Annons

Separation: Så undviker du att bli av med kontraktet

Tips & Råd Att gå från singel till sambo är ett härligt steg. Men en dag kan sagan vara över. Ha därför koll på sambojuridiken redan från början.
Kär men inte galen. Anton och Nelly har koll på både relationen och juridiken.
Foto: Daniel Roos
är men inte galen. Anton och Nelly har koll på både relationen och juridiken. "Nelly vill inte ha mina saker, och jag vill inte ha Nellys. Men vi ska skriva avtal för att det känns som en schyst grej att göra. Man vet aldrig."

Nyuppackade flyttkartonger, allmänt lyckorus och gemensam lya. Då är förmodligen inte uppbrott och bodelning det första som dyker upp i tankarna. Men de som flyttar ihop har allt att vinna på att sätta sig in i juridiken.

Det är skillnad på att vara gift och att vara sambo. Gifta par har rätt till hälften av allt vid en skilsmässa, såvida det inte finns enskild egendom, och ärver även varandra om någon dör. När sambopar separerar delas däremot bara på bostad, möbler och annat som skaffats för gemensamt bruk. Någon rätt att ärva finns inte. Men konflikter vid en separation är ändå vanligt förekommande, hur skimrande kärleken än var från början.

Läs ocksåBetalningsanmärkning – så funkar det

– Vi tar hand om många sådana ärenden och det beror nog på att de flesta inte tänker efter innan, säger Lisa Cahlman Friis, jurist på Familjens jurist, en rikstäckande byrå specialiserad på familjerätt.

Vad som gäller när sambor går skilda vägar regleras i sambolagen. Där framgår bland annat att den som bäst behöver bostaden har rätt att bo kvar. Det som avgör är om ni har barn, möjligheten att skaffa ny bostad, hälsan, ekonomin och jobbsituationen.

Har du låtit din sambo flytta hem till dig ses bostaden däremot inte som samboegendom, och din sambo får snällt flytta ut igen om ni bryter upp. Men i undantagsfall kan du hamna på bar backe även då.

Läs ocksåMinas spartips: Så lyckades hon bli skuldfriminas spartips köket

– Ja, men om paret inte har barn krävs synnerliga skäl för att sambon ska få ta över lägenheten. Övertaganderätten är en tvingande lagstiftning som inte går att avtala bort, förklarar Lisa Cahlman Friis.

Annons

Du kan med andra ord inte helt gardera dig för att få behålla din lägenhet, i synnerhet inte om det är barn inblandade.

Lisa Cahlman Friis tycker även att man ska ha koll på den blivande sambons betalningsförmåga:
– Det kan vara riskfyllt att flytta ihop om sambon har dålig ekonomi.

Läs ocksåSmart förvaring – 21 prylar du behöver för ordning hemma

Om man separerar ingår nämligen allt som köpts till det gemensamma hemmet i bodelningen, även om bara en av er har betalat allt. Det man hade med sig till det gemensamma hemmet från början får däremot behållas.

Om förhållandet är över och alla saker delats upp är bodelningen avklarad. Sedan gäller att få ned överenskommelsen på pränt, med datum och underskrifter.

– Då kan ingen komma i efterhand och kräva något annat, säger Lisa Cahlman Friis.

Annons

De som inte lyckas komma överens kan be tingsrätten utse en speciell bodelnings­förrättare, ofta en advokat.

– Men en sådan bodelning kan lätt dra ut på tiden och bli väldigt kostsam, säger Lisa Cahlman Friis.

För att undvika framtida bråk om mitt och ditt är det en god idé att redan från början göra en lista på vem som äger vad, och sedan fylla på vartefter med sådant som köps gemensamt. Spara alla kvitton.
Allra bäst är kanske att helt enkelt ställa till med bröllop.

– Ur familjerättsligt perspektiv, när det gäller separation och i det fall ens partner dör, är det alltid tryggast att vara gift. Man kan aldrig uppnå samma sak med ett samboavtal, säger Lisa Cahlman Friis.
Lotta Ringdahl

Fakta: Saker som påverkar rätten att bo kvar
  • Din sambo har flyttat ut ur lägenheten och ni gör slut: Du får behålla lägenheten. För att sambon ska få ta över krävs ”synnerliga skäl”, det vill säga något alldeles extra.
  • Din sambo, som har barn sedan tidigare förhållande, flyttar in i din lägenhet och ni gör slut: Barn komplicerar saker och ting och risken ökar att du blir av med lägenheten.
  • Ni har skaffat gemensam lägenhet och gör slut: Den som har bäst behov av lägenheten får den och det spelar ingen roll vem av er som står på kontraktet.
Fakta: Vad händer med ...
  • Hunden som vi köpte tillsammans? Vovven räknas inte som samboegendom. Om ni köpt hunden tillsammans gäller samäganderättslagen. Delad vårdnad kanske?
  • Soffan för 20 000 kr som vi visserligen köpte gemensamt men som jag betalade för? Det spelar ingen roll vem som köpte soffan, det avgörande är i stället om soffan skaffades för att användas gemensamt. Då ingår den i bodelningen.
  • Min nya cykel? Cykeln behåller du själv. Saker som används huvudsakligen för fritidsändamål omfattas inte av begreppet sambors gemensamma bohag. Samma sak gäller för andra saker som används för personligt bruk, som smycken.
  • Den dyra matberedaren som vi fick i julklapp? Om ni fick matberedaren i julklapp tillsammans räknas den som samboegendom.
  • Taklampan som min sambo hade med sig? Den får din sambo behålla. Saker som en sambo köpt eller fått innan förhållandet räknas inte in i bodelningen.
  • Mina surt förvärvade besparingar på banken? Pengarna behåller du. Annat som inte ingår i bodelningen är exempelvis sådant som bil, båt och fritidshus.
Läs också Undvik att bli lurad – detta får inte stå i hyreskontraktet Hyra villa av privat­person – det här gäller

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.