Så ordnar du barnkalas på liten yta
Barnkalas har förvandlats från fiskedamm och chipsskål i vardagsrummet till en mångmiljonindustri med påkostade spektakel. För föräldrar som inte har lust att lägga halva hushållskassan på en fest finns dock ett alternativ: använd fantasin i stället! Och ta hjälp av Hem & Hyras tips.
Mat & dryck
- Duka på golvet. Få har ett bord som rymmer över 20 gäster. Men med ett lakan eller en duk på golvet blir matstunden en mysig inomhus-picknick.
- Mingla. Små gäster brukar sällan ha ro att sitta still någon längre stund. En variant är att strunta helt i sittning och i stället servera plockmat. Spett med barnvänliga godsaker och en stor skål bål brukar vara uppskattat och är dessutom inte så dyrt.
- Skippa tårtan. Tanken är ofta mer lockande än själva tårtan. Många barn ratar den oavsett hur mycket kärlek ni lagt på den. Kör på glass. Serverad i strut kan även den ätas i farten och ni slipper huvudbry kring hur alla ska få plats att sitta.
Lekar för barnkalas
- Lugna lekar. Ett tips om det inte finns så mycket golvyta är lekar där man sitter stilla. En gammal klassiker som inte kräver plats är ”Farfars kalsonger”. Barnen turas om att ställa frågor till varandra. Den som svarar måste svara ”farfars kalsonger” oavsett vad frågan är. Och dessutom låta bli att skratta. En annan lek som funkar bra i ring är ”Gissa innehållet i påsen”. Man gömmer helt enkelt olika föremål i en påse. Barnen får turas om att stoppa ner handen och gissa. Se till att ha många saker så att alla får chansen att gissa på en grej.
- Dela upp er. Om ni är två vuxna kan ni dela upp barnen i två grupper under barnkalaset. Om du har goda vänner eller släktingar som ställer upp kan ni dela upp er på tre. Några sätter svansen på grisen i köket, några snurrar flaska i vardagsrummet och några fiskar upp skatter ur badkaret. Sen byter man.
- Film. När alla ätit och lekt är det helt okej att avrunda festen med en stunds filmvisning. Men se till att ha bestämt vilken film som ska visas innan. Annars går resten av kalastiden åt att få alla att komma överens. Ett tips är att skriva ut det på inbjudan för att minimera diskussioner.
Tid
- Kvällskalas. Barnkalas måste inte vara mitt på dagen på en helgdag. Det kan lika gärna vara en fredagskväll. Då blir väntan på kalaset betydligt mer överkomlig och ni som vuxna har hela helgen ledig efteråt. Fredagskalas brukar uppskattas även av de andra föräldrarna, eftersom det ofta blir många kalas på helgerna.
- Budget. Om ni inte vill bjuda på mat, undvik lunch- och middagstid. Då räcker det med fika och godsaker. Barnen brukar sällan klaga på detta upplägg.
Godiset
- Halsband. Köp storpack godis och trä på en tråd. Det blir finfina halsband som barnen kan ta med sig hem när barnkalaset är slut.
- Godisutmaning. Skattjakt brukar vara populärt bland äldre barn på barnkalas men kan bli svårt att ordna inomhus om man inte bor så stort. Ett bra alternativ är att ge barnen utmaningar som går att lösa på plats. En utmaning kan till exempel vara att lösa en ordfläta eller bygga ett legotorn som är högre än bokhyllan. Använd födelsedagsbarnets fantasi för att hitta på utmaningarna.
Bonustips!
Lägg alla ytterkläder i sovrummet. På så sätt slipper ni ägna massa tid åt leta efter rätt jacka ur den enorma klädhögen på hallgolvet när det är dags att avsluta kalaset.
Stina Fernqvist, biträdande lektor i socialt arbete vid Uppsala Universitet, har i sin forskning intervjuat både föräldrar och barn i familjer som upplever ekonomiska svårigheter.
Hur påverkas de här familjerna av trenden med alltmer påkostade och avancerade barnkalas?
– Jag pratat med föräldrar och de bekräftar just detta att det inte är längre är socialt accepterat att bjuda på varmkorv på gården. Det har också tillkommit ett socialt tryck att bjuda ”alla”. Det handlar i botten om en rättvisetanke för att motverka mobbing och exkludering, vilket är bra. Men det blir en norm som är väldigt medelklassanpassad. Det blir ytterligare en stressfaktor. Kalaset ska inte bara vara påkostat utan man känner dessutom ett krav på sig att bjuda hela klassen eller förskolegruppen.
Hur påverkar det här föräldrar och barn där de ekonomiska marginalerna är små?
– För barnen jag har pratat med har detta med ekonomisk utsatthet en tydlig social dimension. Det handlar inte bara om att halka efter materiellt utan om att man tvingas undvika olika aktiviteter. Det som visat sig, även i annan forskning än min, är att barnen ägnar sig åt självexkludering. Det vill säga att de hittar på ursäkter för att inte hamna i sammanhang där deras ekonomiska knapphet blir synliggjord. De frågar inte ens hemma, för de vet att det inte finns pengar. Går man i en klass där det är norm att bjuda alla och dessutom oftast bjuda på ett lekland, bowlinghall eller liknande, då tror jag att barnen kan välja bort att ha kalas helt.
Du pratar om en medelklassnorm, visar det sig på andra sätt när det gäller just barnkalas?
– Jag tänker att kalasen idag inte bara förutsätter ekonomiska resurser utan också ett stort föräldraengagemang. Det ska vara skattjakter och femkamper och liknande. För många föräldrar blir detta övermäktigt, något man inte orkar med. För den som har god ekonomi går det att leja bort kalaset istället, men den möjligheten finns inte om man har knappa ekonomiska resurser.