Annons

Så undviker du att föräldrafri fest spårar ur

Tips & Råd En föräldrafri kväll med tacos eller tv-spel, kanske en liten fest. Men på nätet sprids ryktet blixtsnabbt. Plötsligt är lägenheten utom kontroll. Hur undviker man det? Och vem bär
Foto: Emma Larsson /TT

Jag är hos Fippe på fest. Några knapptryck senare vet hela skolan om det.
Det är en mardröm för varje förälder. Ingen vill få samtal mitt i natten om att barnens fest spårat ur, komma hem till kaos eller riskera att bli vräkt.
Samtidigt måste ungdomarna förstås få träffas, festa lagom utan föräldrar och få känna att de blir litade på.
Kruxet är att ryktesspridningen kan gå blixtsnabbt med ett klick eller två.
–Ungdomarna är bättre i dag än för några år sedan på att inte skriva ut på sociala medier att det är fest, säger Camilla Schulz, styrelseordförande i Riksförbundet för fältarbete.

Samtidigt tycker hon att vuxenvärlden ofta inte hänger med om det senaste på nätet och chattar.
– Det finns en fara med att inte vara påläst. Vi är vana vid att veta mer om världen, men i det här fallet är det tvärtom, säger Camilla Schulz.
Rådet hon ger vid föräldrafritt är att man ska hålla sig i närheten.
– Det handlar inte om relationen till ditt eget barn utan om vad som finns runt
omkring. Problemet är om det kommer människor som ingen känner särskilt väl, och som stjäl, bråkar och skrämmer, säger hon, och påpekar också att ålder på barnet självklart spelar in, liksom mognad.
– Men man lämnar inte en trettonåring ensam hemma en lördagskväll. Punkt. Ge inte efter för det.
De värsta skräckexemplen handlar om villakvarter som invaderats av flera hundratals ungdomar sedan ryktet spridits. Fast i Uddevalla 2014 var det en hyreslägenhet och gården som fylldes av hundratalet ungdomar på en kvart sedan någon i ett kompisgäng hade omnämnt deras tv-spelskväll på nätet.

Annons
Läs ocksåSå fixar du en extra festlig kräftskiva – med smarta lyktor och ljuvliga fatPimpa din kräftskiva med våra enkla och billiga knep.

Helén Sundin, bostadssocial chef på fastighetsbolaget Mimer i Västerås, tycker att man i flerfamiljshus har bättre koll på varandra och lättare kan hjälpa den som vill ha en lugn tillställning genom att ringa på eller ringa störningsjour eller polis.
– Som förälder kan du tala om för grannarna att du reser bort. Be dem hålla ett öga. Ta också en check efteråt och hör om det har varit lugnt, säger hon, som visserligen har hört om trapphus som blivit sönderslagna men som inte upplever ryktesspridda ff-fester som ett problem.
– Vi försöker jobba lite förebyggande och är ute och pratar på skolor, gymnasier och SFI. Vi pratar om allt med att bo, från att betala hyra till att inte störa och att föräldrar faktiskt kan förlora sitt hyreskontrakt, säger hon.
Som ungdomspolis i Linköping vet Kenth Almroth att djungeltrumman är farlig.
– Det är ofta spring i trapphuset i flerbostadshus med folk som ska röka och ta luft. Med ”svängdörr” kan det plötsligt vara 50 i stället för 25 i lägenheten och då har man ingen koll längre, säger han.
Saker kan försvinna, folk är drogpåverkade och blir man osams kan det bli bråk.
– Jag tror inte att naiva tonåringar förstår att det kan drabba dem. Ibland ringer ungdomar till oss när det har kommit folk som de inte har koll på.
Kenth Almroth framhåller att polisen behöver komma dit tidigt om en tillställning riskerar att spåra ur.
– Man har inte en chans om det dyker upp ungdomar som hotar sig fram. De kommer och går hur de vill och det försvinner grejer. Men när det spårar ur på det sättet är det ytterst ovanligt att vi inte känner till dem som sabbar, säger han. ]

Annons
Fakta: Som granne kan du …

… finnas till hands och erbjuda dig att kolla till en tillställning då och då. … ringa på och prata med ungdomarna om det är för högljutt eller om du tror att något inte stämmer. … kontakta störningsjouren om det behövs. … ringa polisen om situationen verkar kräva det.

Tips till föräldrar

Lär känna ditt barns vänner. Nätverka med andra föräldrar. 
Sätt dig in i sociala medier, prata om vänskap via chattkontakt och diskutera riskerna med nätdelning.
Diskutera vad som kan hända vid ff, vad ungdomarna ska göra och vem de ska kontakta om något börjar spåra ur. 
Var inte för långt borta själv och titta förbi under kvällen. Se vilka som är där. Plocka också bort frestelser.
Är du bortrest, tala om det för grannarna. Be någon du litar på att titta till. 
Om du kommer hem till kaos, kontakta de ungdomar och föräldrarna till dem som varit där och prata om vad som hänt och om de ska hjälpa till med städning eller annat.
Hjälp ditt barn att stå emot grupptrycket och säga nej till hemmafest eller hjälp till att ordna annan festlokal.

Tips till ungdomar

Fall inte för grupptrycket och ha stor fest fast du inte vill. Bjud inte hem för många om du är ensam hemma och bara dem du verkligen känner och litar på.
Tänk på att det går fort att bli bästis på nätet men att tillit tar längre tid.
Håll det inom en mindre vänkrets och ring helst eller prata i slutna chattrum etcetera. Be vännerna att inte sprida. 
Undvik spring i trapphuset och ”svängdörr”. Använd balkongen om det röks. 
Håll dig nykter.
Stäng och lås dörren och öppna inte om det dyker upp objudna gäster. 
Ring föräldrar, någon annan kontakt, ungdomsarbetare eller polisen (112) om det börjar spåra ur eller om det blir hotfullt. Ring hellre en gång för mycket än för lite.

STÖLD: 

Hemförsäkringens grundskydd vid stöld gäller inte om du själv släppt in någon i lägenheten, däremot för objudna gäster. Det är dock svårt att bevisa en stöld när man bjudit in gäster.

Stöldbegärlig egendom, som dator, smycken och mobiltelefon, kan ersättas om du har allriskförsäkring (”drulleförsäkring”) och stölden skett plötsligt och oförutsett. Men bevissvårigheterna är desamma.

SKADEGÖRELSE:

Skadegörelse är ett uppsåtligt brott – det ansvarar inte du som hyresgäst för. Om en besökare krossar din fönsterruta med uppsåt ska personen betala. Är det en okänd får hyresvärden (och dennes försäkring) stå för reparationskostnader. Vill värden att du betalar – vänd dig till ansvarsskyddet i hemförsäkringen för utredning.

SKADOR: 

En otursskada, till exempel om någon råkar välta tv:n eller spilla rödvin i datorn, kan ersättas om du har allriskförsäkring. Annars kan ”skadevållarens” ansvarsskydd i dennes hemförsäkring gälla.Skulle din gäst orsaka skada på lägenheten, i trapphuset eller entrén genom vårdslöshet kan du som hyresgäst bli skadeståndsskyldig gentemot värden. Det gäller i regel inte för objudna gäster. Vid skadeståndskrav kan du få hjälp via din hemförsäkrings ansvarsskydd.

SKADOR UTANFÖR HUSET: 

Om dina gäster orsakar skador på gården är du som hyresgäst inte direkt ansvarig. Skulle du få skadeståndskrav från värden – vänd dig till ansvarsskyddet i hemförsäkringen för utredning. Källa: Konsumenternas Försäkringsbyrå och Folksam

Läs också Gör som Carin – få balkongen att blomma: "Viktigt med bra jord" Odlingsälskaren Fatemas bästa tips: "Använd mjölkkartonger!" Behåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma Kändisarnas avslöjar värsta stället de bott på: "Musskit och kaos"

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.