Så skapar du ett extra rum i hyresrätten
En begränsad budget eller bara allmänt svårt att byta bostad. Det finns olika skäl till att människor bor så trångt att barnen måste dela rum med syskon eller föräldrar. Men med lite kreativitet går det att trolla fram ett extra rum.
Magnus Jönsson, med sonen Oskar, dammsög internet på fiffiga våningssängar och hittade till slut en italiensk våningssäng med två fällbara bäddar. Den passade precis in i den lilla alkoven. Under den nedre sängen har Oskar backar med leksaker. När han blir större finns det plats för ett skrivbord där. I början använde han mest sin kupé som lekrum och sängen som klätterställning. Nu sover han där. När det är sovdags går det att dra för ett draperi eller stänga dörren till köket så att det blir lugn och ro.
När Oskar inte är hemma används krypinet ibland som gästrum.
– Det kostade en hel det, 22 000 kronor – men det har varit värt vartenda öre, säger Magnus Jönsson.
Sandra Eklund bor i en tvåa på 64 kvadratmeter i Ruddammen i Stockholm med barnen Amanda,12, och Aileen, 7.
Familjen har bott där i drygt ett år och vill inte heller flytta även om det saknades ett barnrum. Lösningen blev att bygga en vägg i vardagsrummet.
– Min hörnsoffa som jag älskar fick styra måtten. Vardagsrummet är ljust och har balkong så trots den nya väggen känns det ändå inte litet, säger Sandra Eklund.
? Följ Hem & Hyra på Facebook så missar du inget
Hon fick hjälp av en släkting med väggbygget, av gipsskivor och rockwool och ljusinsläpp i form av små fönster. Väggarna är så pass isolerade att de bara släpper igenom ett dämpat tv-ljud.
När Sandra Eklund flyttade in i lägenheten var det hål och slarvigt igensatta hål överallt.
– Det var en katastrof. Så jag frågade faktiskt inte värden om jag fick göra det här. Den dag jag flyttar kommer jag att riva väggen och sätta igen allt snyggt.
Just nu är hon bara så nöjd med att ha gjort en trea av tvåan. Amandas tycker att det är roligare för henne att ta hem kompisar.
– För Amanda har det sedan något år varit viktigt med eget rum. Hon bor hos sin pappa varannan vecka, och där finns inte den möjligheten, säger Sandra Eklund.
Är det okej att dela av rum i hyresrätten?
På Hyresgästföreningens hemsida finns information om vad hyresgäster får göra: ”Du kan sätta personlig prägel på din lägenhet och får på egen bekostnad måla, tapetsera eller göra liknande förändringar. Du behöver inte ha hyresvärdens tillstånd eller ens meddela värden. Det enda kravet är att arbetet måste vara fackmannamässigt utfört. Annars kan du bli ersättningsskyldig. Du får däremot inte ändra planlösningen, till exempel ta bort en vägg, eller ändra på fast inredning (diskbänk och skåp). Du får heller inte dela av rum med fastmonterade väggar eller göra valv mellan två rum.”
Men vad gäller mer specifikt för olika typer av rumsavdelare?
– Visst kan du ha en lös vikvägg, men jag har svårt att bedöma om skenor i taket är okej. Om de går att montera ner utan åverkan så borde det fungera. Men så fort du är osäker på vad du får eller inte får göra är det bäst att fråga hyresvärden om tillstånd, svarar Susanna Skogsberg, jurist på Hyresgästföreningen.
- Samtliga hushållsmedlemmar (inklusive barn) ska ha eget sovrum, förutom makar och partners som ska dela. Dessutom ska det finnas ett kök och ett vardagsrum. Två föräldrar och två barn i en trea är enligt den definitionen trångbodda.
- EU har en annan syn på trångboddhet. Om två barn under tolv år delar rum eller om de är över tolv år och av samma kön anses det inte vara fråga om trångboddhet.
- Socialstyrelsens riktlinjer för beviljande av socialbidrag liknar EU:s definition om att yngre barn kan dela rum. Enligt Socialstyrelsen kan hänsyn tas till att äldre barn kan behöva var sitt sovrum.