Trolla bort dina fula element
Standardelement är inte snygga, så är det bara! Som tur är går det att snygga till med elementskydd. Det finns olika typer att välja mellan. Platsbyggt, fristående, färdigproducerade eller dem som man bygger själv och antingen monterar hängande från fönsterbrädan, eller skjuter in under fönsterbrädan med sidostycken.
Men vad får man egentligen göra i en hyresrättslägenhet? Susanne Skogsberg, jurist på Hyresgästföreningen, berättar att det goda omdömet är det som gäller i första hand.
– Det är helt okej att montera elementskydd så länge man inte ändrar planlösningen på lägenheten. Självklart ska det vara ordentligt gjort, professionellt och fackmannamässigt utfört. Det är även viktigt att inte täppa för värmespridningen utan se till att luften får cirkulera fritt. När du sedan flyttar, kolla med hyresvärden om elementskydden kan få vara kvar eller om du ska ta bort dem. Då är det viktigt att återställa skicket och spackla igen alla eventuella hål.
José Escobar, energiexpert/besiktningsman på Villabesiktningar i Stockholm AB
1. Ofta får man höra att värme försvinner när man installerar elementskydd?– Värmen cirkulerar innanför elementskyddet. Den uppvärmda luften vandrar sedan sakta igenom elementskyddets material i stället för fritt ut i rummet, vilket leder till en svagare värmetillförsel. Det kan också hända att termostaten oftare slår av när den känner att utrymmet kring elementet är tillräckligt värmt.
2. Bör elementskydden vara utformade på något speciellt sätt om man inte vill förlora så mycket värme?– Ett elementskydd bör vara luftigt och lämna en ordentlig luftspalt under och över själva elementet för att underlätta den vertikala lufttransporten. Sedan kan man säga att om man ska ha elementskydd måste det vara snyggt, annars är det inte någon vinst med det.
3. Är det något särskilt man bör tänka på vid val av material till elementskyddet?– Det ska gärna vara ett lätt material så att det inte lagrar värmen utan strålar vidare, någon form av demonterbar spaljé på framsidan och en fönsterbänk med ventilationsöppningar är att föredra.
Du måste inte vara proffs med hammaren för att göra ett elementskydd.
Snickaren Christian Starcevic på NDE Bygg AB visar hur du snabbt och enkelt gör ett eget elementskydd i fyra steg.
Kapa till bitarna i rätt längd beroende på storlek av elementet. (Har du ingen såg själv, be byggaffären hjälpa dig mot en liten peng.)
Sätt ihop en ”ram” av sidoribborna, den övre samt den undre ribban.
Christian har finsågat kanterna för perfekt passform men detta behöver man inte göra utan kan limma och skruva fast ribborna direkt på ramen.
Måla valfri kulör.
Uppe på översta ”pinnen” sätter du sedan en liten krok på varje sida samtidigt som du skruvar i två små öglor under fönsterbrädan. Voilà – bara att kroka i!