Annons

Städbråk – så kommer ni överens

Tips & Råd Hur ofta ska toaletten städas? Har ni pratat igenom dessa frågor hemma?Förvånansvärt sällan gör man det, säger Karin Lübeck, familjerådgivare i Mora. Genom åren har hon mött hundr
Foto: Thomas Bergman.
​Det var i början av augusti som Hem & Hyra berättade om David Nilsson i Karlshamn, som i ett och ett halvt år haft stora bekymmer med sin hyresrätt på Regeringsgatan. Bland annat ska taket ha läckt rejält vid flera tillfällen, och ett förrådsutrymme ska ha varit fuktskadat och angripet av mögel. Enligt David Nilsson försökte den privata hyresvärden åtgärda problemen, men utan större framgång. Tidigt i våras fick David Nilsson nog, och sade upp sitt kontrakt. Under den tre månader långa uppsägningstiden vägrade han också att betala hyran, totalt 14 700 kronor, eftersom han ansåg att hyresvärden inte hade gjort tillräckligt för att komma tillrätta med alla problem.   Vid ett möte med hyresvärden erbjöd sig David Nilsson att betala knappt hälften av summan, 6 500 kronor. Men värden ansåg att det var för lite, och vände sig i stället till Kronofogden.   När föreläggandet kom med posten skickade David Nilsson ett svar där han bestred kravet. Och eftersom hyresvärden inte lämnade in någon inlaga har myndigheten nu helt enkelt lagt ned ärendet.   – Jag fick ett brev hemskickat där det stod att målet var avskrivet, säger David Nilsson.   I stället har han och hans tidigare hyresvärd enats om att David ska betala 6 500 kronor på två månader, just så som David tidigare föreslagit. Nästa vecka gör han den sista inbetalningen, och kan sätta punkt för flera års strul.   – Det känns skönt att kunna lägga det bakom sig, säger han.   Läs mer om David Nilssons historia här:http://www.hemhyra.se/artikel/blekinge/holl-inne-hyra-hamnade-hos-kronofogden-1275

​På familjerådgivningen får paren hjälp att prata med varandra. Oftast beskriver kvinnan att hon känner sig ensam med allt ansvar för hemmet. Mannen tycker att han gör andra saker och känner sig kritiserad.

Båda utgår ifrån att det egna sättet att tänka om städning är det enda rätta och talar förbi varandra. För att undvika det måste man vara väldigt konkret, råder Karin Lübeck.
– Många säger ”jag ska hjälpa till mer” eller ”du ska dammsuga när det behövs”. Men det som bygger på bedömningar riskerar att leda till konflikter och besvikelser.

Annons
Läs ocksåSå hanterar du en störande granne

Vilken inställning man har till städning kan bero på mycket, till exempel:
• Könsroller – omgivningen förväntar olika saker av män och kvinnor.
• Personlighet – är du planerad, spontan, noggrann eller slarvig?
• Kunskap – den som vet mer om hygien struntar inte i till exempel toalettstädningen.
• Värderingar – tycker du det är viktigt med putsade fönster eller ej?
• Erfarenhet – den som har städat mest kanske vet bäst vad som fungerar.

– När du lever med en annan människa möter du ett helt annat system. Därför är det viktigt att lyssna på den andre, men också vara tydlig med vad som är viktigt för dig själv. Sedan får man förhandla sig fram till en överenskommelse.​

Annons
Fakta: Karins sex tips om städning

​​

Diskutera väldigt konkret vad städning av ett rum innebär. Ska allt dammas? Ska golvet våttorkas?
Bestäm er för en nivå som båda kan acceptera.
Fördela uppgifterna mellan er. Den ene kan ta ansvar för kök och vardagsrum och den andre för sov- och badrum.
Byt uppgifter, men inte för ofta. Då är det risk att den mer noggranne alltid städar upp efter den slarvige.
Testa er modell ett par månader och diskutera sedan om den var bra eller behöver förändras.
Tro inte att en överenskommelse ska hålla för alltid.

 

 

Veckostäda – ett förslag till lathund

Vardagsrum/sovrum:Öppna fönstren. Häng ut mattor, sängkläder och textilier på vädring. Damma alla de synliga ytorna med mirakeltrasa.Dammsug golv, soffor och fåtöljer. Våttorka eventuellt golven.
Toaletten: Spreja under och runt toalettringen med rengöringsmedel, torka av med toalettpapper, spola.Häll i rengöringsmedel och rengör med toaborste.Använd badrumsspray eller såpa på handfat, i duschen och badkaret, gnugga med en svamp och skölj av.Putsa badrumsspegeln.Ta en använd handduk och torka av blandarenoch toalettstolen. Byt handdukar. Våttorka golvet.
Köket: Torka av alla ytor, spisen, kylskåpet och inne i micron. Byt kökshanddukaroch disktrasa. Dammsug och våttorka golvet.

 

Läs också Så undviker du att föräldrafri fest spårar ur Hund i lägenhet - det här gäller Så lär du dig grannens namn Välj hundrasen som passar dig som hyresgäst

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.