Annons

Undvik att bli lurad – detta får inte stå i hyreskontraktet

Tips & Råd Förbud mot husdjur, måla om och ta emot besökare. Det är inte ovanligt att hyresvärdar lägger till egna regler i hyreskontraktet. Hem & Hyra listar vad som inte får stå i hyreskontraktet och tipsar om hur du undviker att bli lurad.
Bilden är en grafisk illustration som föreställer en hund i koppel, musik i form av toner som stömmar ut ur en högtalare, en rykande cigarrettfimp, en inramad tavla och två personer som pratar med varandra.
Foto: TT Nyhetsbyrån
Ha koll på hyreskontraktet! Värden får inte förbjuda dig att ha husdjur, röka eller ha vänner på besök, bland annat.

Du har äntligen hittat en bostad och det är dags att teckna hyreskontrakt. Ett hyreskontrakt ska innehålla allt som du och hyresvärden har kommit överens om – vad hyran är, vad som ingår och vilken uppsägningstid som gäller, med mera.

Vad får inte stå i hyreskontraktet?

Men det händer att hyresvärdar lägger till ordningsregler efter eget tycke – regler som med största sannolikhet inte skulle hålla en juridisk prövning eller som till och med är emot hyreslagen.

Avtalsfrihet råder, vilket innebär att hyresvärden har rätt att avtala om i princip vad som helst. Samtidigt finns hyreslagen där som ett skydd för hyresgästen. Enligt den måste hyresvillkoren vara skäliga, det vill säga rimliga och inte inkräkta på hyresgästens privatliv.

– Det finns en lägsta godtagbara standard som måste vara med i avtalet, som att hyresgästen ska ha el och spis. Men i princip allt annat kan avtalas bort. Vill du leva med lägsta standarden så får du det, säger Martin Hansson, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

martin hansson hyreskontrakt
Martin Hansson, Hyresgästföreningen.

Förbud av rökning och husdjur är vanliga exempel på oskäliga hyresvillkor.

– Det är sådant som många hyresvärdar vill förbjuda. Men hyresvärden har inte rätt att lägga sig i vad hyresgästen gör i sitt hem. Även om det står i avtalet kan du inte bli vräkt för att du inte följer villkoret, säger Martin Hansson.

När det gäller rökning är rättsläget oklart. Trots att lagen inte stödjer rökförbud införs det i allt fler hyreslägenheter utan att det prövas.

Annons

Det är vanligt att hyresgäster som hyr hus har särskilda villkor i hyreskontraktet.

Läs ocksåInget förbud i lagen mot rökning – ändå införs det i allt fler hyreshusPerson som röker.

– Det kan handla om att klippa gräs eller sköta snöskottningen. Ofta är det sådant som påverkar hyran, säger Martin Hansson.

Exempel på sådant som hyresvärden inte har rätt att förbjuda dig:

Husdjur. Förbud mot husdjur är oftast bara juridiskt hållbart om du bor i ett så kallat allergihus där det bor personer med pälsdjursallergi. I Sverige finns enbart ett fåtal allergihus, 

Läs ocksåHyresvärdens märkliga krav i Marias hyreskontrakt: "Förstod först efteråt vad jag signerat"En kvinna står på en farstubro och tittar ut, förbi kameran. Hon har glasögon och rödaktigt hår i axellängd. På sig har hon en lilablå munkjacka med rosa blixtlås och svarta byxor. Händerna har hon bakom ryggen. Huset bakom henne är gulrappat och i två våningar. Av verandan syns två vita pelare, ett vitt räcke samt ett trappräcke. Utanför räcket står en urna med ljung på en mörk pelare. Bakom verandan skymtar en gräsmatta med träd.

Att låta, prata, spela musik efter en viss tid. Det som gäller är att du inte får störa dina grannar oavsett tid på dygnet.

Sätta upp tavlor på väggarna. Hyresgästen har rätt att sätta sin personliga prägel på lägenheten. Men onaturligt mycket borr- och spikhål kan räknas som onormalt slitage.

Röka. Det är inte olagligt att röka men det får inte ske på ett sådant sätt att det stör dina grannar eller orsakar skador i lägenheten.

Annons
Läs ocksåÖverhyra – så får du tillbaka pengar om du betalat för mycketSå mycket pengar har du rätt att få tillbaka om du betalat överhyra i andrahand

Ha inneboende utan värdens vetskap. Värden har bara rätt att veta personuppgifter på den som står på kontraktet.

Ha gäster i hemmet. Hyresvärden har ingen rätt att lägga sig i vilka som kommer på besök.

Vad gör du om du inte är nöjd med hyreskontraktet?

Även om du har skrivit under ett hyreskontrakt som du är missnöjd med behöver det inte vara kört. Du har rätt att vända dig till hyresnämnden och begära att villkoren ändras. Det är då upp till hyresnämnden att avgöra om villkoret är skäligt eller ej. Det gjorde hyresgäster i Göteborg för att slippa betala för parkeringsplatser som de inte bett om.

Att bara strunta i att följa ett villkor i hyresavtalet är ingenting som Hyresgästföreningen rekommenderar.
– Vi brukar säga att man ska följa reglerna. Även om man inte kan bli vräkt kan det leda till en massa bråk, säger Martin Hansson.

Läs vidare om Emma i Skåne som skrev på ett hyreskontrakt med innebörden att hon skulle betala 10 000 kronor om hon flyttade inom ett år.

Fakta: Hyreskontraktet – så ska det se ut

hyresavtal hyreskontraktNär du ska hyra en lägenhet är det några saker som är viktiga att tänka på. Bland det viktigaste är att du går igenom hyreskontraktet noga. Begär alltid att få avtalet skriftligt. Ett muntligt gäller också, men då riskerar ord att stå mot ord om du och hyresvärden skulle bli oense om vad ni kommit överens om.

Läs noga igenom hyreskontraktet innan du undertecknar det. Se till att kontraktet överensstämmer med vad du och din hyresvärd kommit överens om.

Detta bör finnas med i hyreskontraktet:

Hyresvärd

Hyresgäst/hyresgäster

Lägenhetens adress

Lägenhetens typ (antal rum, kvadratmeter med mera)

Hyrestid och uppsägningstid

Hyresbelopp

Vad som ingår i hyran, till exempel uppvärmning.

Vilka utrymmen du har tillgång till utöver lägenheten (som. vind och källare).

Har den tidigare hyresgästen gjort eventuella tillval av extrautrustning eller liknande som du blir bunden till?

Allmänna villkor och särskilda bestämmelser (brukar vanligtvis stå på kontraktets baksida). Ibland förekommer det bestämmelser som faktiskt inte gäller, till exempel att man inte får ha inneboende utan hyresvärdens tillstånd.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Hyra villa av privat­person – det här gäller Det här gäller när du hyr villa – fällorna du ska se upp med

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.