Annons

Ingrids hyra höjdes tio procent: ”Det kom som en chock”

Nässjö Hyreshöjningen på tio procent är bland de högsta i landet. ”Det kom som en chock”, säger 85-åriga Ingrid Ekblom som förgäves försökte ta strid mot sin hyresvärd.
85-åriga Ingrid Ekblom i Nässjö sitter vid köksbordet med en kaffemugg i händerna.
Foto: Linda Mankefors
Ingrid Ekblom befarar att det ska bli fler kraftiga hyreshöjningar och att hon inte ska ha råd att bo kvar.

Årets hyreshöjningar är högre än på många år. Genomsnittet i landet ligger på drygt fyra procent, visar Hem & Hyras kartläggning. I Nässjö kom Hyresgästföreningen och kommunala bostadsbolaget Linden överens om en höjning på 3,5 procent i snitt. Men på trygghetsboendet Parkgården där Ingrid Ekblom bor blev höjningen nästan tre gånger så hög, ett påslag med tio procent från 1 januari.

När brevet om höjningen damp ner i slutet av oktober trodde både Ingrid och hennes barn att det bara var ett förslag och något som skulle förhandlas.

Läs ocksåHögsta hyreshöjningen hittills för 2025 finns i FalkenbergNicklas Lidholm, Per Arbin

— Vi tittade på det tillsammans och tänkte att det här kan ju inte vara sant, berättar dottern Evalena Ekblom.

Evalena Ekblom och hennes mamma Ingrid Ekblom. Ingrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"
”Vi tittade på det tillsammans och tänkte att det här kan ju inte vara sant”, säger Ingrids dotter Evalena Ekblom.

Men det var det.

Ingrids hyresvärd Trygga hem drivs som en kooperativ hyresrättsförening och omfattas därför inte av hyreslagens regler om hur hyror sätts. Ingen hyresförhandling sker och värden behöver inte heller ta någon hänsyn till vilken hyresnivå som gäller hos andra värdar på orten. Det är föreningens styrelse som beslutar vilken hyra som ska gälla.

Läs ocksåSlarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkasTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

— Det känns underligt att reglerna kan vara såna. Jag förstod inte det när jag flyttade in och det är knappt jag förstår det nu heller, säger Ingrid.

Blandade känslor

Efter 20 år i eget hus på landet började det bli för kämpigt att klara av vardagen och i oktober 2021 flyttade hon till trygghetsboendet Parkgården i centrala Nässjö. Tvåan på 54 kvadratmeter har balkong som Ingrid uppskattar mycket och i huset finns gemensamhetslokaler där det ordnas en hel del aktiviteter dagtid.

— Jag är med på så mycket jag hinner. Jag går på yoga bland annat och så har vi en kulturgrupp. Det är viktigt att träffa folk och inte bara bli sittande i lägenheten. Det är därför jag tycker att det är så trivsamt att bo här, säger hon.

Läs ocksåMellanhanden Svea Apartments tvingas återbetala ockerhyra – drabbad hyresgäst: "Jag hoppas de går under"Mellanhanden Sweden Svea Apartments AB ska betala tillbaka 15667 kronor i överhyra till en av hyresgästerna på Lasarettsvägen i Trollhättan.

Men sedan beskedet om hyreshöjningen kom har känslorna varit minst sagt blandade.

— Det är så sorgligt alltihop och det är psykiskt jobbigt.

Mer än 700 kronor dyrare

Ingrids hyra gick upp drygt 700 kronor och ligger nu på strax över 8 000 kronor i månaden. Hon försökte bestrida hyreshöjningen hos värden men fick beskedet att det inte gick. Med hjälp av en anhörig ansökte hon då om att hyresnämnden skulle pröva höjningen. Men ansökan avvisades med motiveringen att det är den part som vill höja hyran som måste göra ansökan. Generellt gäller dessutom att hyresnämnden inte prövar hyror just i kooperativa hyresrättsföreningar eftersom medlemmarna själva är med och bestämmer hyresnivån.

Trygga hem grundades 2016 och är ett samarbete mellan Nässjö kommun och Riksbyggen och styrelsen består av representanter därifrån samt boende. Förutom Parkgården med 74 lägenheter äger Trygga hem även ett trygghetsboende med 21 lägenheter i Sandsjövik ett par mil utanför Nässjö. Föreningen hyr också ut lokaler till framför allt Nässjö kommun.

Parkgården i Nässjö.
Trygghetsboendet Parkgården i Nässjö består av 74 lägenheter.

Ingrid och hennes anhöriga har försökt få svar på varför Trygga hem anser sig behöva höja så mycket mer än andra hyresvärdar. De säger att de har begärt att få se ekonomiska underlag bakom beslutet men nekats.

Annons

— Vi fick veta att det inte är offentligt men att höjningen berodde på kriget i Ukraina och att priserna gått upp, säger Evalena.

Ingrid ville att det skulle hållas ett möte där de boende, medlemmarna i föreningen, skulle få chans att ställa frågor till styrelsen. Men något sådant har ännu inte blivit av.

”Inte offentlig verksamhet”

Sara Lindberg (S) är kommunalråd i Nässjö och även ordförande i Trygga hem. Hon hänvisar hyresgästerna till informationsmötet i samband med årsstämman i slutet av maj, nästan ett halvår efter att höjningen trädde i kraft.

— Det medlemmarna vill ha svar på kommer de att kunna få svar på då. De hyresgäster som haft frågor om hyran och har vänt sig till Nässjö kommun eller Riksbyggen tidigare, har fått svar på sina frågor, säger hon.

Borde inte föreningens medlemmar få se det underlag som finns om de ber om det?

— Eftersom det är en förening så är jag osäker på hur mycket vi faktiskt kan lämna ut. Det här är inte offentlig verksamhet. Men vi kommer att gå igenom årsredovisningen på årsstämman, säger Sara Lindberg.

Nässjö kommun och inflikad till höger kommunalråd Sara Lindberg.
Nässjös kommunalråd Sara Lindberg (S) är ordförande för Trygga hem. Hon uppmanar hyresgästerna att utnyttja samhällets skyddsnät och undersöka om det till exempel går att få bostadstillägg.

Hon menar att det är fel att jämföra Trygga hems hyreshöjning med andra hyresvärdars.

— Det här är en förening och vi i styrelsen har fått förtroendet att sätta hyror, göra budget och så vidare. De enda intäkter som den här föreningen har är hyresintäkter. Vi har ingen ägare som kan skjuta till mer pengar om det behövs.

Kraftig men nödvändig

Sara Lindberg håller med om att höjningen är kraftig men menar att den är nödvändig. Hon påpekar att höjningarna tidigare år legat lägre än snittet, runt en procent, men att föreningen drabbats hårt av framför allt räntehöjningar, stigande energikostnader och den allmänna inflationen. Föreningen äger fastigheterna och har lån på cirka 275 miljoner kronor varav flera ska skrivas om under det närmaste året. Dessutom har föreningen svårt att hyra ut alla sina lägenheter i Sandsjövik.

— Om vi vetat att den här ekonomiska turbulensen som vi är i nu skulle komma så hade vi nog höjt mer tidigare.

Finns det en risk att det uppstår en ond cirkel, att högre hyror kan leda till fler tomma lägenheter?

— Jag vill inte spekulera i det. Vi har en lång kö till Parkgården i dag och där är det inga problem att få in nya hyresgäster, säger Sara Lindberg.

Vad vill du säga till de äldre som tycker att höjningen är för hög och är oroliga för om de kommer klara att betala sin hyra?

Annons

— Att den är nödvändig. Vi jobbar hårt för att föreningen ska ha en god ekonomi och förhoppningen är att höjningen inte ska behöva bli lika hög kommande år.

Hon uppmanar hyresgästerna att utnyttja samhällets skyddsnät och undersöka om det till exempel går att få bostadstillägg, ett bidrag som betalas ut av staten.

”Jättehög höjning”

Flera boende hos Trygga hem har hört av sig till Hyresgästföreningen.

— Tio procent är en jättehög höjning, den högsta jag känner till i år. Jag är visserligen inte insatt i den här föreningens ekonomiska situation, men med tanke på att ingen hyresuppgörelse på Höglandet har hamnat i närheten av tio procent så tycker jag att höjningen är oskälig, säger förhandlare Odisho Anwya.

Eftersom kooperativa hyresrättsföreningar inte behöver förhandla hyrorna så har Hyresgästföreningen inte kunnat hjälpa till mer än att ge råd.

Odisho Anwya, förhandlare på Hyresgästföreningen.
Odisho Anwya, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Odisho Anwya påpekar att det handlar om en ovanlig boendeform som Hyresgästföreningen sällan kommer i kontakt med i den här delen av landet.

— Jag skulle säga att det bästa sättet att bestrida hyreshöjning i en kooperativ hyresrättsförening är att vara aktiv och delta i föreningens möten för att framföra sina argument. Det är också viktigt att vara insatt i hur stadgarna ser ut så att man vet vad som gäller.

Orolig inför framtiden

Ingrid klarar än så länge att betala sin hyra men är orolig för vad som ska hända i framtiden.

— Tänk om jag behöver hemtjänst. Det kommer jag inte att ha råd med utöver hyran. Och hur blir det nästa år? Tänk om det blir tio procent igen. Eller ännu mer.

Hon tänker gå på årsstämman och hon planerar att rösta nej till att bevilja styrelsen ansvarsfrihet.

— Den rätten finns alltid för de som är medlemmar i en förening, säger Sara Lindberg.

Fakta: Kooperativ hyresrätt
  • En kooperativ hyresrättsförening är en ekonomisk förening som hyr ut lägenheterna till sina medlemmar. Föreningen är hyresvärd och hyresgästen är medlem i föreningen.
  • Kooperativ hyresrätt är ett mellanting mellan vanlig hyresrätt och bostadsrätt. Hyresgästens nyttjanderätt till lägenheten stämmer till stor del överens med vad som gäller vid vanlig hyra.
  • Medlemmarna är inte personligt ansvariga för föreningens skulder, men däremot kan de förlora den egna insatsen. I Trygga hem i Nässjö är insatsen 200 kronor men den kan vara betydligt högre på andra håll, i vissa fall 100 000-tals kronor.
  • Sammanlagt finns omkring 12 000 lägenheter med denna boendeform i landet. Störst är Stockholms Kooperativa Bostadsförening (SKB), som grundades redan 1916 och i dag har över 7 000 lägenheter.

Källor: Bolagsverket, Trygga hem, SCB.

Läs också Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2025 – hela listan Skiljedom för 27 000 lägenheter i Göteborg – hyran höjs 5,1 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.