Annons

Så odlar du Mikaelas söta tomater på balkongen: ”Något helt annat”

Tips & Råd Under biologistudierna på universitetet började Mikaela Puranen fascineras över tomatplantors fysiologi. I dag växer de sig höga på hennes uteplats och ger frukt söt som godis.
Lär dig odla tomater som Mikaela Puranen.
Foto: Frida Ekman
Lär dig odla tomater som Mikaela Puranen.

När Mikaela Puranen flyttade från sin lägenhet med söderbalkong till en större hyresrätt på markplan med uteplats, fick hennes tomatplantor ­följa med. Då, i början på sommaren, hade de redan hunnit bli en halvmeter höga. De följande månaderna kom de att mer än dubbla sin längd.

– En egen uteplats ger en härlig frihetskänsla och mer utrymme till odling. Men solen når inte fram lika bra här; plantorna har fått leta sig uppåt efter ljuset och tomaterna har kommit senare än ­vanligt. Tidigare kunde jag börja skörda redan i juli, nu har jag fått vänta till september.

Läs ocksåLys upp hösten med färg – 22 prylar som bekämpar mörkret åt digFärgglada kuddar, lampor och gardiner kan fixa höstmyset hos dig.

Fick tomatintresse på biologistudierna

Att hon kom att bli en hängiven tomatodlare är egentligen ganska otippat. Hon växte upp i villa och något av det tråkigaste hon visste som barn var att följa med sin trädgårdsentusiast till mamma till ­Plantagen. Men något ­hände när ­Mikaela i 20-årsåldern började läsa biologi på universitetet; under en kurs i växtfysiologi fick de i uppgift att ta hand om en tomatplanta. Hon fick lära sig att om man klipper av topp­skotten påverkas plantans hormoner – och sidoskotten främjas. Genom att röra vid plantan varje dag simulerar man vind, vilket får stammen att växa sig kraftigare. Hon fascinerades över sina nyvunna lärdomar och tog med sig tre tomatplantor hem.

– När de väl fick några tomater, smakade jag på dem och insåg att det var något helt annat än de vattniga varianter som jag var van vid från mataffären. Jag hade varken tyckt om odling eller tomater innan.

Annons

Sedan hon 2013 drev upp sina första egna plantor har hon sått tomater från frö varje år. Hon börjar i slutet på ­februari och sätter frösådden under växtbelysning. Sedan planterar hon om plantorna i större krukor, i takt med att de växer. Så snart det inte längre är risk för frost, helst inte under tio grader ­nattetid, får krukorna flytta ut.

Läs ocksåGör Robertos heta köttfärssås – och få hans bästa tips: "Ger karaktär"Roberto Montelius delar med sig av sina bästa tips för att göra en riktigt fin köttfärssås.

– Under sommaren brukar jag titta till dem ungefär varannan dag. Det är ­mysigt att starta dagen med att gå ut och pilla med dem – vattna och plocka skott.

Smarta knepet – stora krukor

Vilka misstag har du gjort genom åren?

– Att jag inte har satt plantorna i tillräckligt stora krukor. De vill gärna ha 10-literskrukor om de ska bli ­stora. Sedan kan jag ibland slarva med att klippa bort stora blad som skuggar och så kallade ”tjuvskott” – de som kommer i bladvecken successivt under sommaren. Det är sådant som stjäl näring och sol från själva tomaterna och riskerar att leda till mindre skördar. En god idé kan också vara att tillföra näring under säsongen – gärna en gång i veckan.

Annons
Läs ocksåSå gör du Emmelis smarriga bullar utan mjölk: "En vuxenbulle"Lär dig att göra smarriga bullar utan mjölk.

Sina första år som odlare testade hon alla möjliga sorters tomater. Till slut hittade hon fram till sina två favoriter: Chocolate Cherry och Sungold. De ger höga plantor och små körsbärstomater med mycket sötma och rik smak.

– Chocolate Cherry-tomaterna är nästan bruna i färgen och jättegoda på en knäckemacka med färskost och lite flingsalt. Men både de och Sundgold är som allra bäst när man äter dem rakt upp och ner, precis som de är. Det är nästan som godis.

Fakta: Mikaelas bästa tips: Så lyckas du med tomaterna

1. Plantera om dina små tomatplantor i större krukor i takt med att de växer! Sätt ner dem djupt vid varje tillfälle; ­jorden får gärna nå hela vägen upp till första bladparet.

2. ”Tjuva” dina högväxta plantor! Knipsar man bort skott som växer mellan stammen och en gren får plantan mer energi till att utveckla tomaterna. Detta gäller främst ­högväxta sorter.

3. Vattna med jämna mellanrum! Tomater älskar sol och trivs bäst i söderläge, vilket även gör dem törstiga. Men de vill ha en jämn tillgång på vatten och inte torka ut mellan ­vattningarna. Annars är risken att tomaterna spricker.

4. Ge plantorna klätterstöd! Särskilt de högväxta sorterna ­behöver lite extra hjälp. Staga upp dem med snöre mot en spaljé, ett staket eller några vanliga blompinnar.

5. Låt säsongens sista tomater mogna inomhus! De ­tomater som inte har hunnit bli röda i början på hösten kan man skörda och lägga i en skål som man ställer på en solig fönsterbräda.

Läs också Så gör du Carolinas mammas klassiska kvällsmacka: "Riktig mysmat" Så gör du Josefines gröna ärtsoppa: "Pricken över i"

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.