Spara till semestern – 10 enkla tips
1 Fånga pengarna!
Gör en budget och ta kontroll över ekonomin. Spara alla kvitton en månad. Sätt dig med lönebesked, räkningar och kvitton och ställ upp inkomster och utgifter. Vad kan du dra ned på? Vad är rimligt att lägga på mat, kläder, hygien, bil och nöjen? Jämför siffror för hushållsutgifter på Konsumentverkets webbplats och använd deras verktyg Budgetkalkylen.
2 Inget onödigt
Varje gång du ska handla något, stort som smått, ställ dig frågan om du verkligen behöver det och om det är värt utgiften. (Och om det är bra för miljön.) Om du dessutom spar kvitton och skriver upp kostnaden blir det lättare att avstå från impulsköp. Ta gärna en shoppingfri månad.
3 Välj rätt avtal
Gå igenom dina ekonomiska avtal och abonnemang, till exempel bolån, el, försäkringar, telefoni, tv och bredband. Använd jämförelsesajter som exempelvis Compricer.se för att se hur dina avtal ligger till. Byt till billigare abonnemang eller avtalsform.
4 Våga pruta!
Tänk på pengarna du kan spara och pruta på – i butiken, på bolånet, på abonnemanget. Det går ofta att förhandla sig till bättre pris eller avtal, slopade avgifter och extra månader.
5 Handla smart
Storhandla basmat några gånger i månaden i lågprisbutik och kompletteringshandla i närbutiken. Håll utkik efter extrapriser och fyll frysen då.
6 Egen lunch
Laga maten själv och gör alltid extra portioner att frysa in som lunchlådor. Ett storkok på helgen behöver inte ta massor av tid men ger mycket mat. Linser och bönor är billig proteinrik mat perfekt för självputtrande soppor och grytor.
7 Spar energi
Se över din elförbrukning. Du kanske kan sänka innetemperaturen, spara varmvatten, byta till lågenergilampor (och här: 60-wattaren släcks – så väljer du rätt), slopa standby-läge på apparater eller fylla disk- och tvättmaskin bättre innan du kör dem.
8 Billig motion
Cykla till jobbet, promenera på lunchen och styrketräna med några enkla redskap hemma i stället för att lägga pengarna på ett dyrt gymkort. Du spar också in transportkostnad genom att gå eller cykla i stället för att åka bil, taxi eller kollektivt.
9 Satsa på tidlöst
Strunta i modetrender och köp praktiska kläder och skor som passar till mycket och håller länge. Det gäller även möbler och inredning. Vårda varsamt så räcker plagg och saker dessutom längre.
10 Sälj begagnat
Rensa hemma eller se vad du behöver och köp och sälj second hand i butik, på loppis eller på exempelvis Blocket.se eller Tradera. Tänk särskilt på second hand till yngre barn som växer fort och inte sliter så mycket på kläder och skor.
Har du fler smarta spartips?
Skriv en kommentar nedan eller tipsa oss på facebook.