Ska du flytta hemifrån? Tänk på det här
Du är ung men tillräckligt vuxen och har hela livet ligger framför dig. Du är redo att pröva vingarna, lämna föräldrahemmet bakom dig och flytta hemifrån.
Men, är tillfället det rätta? Skulle det ändå gå att vänta lite? Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, poängterar att många unga hamnar i ett dyrt andrahandsboende.
– Den som väntar ett tag kan komma längre fram i en bostadskö, eller förhoppningsvis lägga undan mer pengar för att skapa en stabilare ekonomisk situation, säger hon.
Sedan kanske man kan bo i kollektiv med kompisar, söka sig längre ut från stadskärnan eller till en annan del av landet där hyresgäster efterfrågas. När det väl är dags för flytt kanske vänner och familj kan hjälpa till med själva flytten?
När flytten sedan äntligen är ett faktum kommer nästa utmaning: att hålla sig flytande på en relativt modest hushållsbudget. Hem & Hyra har låtit experterna lista sina bästa tips.
Planera maten
Mattips från Hanna Olvenmark, dietist, ”snåljåp” och författare till Portionen under tian, som nyligen kom i en tredje variant med undertiteln Äta ute.
- Laga egen mat. Oerhört viktigt när man ska flytta hemifrån. Lär dig om du inte kan, se det som en investering.
- Följ recept med få, vanliga råvaror. Ha tålamod, fingertoppskänslan kommer efter hand.
- Planera. Det kan kännas tråkigt, men blir enklare i längden. Bestäm två, tre rätter och gör storkok. Bjud in vänner till matlådelagardag.
- Allt behöver inte köpas färskt. Med krossade tomater, olika gryn, pasta, baljväxter, rotfrukter och frysta grönsaker kan man komma långt. Billigaste proteinet är baljväxter som läggs i blöt.
- Om du äter kött, blanda ut färsen med grönsaker och rotfrukter.
- Ta med matlådor, också för de ofta dyra mellanmålen, som barer, smoothies, vatten och kaffe. Ät utomhus – ett stormkök är lyxigt men det går bra med mackor också.
Hemmafix
Tips från Mirelle Stoor, som blev årets influencer inom inredning på Elle Decoration Swedish design awards 2019. Instagram: @designbymirelle.
- Fixa färgen. Handla vaser med fin form på second hand-butiker, och måla med kalkfärg i den kulör du vill ha.
- Kontraster skapar balans. Ljust med mörkt, mjukt med hårt, matt med glans. Kan appliceras på alla inredningsstilar.
- Gröna växter är ett måste. De ger energi till hela hemmet. Budgetalternativ: stoppa ner ett gäng popcornkärnor i en kruka och upp kommer ett riktigt härligt prydnadsgräs.
- Glöm inte ljussättning. I ett normalstort rum ska det finnas fem till sju ljuskällor. Det kan vara allt från taklampor, bordslampor, ljuslyktor och golvlampor.
Ordning och reda
Hem- och konsumentkunskapsläraren Elina Larsson ger tips för att hålla hemmet i gott skick när du vill flytta hemifrån:
- Lär dig om hushållshygien, hur man tvättar olika material och hur man hanterar råvaror i olika temperaturer. Att fördärva mat och kläder är dyrt och dåligt för miljön. Livsmedelsverket.se ger råd.
- Lär dig städa. Med ättika, bikarbonat, citronsyra och såpa kommer man långt.
- Kolla upp allt innan du skriver under ett avtal eller genomför ett större köp. Använd Konsumentverkets sida hallakonsument.se.
- Glöm inte att hålla humöret uppe, gör havrebollar ibland! Havre är en bra råvara som innehåller vitaminer och mineraler. Liksom tryptofan, ett ämne som omvandlas till serotonin och melatonin, vilka förbättrar sömn och humör.
Allt annat
Den som sparat kan också undvika det Claudia Wörmann kallar allmosor: fula saker som personer vill ge bort, men som annars skulle hamnat på tippen. Tänk på att det tar tid att bygga upp ett hem.
- Folkbokför dig på nya adressen och fixa en hemförsäkring.
- Glöm inte adressändringen. Annars kan du missa räkningar och annan viktig post. Betala i tid. Skaffa autogiro för återkommande utgifter.
- Gör en drömbudget och revidera efter en månad. Räkna ihop alla månadsavgifter: wifi, mobil, tv-kanaler och strömmade tjänster. Vad är viktigast?
- Handla begagnat. Undvik att låna och köpa på avbetalning.