Annons

Äldre kvinna täcker fönstren med madrasser mot kylan – lever i mörker: ”Riskerar frysa ihjäl”

Nyheter Den gamla kvinnan fryser så att hon täcker fönstren med madrasser. Men värden slipper installera nya rutor. Bråk om inomhustemperaturer är vanliga. Men många gör misstaget att vända sig till fel instans för att klaga. Så undviker du den stora köldfällan, och ökar chansen att vinna över värden.
Kvinnan täckte fönstren för att slippa frysa. OBS! Bilden föreställer inte kvinnan.
Foto: Getty Images
Kvinnan täckte fönstren för att slippa frysa. Då blev det mörkt i lägenheten. OBS! Bilden föreställer inte kvinnan.

Kvinnan i 80-årsåldern i Halmstad säger sig ha stora problem med kyla i sin hyreslägenhet under vinterhalvåret.

Kvinnan hävdar att fönstren och balkongdörren är gamla och uttjänta. Under årets kalla månader är inomhustemperaturen runt 14 grader, enligt kvinnan. Hon säger att hon är tvungen att ha filtar och madrasser som täcker fönstren och balkongdörren. Övertäckningen gör att hon tvingas leva i mörker under lång tid.

Läs ocksåKallt hemma? Så hög temperatur har du rätt att ha i lägenheten

Renovering – men inte nu

Kvinnan hävdar att det är uppenbart att kylan beror på det dåliga skicket på fönstren och balkongdörren, som är från sent 60-tal. Hyresvärden säger att man ska renovera dörrar och fönster men har inte planerat när arbetet drar igång.

Den äldre kvinnan har därför vänt sig till Hyresnämnden för att få till en snabbare åtgärd. Hyresvärden kan tänka sig att göra en mätning av temperaturen hos kvinnan om hon tar bort filtarna, täckena och madrasserna från fönstren. Kvinnan vägrar, eftersom hon då ”riskerar att frysa ihjäl”.

Hyresnämnden anser därför att kvinnan inte kunnat bevisa att det finns någon brist i sin lägenhet och värden behöver därför inte göra något åt de gamla fönstren och balkongdörrarna. Kvinnan har utan framgång överklagat domen i Hovrätten och Högsta domstolen.

Läs ocksåSvårare att möblera inte skäl nog att stoppa extra tjockt element i Joels lägenhetTvådelat foto. Joel Perssons nacke och huvud med keps och glasögon bakifrån plus hans händer, vänster hand måttar upp hur mycket längre det nya elementet skulle sticka ut från väggen där han nu har sin dagbädd. Till höger: närbild på kanten av dagbädden och elementet där men ser att det bara är några få centimeter mellan armstödet/sängramen och elementet. Joel Persson bor i en nybyggd lägenhet och har haft 14 grader hemma. Nu vill hyresvärden installera ett element som är så tjockt att hans kombinerade soffa och säng inte får plats i lägenheten.

Inte bara den äldre kvinnan med kuddarna har förgäves vänt sig till Hyresnämnden för få värden att göra något åt en iskall lägenhet. När Hem & Hyra tittar i handlingar i Hyresnämnden de senaste åren hittar vi flera liknande fall. En man i Göteborg har två gånger vänt sig till Hyresnämnden för problem med kyla i sin lägenhet. Mannen påstår att hyresvärden satt på värmen i hans lägenhet när de gjort mätningar, för att sedan stänga av den direkt efteråt. En man i Stockholm klagade på sin kalla lägenhet, där elementet i badrummet inte fungerade. Dessutom kom det in kalluft genom ventilerna ovanför fönstren.

Prata med grannarna. Det är ett av Bengt Öhmans tips.
Gå samman med grannarna om du har kallt hemma. Det är ett av Bengt Öhmans tips.

Vänd dig till miljöförvaltningen

Men det finns en bättre väg att gå för krav på en varmare lägenhet om värden trilskas. Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen Region Stockholm, ger rådet att vända sig till kommunens miljöförvaltning.

– Jag rekommenderar den vägen. Miljöförvaltningen kan ålägga hyresvärden att utreda ett problem med kyla. Och då är det värden som har bevisbördan för att man uppfyller miljöbalkens krav på inomhustemperaturen, säger han.

Annons
Läs ocksåJoel hade 14 grader inomhus i nybyggd lägenhet: ”Jag har nog Sveriges mest luftade element”Tvådelat foto: Joel Persson i mörka kläder, keps, glasögon står framåtlutad i gången mellan hallen och köket med frysdörren öppen och visar med handen var dagbädden skulle gå om den stod i hörnet mitt emot köksdelen av ettan. Till höger: Fasadfoto av det nybyggda höghuset, vitt med en mängd balkonger i grå metall. Joel Persson bor i en nybyggd lägenhet och har haft 14 grader hemma. Nu vill hyresvärden installera ett element som är så tjockt att hans kombinerade soffa och säng inte får plats i lägenheten.

I Hyresnämnden är det tvärt om, där måste hyresgästen själv bevisa att det är kallt.

Så hur visar man för miljöförvaltningen att det är kallt därhemma?

– Man kan beskriva hur man upplever kylan, draget eller problemen. Det går att formalisera det i text och lägga till uppgifter om man har gjort mätningar med en termometer i rummet. Man kan också berätta vad det är för typ av fönster. Ju mer man beskriver desto större chans är det att miljöförvaltningen kommer fram till att det är ett problem.

Viktigt att prata med grannarna

Att prata med grannarna är ett annat råd från Bengt Öhman.

– Om en person har problem med kylan så har sannolikt flera hyresgäster i huset samma problem. Då kanske man kan gå samman och göra en framställan till hyresvärden och sedan till miljöförvaltningen.

En rumstemperatur på strax under 20 grader under ett par dagar kan utgöra ”en olägenhet för människors hälsa” som gör att miljöförvaltningen tar upp ärendet. Men hyresgästen måste mäta temperaturen minst en meter från fönster eller yttervägg och minst 60 centimeter ovanför golvet.

Missförståndet: 20 grader gäller

Utöver att vända sig till fel instans finns enligt Bengt Öhman ett annat utbrett missförstånd när det gäller temperaturen i en lägenhet, att hyresgäster ska acceptera 18 grader i lufttemperatur. Det stämmer inte.

Annons

– I Folkhälsomyndighetens beskrivningar står om 18 grader i operativ temperatur som den lägsta godtagbara. Men operativ temperatur är en sammanvägning av flera faktorer. Där man också tar hänsyn till saker som drag och kyleffekter.

Så det är 20 grader i luften som gäller?

– Ja.

Men det finns en till parameter. Människor som anses vara känsliga har större behov av högre inomhustemperatur. Känsligheten kan bero på hög eller låg ålder, sjukdom eller funktionshinder. De känsliga ka ha rätt till två ytterligare grader varmare inomhustemperatur.

– Då ska en utredning göras om lufttemperaturen underskrider 22 grader, säger Bengt Öhman.

Så kallt får du ha hemma
Läs också Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Kall lägenhet? Känsliga grupper har rätt till ett varmare hem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.