Annons

Så spelar du instrument hemma – utan att störa grannarna

Tips & Råd Trummor, gitarr, piano och trumpet. Var sjunde hyresgäst jazzar loss med instrument hemma. Med ett och annat klagomål från grannarna som följd. Men det finns sätt att bevara husfriden medan du bränner av favoritlåtarna.
spela instrument hemma

15 procent av landets hyresgäster spelar någon form av instrument i bostaden. Det visar en undersökning som Hem & Hyra utfört med hjälp av opinionsinstitutet Skop.

Mest spelglada är hyresgäster under 30 år samt i sena medelåldern – och det är betydligt fler män än kvinnor som väljer att plocka upp speldonet hemmet. Och det är också männen som står för en förkrossande majoritet av klagomålen.

Läs ocksåManliga hemmamusiker stör mer än kvinnliga – fem gånger så mycket klagomålDregen måste ibland sjunga hemma

Mer än var tionde musikspelande man har haft missnöjda grannar, medan detsamma endast går att säga om två procent av kvinnorna. Hem & Hyra har letat upp de bästa tipsen för hur du kan jazza loss utan att reta gallfeber på grannarna.

”Inte spela över min förmåga”

”Jag tänker alltid på att någon annan kanske sitter och lyssnar. Därför försöker jag ständigt improvisera fram nya, behagliga melodier och inte spela över min förmåga. Och aldrig öva hemma – det kan man göra i replokalen.
Pianot dämpar jag genom att klämma in en duk mellan strängarna och hammaren. Det gäller bara att hitta en duk i rätt storlek och tjocklek – är den för tjock låter det ju ingenting. Jag har även tagit hjälp av en akustiker och gjort ljudisolerande klossar av plywood och delar av ett liggunderlag som pianot står på. Det är just vibrationerna nedåt man vill bli av med för att inte störa grannar.
Sen försöker jag hålla mig till dagtid. En enda gång har en granne sagt att hon hört mig ­spela om kvällarna. Då frös jag till is. Men hon sa bara: ”Det låter så fint”.”

Annons
Läs ocksåLys upp hösten med färg – 22 prylar som bekämpar mörkret åt digFärgglada kuddar, lampor och gardiner kan fixa höstmyset hos dig.

Han spelar musik hemma
”Elgitarren och basen kopplar jag till en pedal som ”låtsas” vara förstärkare men är kopplad direkt till mina hörlurar. Med den kan jag ändra soundet precis som jag vill. Det går även att koppla pedalen till datorn och lira med bakgrundsmusik – lite som karaoke. Och bäst av allt: det enda som hörs utåt är lite plink, plonk från strängarna, jag har aldrig någonsin fått något klagomål från grannarna.
Akustisk gitarr är svårare. Den kommer alltid att låta akustiskt och det blir så fel när man inte kan spela ut och ta i som vanligt. Därför kör jag väldigt lite vanlig gitarr efter tio. Men elgitarren kan jag lira på hur sent jag vill.
Jag spelar främst hemma för att hålla ­fingrarna igång och för att testa eget material. I replokalen med kompisarna kan jag köra fullt ut.”

”Någon gång har det blivit fajt”

”Ibland hinner man inte åka till replokalen eller studion. Och eftersom jag inte är så tekniskt begåvad på sången behöver jag sjunga starkt för att komma upp i höga stämmor. Så det händer att man sitter där under två duntäcken och vrålar rakt in i kudden ibland, för att träffa rätt toner. Om det sker sent på kvällen har det hänt att det bankat i väggen.
Andra gånger får man in en demo sent på kvällen som man behöver lyssna på – och det måste ju låta bra på hög volym också. Då kan man behöva blåsa på en snabbis. Jag har ingen ljudisolering men försöker att låta så lite som möjligt. Överlag har grannarna stor förståelse för att jag är musiker men visst, någon gång har det blivit fajt.”

Läs ocksåGör Robertos heta köttfärssås – och få hans bästa tips: "Ger karaktär"Roberto Montelius delar med sig av sina bästa tips för att göra en riktigt fin köttfärssås.

”Övar rakt in i hyllorna”

Kristoffer spelar instrument hemma

”Jag har mycket bokhyllor hemma för att fånga ljudet – ibland står jag och övar rakt in i hyllorna. Mitt hetaste tips är annars att kolla med grannarna vilka tider de inte är hemma. I mitt hus brukar det vara fritt fram mellan 10 och 16, så då kör jag igång om jag får feeling. Minst en timme om dagen.
Jag brukar sätta på en massa sköna funklåtar i vardagsrummet att lira till. Så länge fönstret är stängt kan jag blåsa på för fulla muggar. Den enda som har klagat var en granne på andra sidan gatan, men det var också en dålig tid på dygnet och fönstret stod vidöppet.
Det har hänt att jag använt en konformad grej kallad sordin i trumpeten som dämpar ljudet. Men det är mest för att det låter så gött! Sådana finns även till trombon.”

Annons

”Då förstod jag att det var kört”

Mats spelar trummor hemma

”Jag köpte ett billigt trumset till min dotter och grannen under klagade efter fem minuter. Då förstod jag att det var kört. När en ny kille flyttade in högg jag honom direkt och bad honom kolla om han blev störd av trummorna. Han hörde ingenting och plötsligt var allt löst!
Jag kör på ett digitalt trumset som kan kopplas till datorn så att man får trumsound från hela världen – det blir sjukt bra!
Att ljuddämpa är ett forskningsprojekt, även med digitalt trumset. Det skapas likväl vibrationer. Jag har köpt två specialbyggda pedaler som hindrar vibrationer från att färdas ned mot golvet. Jag viker även mattan under trumsetet så att den ligger dubbelt. Tidigare har jag också byggt ett podium med ljuddämpande tennisbollar och ställt trummorna på. Jag tänker dessutom jättemycket på vilka tider jag spelar.”

Läs även: Var femte manlig hyresgäst spelar instrument hemma

Fakta: Anders Teglunds tips för ljudisolering av piano

Ett av problemen med piano är så kallad ”stomljudsöverföring” – att ljudet fortplantar sig via golvet. Så här bygger man dämpskivor med fyra plywoodskivor (20×20 cm) och ett liggunderlag.

  1. Gå till en trähandel och be dem såga ut plywood av spillvirket. Kostade mig 60 kronor.
  2. Köp liggunderlag och lim, kostar 150 kronor.
  3. Skär ut två, tre lager liggunderlag för varje platta och limma ihop.
  4. Placera under varje hjul.
  5. Om man vill kan man också lägga en filt mellan strängarna och hammarna. Då blir klangen mjuk och svag.

Ps. Dämpskivor fungerar även för högtalare!

Läs också Så odlar du Mikaelas söta tomater på balkongen: "Något helt annat" Så gör du Emmelis smarriga bullar utan mjölk: "En vuxenbulle"

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.