till att basilika inte utsätts för temperaturer under tio grader.