Städning hemma – så får du barnen att hjälpa till
Tjat, bråk och uppgivna ambitioner är det många förknippar barn och hushållssysslor med.
Ändå blir faktiskt en hel del gjort. Hem & Hyra har bett Statistiska centralbyrån ta fram uppgifter om vad barn och ungdomar som bor i hyresrätt hjälper till med hemma (se grafiken).
En klar majoritet bäddar, diskar och städar sitt eget rum minst en gång i veckan. Hälften städar även i andra rum, enligt barnens egna svar i SCB:s undersökning om barns levnadsförhållanden.
Sammantaget hjälper tre av fyra barn till minst en timma i veckan.
Trots att det sägs att dagens ungdomar är curlade och lata, gör de ofta mer än vad deras föräldrar själva gjorde som barn. Det upptäckte forskaren Ingrid Söderlind på Institutet för framtidsstudier, när hon djupintervjuade familjer om hemarbete.
– En del av föräldrarna växte själva upp med mammor som var hemmafruar eller arbetade deltid. Vissa hade till och med hembiträde och barnen förväntades inte göra så mycket. Nu arbetar de flesta föräldrar heltid och tycker det är naturligt att barnen hjälper till, säger Ingrid Söderlind.
Den tydligaste förändringen över tid är annars att pojkar gör fler traditionella kvinnosysslor nu än för 20 år sedan. De lagar mat, diskar och tvättar nästan lika mycket som flickorna.
I forskaren Ingrid Söderlinds intervjuer kom det fram att just avlastning är ett av flera skäl till att dagens föräldrar vill ha hjälp av sina barn. Andra argument är att de måste lära sig sköta ett hushåll eller att det hör till familjelivet.
Å andra sidan tyckte vissa föräldrar att barnen har nog med skola och fritidsaktiviteter och ska slippa hemarbete.
– Det är stora variationer i hur man ser på det, liksom om man tycker det är rätt att betala barnen eller inte. Några har listor där varje syssla ger en viss summa pengar men det vanliga är att man antingen kopplar arbetet till månadspengen eller har inställningen att alla ska hjälpa till ändå, säger Ingrid Söderlind.
Lat tonåring?Expertens 5 bästa tips
1. Det är viktigt att lägga grunden och få in rutiner när barnen är små. Har du inte gjort det kan det vara svårt att plötsligt börja begära att de ska hjälpa till när de kommer upp i tonåren.
2.Tänk på att de tidiga tonåren kan liknas vid en tillfällig sinnesförvirring. Ditt barn har så mycket nytt att hantera att det som nyss fungerade kan vara omöjligt nu. Ordningssinnet kan tillfälligt ha satts ur spel, till exempel. Det kommer tillbaka!
3. Tänk efter vad som är viktigast för dig att få hjälp med. Välj några saker och släpp resten. Krav som är omöjliga att uppnå skapar bara ständiga krig.
4.Försök skapa en allians. Berätta vad du vill ha hjälp med och varför. Förklara att det skulle betyda mycket för dig.
5. Var beredd på att behöva påminna, men stå på dig. Framför allt: visa att du är glad när det blir gjort.
Källa: Ingegerd Gavelin, föräldrarådgivare och författare till ”Lita på din tonåring! – Om trots och tillit” och ”Att möta sitt barn och sig själv”.