Annons

Så undviker du bostadsbluffarna

Tips & Råd Hem & Hyra har granskat sajterna på som lockar med fina hyreskontrakt, av vilka flera är rena bluffar. Så här skyddar du dig.
Foto: Karl Melander
Jamal Hima på Gotland vet många som känner sig lurade av uthyrningssajter. "Deras mål är bara att lura människor, inte att förmedla lägenheter", säger han.

Det finns många sajter på nätet som lockar med att underlätta ditt bostadssökande. Några är tydliga med vad det kostar och vad du betalar för, men motsatsen är vanligare.

En del hämtar sina lägenhetsannonser från Blocket och andra sajter, blandar upp dem med egna andrahandsannonser – och ett och annat påhittat lockbete.
Hem & Hyra har granskat erbjudanden om att ta över attraktiva förstahandskontrakt i Stockholms innerstad – och kan visa att de är rena påhitt.

Läs ocksåSnårig jakt på nätets bedragare

Läs om den snåriga bevisjakten här.

En annan typ av uthyrningssajt lånar sina annonser från hyresvärdar och bostadsförmedlingar.
Därför ser det ut som att de har massor av erbjudanden om förstahandskontrakt. Problemet är att de flesta är värdelösa om du inte redan har stått i kö hos värden i åratal.
Men allt detta är svårt att upptäcka innan du har anmält intresse – och då är du redan skyldig att betala flera hundra kronor, trots att det kanske stod ”Gratis” eller ”Endast 39 kronor” med stora bokstäver.
De där extra hundralapparna är dolda i krångliga villkorstexter, som de flesta av oss kanske inte läser.

Annons

Jamal Hima är en av många som trodde att det var gratis när han fyllde i sitt namn på en sådan sajt. Snart fick han en faktura på 495 kronor.
– Jag skrev att jag inte hade köpt tjänsten och inte ville betala, men fick inget svar, säger han.
I stället ökade summan med påminnelseavgifter, inkassoavgifter, Kronofogdens avgift. I varje steg försökte han bestrida kravet, men utan resultat. Till slut var det uppe runt 2 000 kronor och tingsrätten skulle avgöra om det var befogat. Det slutade med en förlikning där motparten drog tillbaka alla krav utom 495 kronor.
– Jag känner många som bara betalar och tiger, men jag tycker man ska protestera och anmäla till polisen och konsumentverket. Deras mål är bara att lura människor, inte att förmedla lägenheter, säger Jamal Hima.

Läs ocksåSå fixar du Ylvas sagolika blomprakt till jul: "Svag för allt som glittrar"Vill du fixa en blommande jul? Följ Ylva Trankells råd.

Konsumentverket får många anmälningar från personer som känner sig lurade in i olika abonnemang, så kallade abonnemangsfällor.
Nu ökar också problemen med ”mellanmän”, mäklare eller förmedlare som erbjuder hjälp med att exempelvis söka lån, hitta hantverkare eller fixa bostad.
– I marknadsföringen kan de lova mycket, men villkoren är mycket oklara och om något händer tar de inget ansvar. De har en vag roll och det kan vara rena vilda västern, säger Daniel Gustavsson, jurist på Konsumentverket.

Båda typerna är svåra att komma åt. Det är inte olagligt att ta betalt för dåliga eller onödiga tjänster.

Därför är det bäst är att själv vara mycket vaksam innan man skriver in sina person- eller kontouppgifter. Se hur du kollar sajten i faktarutan nedan.

Annons
Läs ocksåLys upp hösten med färg – 22 prylar som bekämpar mörkret åt digFärgglada kuddar, lampor och gardiner kan fixa höstmyset hos dig.

Polisens nationella bedrägericenter får också in anmälningar mot uthyrningssajter ibland, men de har hittills blivit liggande. Summorna är jämförelsevis små och det är ofta svårt att styrka brott när två parter har ingått ett avtal.
– Man har ett stort egenansvar för vilka villkor man godkänner, säger förundersökningsledare Jan Olsson.
Är det meningslöst att polisanmäla?
– Nej, det ska man alltid göra. Annars vet vi inte om det här. Får vi in hundratals anmälningar så ser vi att det är ett problem och kan göra något.

Ett problem är att sajterna kommer och går. Bara under den tid Hem & Hyra har haft en del av dem under luppen har flera försvunnit – och nya, välidgt snarlika uthyrningssajter uppstått, med nya namn.

Fakta: Så kan du kolla sajten

• Googla på hemsidans namn. Lurade konsumenter kan ha varnat för den. Tänk på att omdömen och betyg kan vara påhittade.
• Finns kontaktuppgifter? Organisationsnummer? Är de riktiga? Provring telefonnummer.
• Är det svårt att hitta villkoren för köp/abonnemang?
• Vad står det i villkoren? Läs noga! Särskilt avsnitt om uppsägning och ångerrätt.
• Om du bestämmer dig för att köpa: Ta skärmdumpar på all information och på villkoren.
• Välj betalning mot faktura om det går. Annars helst kreditkort. Läs bekräftelsen noga.
• Känner du dig lurad? Bestrid fakturan eller anmäl till din bank att du inte godkänner fler dragningar från kortet.
• Är det skumt? Anmäl till polisen! Ring 114 14.

Läs också Gör Robertos heta köttfärssås – och få hans bästa tips: "Ger karaktär" Så odlar du Mikaelas söta tomater på balkongen: "Något helt annat"

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.