Tre goda tomatrecept
Ketchup
- 500 g körsbärstomater
- 1-2 schalottenlökar
- 1 vitlöksklyfta
- 0,5 dl honung
- 2 msk ättika (12 %)
- 0,5 dl tomatpuré
- 1 krm chilipulver
- 1 tsk salt
Dela tomaterna i klyftor. Lägg klyftorna i en kastrull och tillsätt övriga ingredienser. Låt koka i 30-40 minuter. Rör om då och då så att det inte fastnar. Mixa röran med en stavmixer. Vill du ha bort kärnorna så passera massan genom en sil. Om såsen är för tunn, koka lite till. Häll sedan upp ketchupen på varma rengjorda flaskor. Förvara i kylskåp.
Tomatmarmelad
- 1 kg mogna tomater
- 0,5 kg syltsocker
- 0,5 dl apelsinjuice
- Rivet skal av 1 citron
- 1 tsk riven ingefära
- 3 väl mogna kiwifrukter
Skär bort skalet på kiwin och dela dem och tomaterna i småbitar. Lägg hacket i en stor gryta tillsammans med övriga ingredienser. Gör ett uppkok och låt sedan marmeladen småkoka i cirka 10 minuter. Fyll marmeladen på väl rengjorda, varma burkar. Förvara i kylskåp.
Solskenssallad(2 personer)
- Plocksallat
- 6-8 körsbärstomater
- 2-3 Minimozzarella
- 5-6 toppar färsk basilika
- 2 msk olivolja
- 1 msk balsamvinäger
- Salt, peppar
Skölj, torka och lägg salladsbladen på ett vackert fat. Dela tomter och minimozzarella och fördela över sallaten. Krydda med färsk basilika, salt och peppar. Ringla över olivolja och stänk över balsamvinägern.